Onkoloji Palyatif Bakım Hemşirelerinin Mesleki Yaşam Deneyimlerinin İncelenmesi
Öz
Amaç: Metropol bir kentte yer alan hastanenin onkoloji kliniğinde çalışmakta olan ve palyatif bakım deneyimi olan hemşirelerin mesleki yaşam deneyimlerinin incelenmesidir.
Gereç ve yöntem: Bu araştırma niteliksel bir çalışma deseni olan fenomenolojik bir temele dayanmaktadır. Çalışmanın örneklemini, metropol kentte yer alan bir hastanenin onkoloji kliniğinde ve palyatif bakım ünitesinde çalışan ve palyatif bakım hemşirelik deneyimi olan toplam 7 hemşire oluşturmuştur. Çalışmanın verileri, Mayıs–Haziran 2017 tarihleri arasında toplanmıştır.
Bulgular:
Katılımcıların tamamı kadınlardan oluşmaktadır. Yaş ortalamaları 32.7 olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların %71.5’i evli, %57.4’ü eşi ile birlikte yaşamakta, tamamı lisans mezunudur. Meslekte çalışma yılı ortalamaları 12.8 yıl, palyatif bakım hemşireliği ortalamaları 5.2 yıl aralığındadır. Katılımcıların yaşadıkları meslek deneyimleri incelenmiş, verilerin betimleyici ve yorumlayıcı analizlerinin ardından oluşturulan üç ana tema ve 7 alt tema oluşturulmuştur. Zorluklar temasının; yorgunluk, baş etmede zorlanma / tükenmişlik, iletişim sorunlarından oluşan üç alt teması, kazanımlar temasının; profesyonelleşme/ doyum, hayatı anlamlandırma: yaşam ve ölüm, ekip uyumun yer aldığı üç teması ve başetme yöntemleri temasının; alana özel deneyim/eğitim bir alt teması belirlenmiştir.
Sonuç: Çalışmamızda, onkoloji palyatif bakımda çalışan hemşirelerin, meslek deneyimleri sonucunda bir takım zorluklara maruz kaldıkları, buna ek olarak kazanımlarınında olduğu ve bunlarla baş etme becerilerinin yakın ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Palyatif bakım, palyatif bakımda hemşirelik deneyimleri, nitel çalışmalar.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Mcleod, ID, Tapp, MD, Moules, NJ, Cambell, ME, Knowing the family nursing in oncology and palliative care. European Journal of Oncology Nursing, 2010,14, 93–100.
- Morss Dy, S, Kiley, KB, Ast, K, Lupu, D, Norton, SA, McMillan, SC, Herr, K, Rotella, JD, Casarett, DJ, Measuring what matters: top –ranked quality ındicators for Hospice and palliative care from the american Academy of hospice and palliative medicine and hospice and palliative nurses association.Journal of Pain and Symptom Management, 2015, 49(4), 773-781..
- Pavlish, C, Ceronsky, L, Oncology nurses’perceptions of nursing roles and professional attributes ın palliative care.Clinical Journal of Oncology Nursing, 2009, 13(4), 404-412.
- Andersson, E, Salickiene, Z, Rosengren, K, To be Involved – a qualitative study of nurses’experiences of caring for dying patients, Nurse Education Today,2016, (38) 144-149.
- Şahan Uslu, F, Terzioğlu, F, Dünya’da ve Türkiye’de playatif bakım eğitimi ve örgütlenmesi, Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi, 2015, 4(2),81-90.
- Pavlish, C, Ceronsky, L, Oncology nurses’ perceptions about palliative care, Oncology Nursing Forum, 2007, 34(4), 793-800.
- Teno, JM, Clarridge BR, Casey, V, Welch, LC, Wetle, T, Shield, R, Mor, V, Family perspectives on end-of life care at the last place of care, JAMA, 2004, 291(1), 88-93.
- Degner, FL, Gow, CM, Thompson LA, Critical nursing behaviors ın care for the dying, Cancer Nursing, 1991, 14(5), 246-253.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Hemşirelik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Figen Okçin
*
0000-0002-7753-791X
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
17 Haziran 2019
Kabul Tarihi
4 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 4
Cited By
Palyatif bakıma bakış ve hemşireliğin rolü
Journal of Medicine and Palliative Care
https://doi.org/10.47582/jompac.742274Hemşirelerin Palyatif Bakım ve Ölüme İlişkin Görüşleri: Nitel Bir Çalışma
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi
https://doi.org/10.48071/sbuhemsirelik.1125775Onkoloji Kliniğinde Görev Yapan Hemşirelerin Deneyimleri
Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi
https://doi.org/10.38108/ouhcd.1172299Palyatif Bakım Hastalarının Tamamlayıcı ve Bütünleşik Terapileri Ağrı Yönetiminde Kullanım Durumları
Artuklu International Journal of Health Sciences
https://doi.org/10.58252/artukluder.1262276Spiritual care from the perspective of family caregivers and nurses in palliative care: a qualitative study
BMC Palliative Care
https://doi.org/10.1186/s12904-023-01286-2Challenges Faced by Nurses Working in Palliative Care Centers
STED / Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi
https://doi.org/10.17942/sted.1391118Palyatif Bakım Ünitesinde Ölüm Sürecindeki Müdahale ve Bakımda Hemşireleri Etkileyen Faktörler: Fenomenolojik Çalışma
Ege Tıp Dergisi
https://doi.org/10.19161/etd.1360184Onkoloji Palyatif Bakım Kliniklerinde Çalışan Hemşirelerin Merhamet Yorgunluğu, Merhamet Memnuniyeti ve Stresle Başa Çıkma Tarzlarının Değerlendirilmesi
Hemşirelik Bilimi Dergisi
https://doi.org/10.54189/hbd.1368470The impact of nursing care and difficulties training given to nurses on dying cancer patient on quality of care and difficulties: a randomized controlled study
BMC Nursing
https://doi.org/10.1186/s12912-026-04344-1The relationship between the perception of spiritual care and attitudes and behaviors toward end-of-life care in critical care nurses in northern Turkey
Journal of Research Development in Nursing and Midwifery
https://doi.org/10.61882/jgbfnm.22.1.36