Research Article

Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan Çocuk ve Ergenlerde Yeme ve Uyku Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

Volume: 8 Number: 1 March 31, 2021
EN TR

Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan Çocuk ve Ergenlerde Yeme ve Uyku Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

Abstract

Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanılı 11-17 yaş arası çocuk ve ergenlerin yeme tutumları ve uyku paternlerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: 11-17 yaş arası 35 DEHB tanılı çocuk ve ergen ile yaş ve cinsiyet olarak eşleştirilmiş herhangi bir psikopatolojisi olmayan 11-17 yaş arası 35 sağlıklı kontrol örneklemi oluşturdu. Her iki gruba sosyodemografik veri formu, Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Formu-Şimdi ve Yaşam boyu şekli Türkçe Uyarlaması (K-SADS-PL), Yeme Tutumu Testi (YTT), Düzey-2 Uyku Bozukluğu-6-17 Yaş Arası Çocuğun Ebeveyn Formu, Düzey-2 Uyku Bozukluğu-11-17 Yaş Arası Çocuk formu uygulandı. Bulgular: DEHB tanılı grup ve kontrol grubu arasında Düzey-2 Uyku Ölçeği Ebeveyn Formu ve YTT toplam puanlarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0,001). Ebeveynleri tarafından uyku sorunu yaşadığı belirtilen çocukların yeme tutumları açısından da korele olacak şekilde sorun yaşadığı saptandı (p=0,018). Benlik saygısı çok sorunlu olan çocuklarda uyku ölçeği ebeveyn formu puanlarının istatistiksel olarak anlamlı olarak farklılaştığı saptandı (p=0,019). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları uyku ve yeme sorunlarının DEHB tanılı çocuk ve ergenlerde sanıldığından yaygın olabileceğini, klinik değerlendirmelerde ayrıca göz önünde bulundurulması gerektiğini düșündürmektedir.

Keywords

References

  1. 1. Yorbık Ö, Mutlu C, Ergenlerde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Turkiye Klinikleri J Child Psychiatry-Special Topics, 2015, 1(1), 35-38.
  2. 2. Tufan AE, Yaluğ İ, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda Tıbbi Eş Tanılar, Psikiyatride Güncel Yaklașımlar-Current Approaches In Psychiatry, 2009, 1, 187-200.
  3. 3. Herhüner S, Herhüner A, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan Çocuk ve Ergenlerde Eşlik Eden Psikiyatrik Bozukluklar, Nöropsikiyatri Arşivi, 2012, 49, 114-118.
  4. 4. Kaymak Özmen S, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nda Çok Yönlü Eğitim Uygulamalarının Etkisi, Eğitim ve Bilim, 2011, 36, 161-164.
  5. 5. Yürümez E, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklarda Uykunun Yaşam Kalitesi ile İlişkisinin İncelenmesi, Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi, 2011.
  6. 6. Duran Ş, Fıstıkcı N, Keyvan A, Bilici M, Çalışkan M, Ayaktan Psikiyatri Hastalarında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu: Yaygınlık ve Eştanılar, Türk Psikiyatri Dergisi, 2014, 25(2), 84-93.
  7. 7. Kaufman J, Birmaher B ve ark, (2016) Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Aged Children: Present and Lifetime Version (K-SADS-PL) DSM-5 November 2016 Working draft. New Haven, Yale University, Child and Adolescent Research and Education.
  8. 8. Ünal F, Öktem F ve ark, Okul çağı çocukları için duygulanım bozuklukları ve şizofreni görüşme çizelgesi–şimdi ve yaşam boyu şekli–DSM–5 Kasım 2016–Türkçe uyarlamasının (ÇDŞG–ŞY–DSM–5–T) geçerlik ve güvenirliği, Türk Psikiyatri Dergisi, 2019, 30, 42-50.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Psychiatry

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 31, 2021

Submission Date

November 9, 2020

Acceptance Date

December 9, 2020

Published in Issue

Year 2021 Volume: 8 Number: 1

APA
Bilaç, Ö., Canol, T., Kavurma, C., Işıldar, Y., Yalın Sapmaz, S., Şentürk, B., Çatuk, E., Uzunoğlu, G., & Sevinc, İ. (2021). Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan Çocuk ve Ergenlerde Yeme ve Uyku Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal, 8(1), 122-128. https://doi.org/10.34087/cbusbed.823404
AMA
1.Bilaç Ö, Canol T, Kavurma C, et al. Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan Çocuk ve Ergenlerde Yeme ve Uyku Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal. 2021;8(1):122-128. doi:10.34087/cbusbed.823404
Chicago
Bilaç, Öznur, Tuğçe Canol, Canem Kavurma, et al. 2021. “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuk Ve Ergenlerde Yeme Ve Uyku Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal 8 (1): 122-28. https://doi.org/10.34087/cbusbed.823404.
EndNote
Bilaç Ö, Canol T, Kavurma C, Işıldar Y, Yalın Sapmaz S, Şentürk B, Çatuk E, Uzunoğlu G, Sevinc İ (March 1, 2021) Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan Çocuk ve Ergenlerde Yeme ve Uyku Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal 8 1 122–128.
IEEE
[1]Ö. Bilaç et al., “Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan Çocuk ve Ergenlerde Yeme ve Uyku Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”, CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal, vol. 8, no. 1, pp. 122–128, Mar. 2021, doi: 10.34087/cbusbed.823404.
ISNAD
Bilaç, Öznur - Canol, Tuğçe - Kavurma, Canem - Işıldar, Yetiş - Yalın Sapmaz, Sermin - Şentürk, Birsen - Çatuk, Ebru - Uzunoğlu, Gülçin - Sevinc, İlknur. “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuk Ve Ergenlerde Yeme Ve Uyku Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal 8/1 (March 1, 2021): 122-128. https://doi.org/10.34087/cbusbed.823404.
JAMA
1.Bilaç Ö, Canol T, Kavurma C, Işıldar Y, Yalın Sapmaz S, Şentürk B, Çatuk E, Uzunoğlu G, Sevinc İ. Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan Çocuk ve Ergenlerde Yeme ve Uyku Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal. 2021;8:122–128.
MLA
Bilaç, Öznur, et al. “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuk Ve Ergenlerde Yeme Ve Uyku Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal, vol. 8, no. 1, Mar. 2021, pp. 122-8, doi:10.34087/cbusbed.823404.
Vancouver
1.Öznur Bilaç, Tuğçe Canol, Canem Kavurma, Yetiş Işıldar, Sermin Yalın Sapmaz, Birsen Şentürk, Ebru Çatuk, Gülçin Uzunoğlu, İlknur Sevinc. Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan Çocuk ve Ergenlerde Yeme ve Uyku Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal. 2021 Mar. 1;8(1):122-8. doi:10.34087/cbusbed.823404

Cited By