Hemşirelik Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimi ve Sosyal Medya Bağımlılığını Etkileyen Faktörler
Öz
Amaç: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde okuyan hemşirelik öğrencilerin girişimcilik eğilimleri ve sosyal medya bağımlılığını etkileyen faktörlerin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümünde öğrenim gören 804 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada Sosyal Ağ Siteleri Kullanım Amacı Ölçeği (SASKAÖ), Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ), Girişimcilik Eğilimine Etki Eden Özellikleri Soru Formu (GEEEÖSF) ve Girişimcilik Eğilimine İlişkin İfadeleri içeren Soru Formu (GEİİİSF) kullanılmıştır, 12 öğrenci ile nitel görüşme yapılmıştır.
Bulgular: Bu çalışmada kadın öğrenciler sosyal etkileşim-iletişim ve eğitim amaçlı, erkek öğrenciler tanıma tanınma amaçlı sosyal medyayı daha fazla kullanmaktadır. SMBÖ’ne göre öğrencilerin %1,0’ı çok yüksek, %4,5’i yüksek, %21,0’ı orta bağımlı, %40,2’si az bağımlıdır. SMBÖ puan ortalaması 24 yaş ve üzerinde olan öğrencilerde düşük; annesi çalışan, akademik başarısı düşük ve sosyal ağ siteleri kullananlarda yüksektir. GEEEÖSF’na göre erkek öğrencilerde risk alma ve yaratıcılık, eleştiriye açıklık, dışa açıklık, duygusallık ve hayalcilik, muhafazakarlık ve uysallık ve gerginlik ve kestirmecilik; 24 yaş ve üzerinde olan öğrencilerde ve çalışanlarda, risk alma ve yaratıcılık ve eleştiriye açıklık; girişimcilik ile ilgili ders alan öğrencilerde dışa açıklık; akademik başarısı yüksek olanlarda güvenilirlik ve sorumluluk sahipliği ve dışa açıklık puan ortalaması yüksektir. Eleştiriye açıklık puan ortalaması ailesinin gelir durumunun kötü olduğunu belirten, 5 ve üzerinde kardeşi olan ve annesi okuma yazma bilmeyen öğrencilerde yüksek bulunmuştur. Muhafazakarlık ve uysallık annesi ilkokul mezunu olanlarda yüksek, babası üniversite mezunu olan düşüktür. GEİİİSF alt boyutlarından kendi işini kurma fırsatı ve çalışma puan ortalaması 5 ve üzerinde kardeşe sahip olan, annesi okuma yazma bilmeyen, 24 yaş ve üzerinde olan, erkek, girişimcilikle ilgili ders alan, çalışan ve ailesinde kendi işini kuran birinci derece yakını olan öğrencilerde yüksek saptanmıştır. Hümanizm ikinci sınıfta okuyan, akademik başarısı yüksek olan; riskten kaçınma parçalanmış aileye sahip, çalışmayan ve babası üniversite mezunu olan; azimli ve rekabetçi olma akademik başarısı yüksek olan; yeni iş kurma güçlüğü en uzun köyde yaşayan; aile desteği kadın, çalışmayan, ailesinin gelir durumunun iyi olduğunu belirten, iki kardeşi olan, annesi ve babası lise mezunu olan öğrencilerde yüksektir. Yenilik yaratma puan ortalaması 5 kardeş ve üzerinde olan, erkek, 24 yaş ve üzerinde olan, ikinci sınıfta okuyan, akademik başarısı yüksek olan ve çalışan öğrencilerde yüksektir.
Sonuç: Sosyal medya bağımlığı olan ve girişimcilik eğilimleri düşük olan öğrencilerin bağımlılığının azaltılması ve girişimcilik eğilimlerinin arttırılmasının oldukça önemli olduğu düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Başol, O, Dursun, S, Aytaç, S, Kişiliğin girişimcilik niyeti üzerine etkisi: üniversiteli gençler üzerine bir uygulama. “İş, Güç” Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 2011, 13(4), 7-22.
- 2. Akyüz, K.C, Gedik, T, Aydin, A, Yildirim, İ, Akyüz, İ, Orman Fakülteleri son sınıf öğrencilerinin meslek tercihleri ve girişimcilik yetenekleri. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 2009, 1(3), 139-158.
- 3. Dolu, İ, Dönmez, T.E, Arslan Ö.H, Hemşirelik öğrencilerinin girişimcilik düzeyleri ile bazı ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 2016, 11(2), 293-315.
- 4. Arslan, H, Şener, D.K, Hemşirelikte yeni ve önemli bir kavram: Girişimcilik. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi, 2012, 20(2), 140-145.
- 5. Özsarı, A.G.D.İ, Karaduman, G.B, Eğitim Fakültesi öğrencilerinin sosyal medya kullanımı ve yalnızlıklarının incelenmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2016, 41(5), 380-389.
- 6. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017. Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24862 (accessed 10.09.2018).
- 7. Altunbaş, F, Kul, M, Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımı alışkanlıklarının ölçümlenmesi: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi örneği. Uluslar arası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, Akademik Bakış Dergisi, 2015, 51, 414-423.
- 8. Coşkun, Ö, Yeşil, Ç, Budakoğlu, İ, Tıp Fakültesi öğrencilerinin sosyal medyayı eğitim-öğrenim amaçlı kullanımı. Tıp Eğitimi Dünyası, 2016, 15(46), 35-40.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
29 Mart 2019
Gönderilme Tarihi
4 Ekim 2018
Kabul Tarihi
3 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 1