The history of the world is full of the course of relations between the East and the West. The East wants to continue production and the West wants to continue to trade and to this end, the eastern states want new land for agriculture and the western states want maritime control and ports for trade. Anatolia has been the “Western border of the East and Eastern Border of the West”, the point of intersection of agriculture and trade in relations between the East and the West. The Turks are the nation who have best used the geopolitics of Anatolia. Within this framework forming part of the history of the world, the Turkish States, have established their presence and future in Anatolia upon maritime activities and upon controlling the inland seas of Eurasia. There is a parallel to be drawn between the development and decline of Turkish States founded in Anatolia and their maritime power. Maritime activities are directly effective in tourism, trade, logistics, security etc. for Turkey surrounded by seas on three sides. Turkey, a bridge between Europe and Asia, has a notable place and benefits from maritime activity in the Black, Aegean and East Mediterranean Seas. In this study, an attempt is made to explain the importance of sea power in East-West relations and its impact upon the geopolitics of Anatolia in the course of the historical process.
İnsanlık tarihi, Doğu ve Batı’nın süreç içindeki ilişkilerinin bütünüdür. Doğu üretimin, Batı ise ticaretin devam etmesini ister ve bu durum, Doğu devletlerinin üretim için yeni toprak isteklerini, Batı devletlerinin de ticaret için deniz-liman isteklerini ortaya çıkarır. Bu isteklerin tarih boyunca en yoğun olarak yaşandığı Anadolu ise, Doğu-Batı ilişkilerinde tarımın ve ticaretin kesişme yeri olarak “Doğu’nun Batı sınırı, Batı’nın Doğu sınırı” olmuştur. Dünyadaki en önemli odak noktalarından biri olan Anadolu’nun jeopolitiğini en iyi kullananlar Türklerdir. Bu bağlamda, dünya ve insanlık tarihinin bir parçası olan Türk Devletleri, Doğu-Batı ilişkilerinin karşılaşma alanı olan Anadolu’da varlığını ve geleceğini, denizcilik faaliyetlerine ve Avrasya’nın iç denizlerini kontrol altında tutma üzerine kurmuştur. Anadolu’da kurulan Türk Devletlerinin gelişme ve gerileme süreçleri ile deniz güçleri arasında paralellik vardır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de denizcilik faaliyetleri doğrudan turizm, ticaret, lojistik, güvenlik vb. alanlarda etkilidir. Avrupa ve Asya arasında bir köprü oluşturan Türkiye’nin, önemli jeopolitik konumu nedeniyle Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz’deki denizcilik sektöründe büyük yeri ve çıkarları bulunmaktadır. Bu çalışmada Doğu-Batı ilişkilerinde denizcilik faaliyetleri ve tarihsel süreçte Anadolu jeopolitiğinin etkileri açıklanmaya çalışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 4 |
The issue of the relevant year publishes a maximum of 25 articles, with article acceptance dates falling between 15th October and 1st May. As of October 2024, Cedrus will accept articles only in foreign languages.