Current Issue

Volume: 1 Issue: 2, 1/28/24

Year: 2023

From the Editor

Research Article

Translation

Research Notes

Review Article

Book Reviews

An Ego-Document from the Ottoman Archives

Ceride: Journal of Ego-Document Studies is the first journal dedicated to the study of ego-documents in the world. The journal aims to contribute to the scientific community by publishing original, pioneering, and superior-quality studies in accordance with international publishing standards. Ceride is a journal of historical studies and primarily publishes articles written from a historical perspective; however, it embraces an interdisciplinary approach and encourages different views of social sciences and humanities to ego-documents.
The journal welcomes original articles on ego-documents written in Turkish and English, regardless of the historical period or geographical boundaries. Ceride is an international peer-reviewed journal that publishes original research and translated articles and original document publications, research notes, book reviews, and meeting reports. The journal is published twice a year, in June and December.


Ceride aims to contribute to the development of the scientific and intellectual horizon of the larger society by adopting the open access policy as an ethical principle.
Ceride is sponsored by İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi in the scope of the project coded S-KDT-2023-1844.

Ceride is a journal dedicated to ego-documents produced in every period of history and every cultural/geographical region of the world. The scope of the journal consists of those sources referred to as “ego-documents” or “self-narratives” in English (as “ben-anlatıları,” “özyaşamsal öyküler” ve “birinci ağızdan anlatılar” in Turkish ) such as diary, memoir, autobiography, and private letters. Original research articles, translated articles, document publications, research notes, book reviews, and meeting reports on ego-documents are evaluated and published in accordance with international publishing standards.

The abundance of misspellings indicates the lack of scientific requirements, which is sufficient grounds for the editor’s rejection of the article. The current spelling guide of the Turkish Language Association is considered the primary reference for Turkish language writing rules.

The Chicago Manual of Style is accepted as the basis for giving references. Authors are expected to submit their articles with a line spacing of 1.5, using 12-point Times New Roman, and in .doc format as a Word document.

Each article should include a Turkish and an English abstract at the beginning, each consisting of approximately 200-250 words. 5 to 7 keywords should be specified for each Turkish and English abstract.

Research articles, excluding notes and references, are expected to be no longer than 10.000 words. In cases exceeding this word limit, the editor should be informed.

For book and article reviews, excluding notes, the expected word limit is 4.000 words.

Etik İlkeler


Ceride, yayın etiğinde en yüksek uluslararası standartlara bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser. Ceride, yayınlanma sürecindeki etik sorumluluklarını kabul eder, yayın etiği standartlarını uygulamayı taahhüt eder ve yayınlama sürecine dahil olan tüm tarafların da bu standartlara uygun davranmasını bekler. İlgili etik yayıncılık ilkeleri için; https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing
Yazarlar, makalelerinin bilimsel ve etik kurallara uygunluğundan sorumludur. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayım, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen standartlara uygun olmadığı tespit edilen tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna, yayınlandıktan sonra tespit edilen kuraldışı makaleler de dahildir.


Yazarların Sorumlulukları


Dergiye gönderilen bütün makaleler özgün olmalıdır. Yazarlar, dergiye gönderdikleri çalışmanın daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olduğunu ve eş zamanlı olarak başka bir dergide değerlendirme sürecinde bulunmadığını taahhüt eder. Bilimsel toplantılarda sunulmuş bildiriler, daha önce yayınlanmamış olmaları koşuluyla ve ilgili toplantıda sunulduğuna ilişkin gerekli açıklama ile kabul edilir.
Yazarlar, makalelerinin bilimsel ve etik kurallarına uygunluğundan sorumludur.
Yazar, uygulamada bulunan telif kanunları ve anlaşmalarını gözetmekle sorumludur. Telife bağlı materyalleri gerekli izin ve teşekkürle kullanmalıdır.
Makalede yararlanılan tüm kaynaklara derginin atıf sistemine uygun biçimde atıf yapılmalı, metin içinde atıf yapılan bütün kaynaklar da kaynakça bölümünde eksiksiz olarak bulunmalıdır.
Birden fazla yazarlı çalışmalarda, tüm yazarların makaleye doğrudan akademik ve bilimsel katkısı bulunması gereklidir. Birden fazla yazarlı makalelerde, yazarların isimleri ortak kararlarına uygun biçimde sıralanır. Tüm yazarların bu sıraya uygun biçimde imzalayacağı Telif Hakkı Devir Formu dergi sistemine yüklenmelidir. Yazarlık için yeterli akademik ve bilimsel katkı ölçütünü yerine getirmeyen, çalışmaya bu ölçüt dışında katkısı bulunan –örneğin, sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan- tüm kişiler “teşekkür” kısmında sıralanmalıdır.
Yazarlar, makalelerini derginin yazım kurallarına uygun olarak sunmak, bu bağlamda hakem ve editörlerden tarafından istenen değişiklikleri yapmakla sorumludur. Yazarlara, hakemler tarafından makale ile ilgili yapılması istenen değişiklikleri yerine getirmek ve dergi editörünün isteyebileceği bilgi ve belgeleri iletmek için 15 gün süre tanınır. Söz konusu isteklerin 15 gün içinde yerine getirilmemesi, makalenin reddedilmesi için sebep teşkil eder.
Yazarlar, araştırma sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilecek finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve rekabetleri editöre beyan etmelidir.
Yazar, değerlendirme sürecinde bulunan veya yayınlanmış yazısında bir hata veya yanlışlık tespit ettiğinde, bu yanlışlıkla ilgili düzeltme veya çalışmayı geri çekme işlemleri için editör ile iletişime geçme ve süreçte editör ile işbirliği yapma sorumluluğu taşır.

Hakemlerin Sorumlulukları

Ceride Dergisi hakemlik sürecinin adil olmasını, korunmasını ve iyileştirilmesini taahhüt eder.
Hakem değerlendirmelerinin tarafsız ve eleştirel olması gerekmektedir.
Hakem, değerlendirilmek üzere kendisine sunulan çalışma alanında ilgisi/bilgisi bulunmuyorsa, eleştirmekte kendisini yetersiz hissediyorsa veya değerlendirmesini zamanında sunamayacağını düşünüyorsa editörü durumdan bilgilendirerek görevden çekilmelidir.
Hakem, yalnızca kendisine sunulan metin üzerinden akademik ve bilimsel bir değerlendirme yapmalıdır. Yazarların şahsiyetleri, beceri ve yeterlilikleri değerlendirme konusu değildir.
Hakemler değerlendirmelerini detaylandırmalı, kararlarını gerekçelendirmelidir.
Değerlendirilmesi için ulaştırılan metinler gizli belge niteliğindedir, editör ve tarafından yetkilendirilmiş kişiler dışında kimse ile paylaşılmaz ve makaleler hakkında tartışılmaz. Hakemlik süresince elde edilen ayrıcalıklı bilgi ve fikirler gizli tutulmalı, kişisel çıkar için kullanılmamalıdır.
Hakem, yazar tarafından belirtilmemiş, ilgili yayınlar bulunuyorsa bunları tanımlamalıdır. Hakem, değerlendirilen çalışma ile bilgisi dahilinde bulunan başka bir çalışma arasında önemli bir benzerlik veya örtüşme tespit ettiğinde durumu editörün dikkatine sunmalıdır.
Hakemler, yazarı ile aralarında rekabet, iş birliği veya başka türlü bağlantılar sebebiyle ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarının varlığında editöre haber vererek ilgili görevden çekilmelidir. Hakemlerin, yazarlar, editörler gibi diğer taraflarla bir menfaat çatışması bulunmamalıdır.
Hakemler, metinlerin iyileştirilmesinde yazarlarla, makaleye ilişkin karar verme aşamasında editörlerle iş birliği içinde ve yardımcı olmalıdır.
Hakemlik görevi, yazarların daha önce ortak çalışma yürüttüğü, ilgili makalenin ön okumasında yardımcı olmuş, yazarların daha önce çatışma içinde olduğu bilinen, çalışmanın yayınlanmasından maddi fayda sağlaması ihtimali bulunan ve/veya yazarlar ile aynı kurumda çalışan kişilere verilmez.


Editörün Sorumlulukları

Editor içerik ve yayının kalitesinden sorumludur.
Bir makaleyi kabul etmek veya reddetmek yetkisine sahiptir. Bunu yaparken, çalışmanın özgünlüğü, önemi, açıklığı, geçerliliği ve dergi konu alanına uygunluğunu gibi esaslara göre hareket eder. Dergide yayınlanacak makaleler ile ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür. Bunu, yazarına ilişkin herhangi bir önyargı olmaksızın açık, şeffaf, bilimsel ve objektif kriterler doğrultusunda yapmalıdır. Editör, çalışmaları yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen her makale için, adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesini temin eder. Gerektiğinde düzeltme, açıklama, geri çekme ve özür yayınlama yetki ve sorumluluğuna sahiptir.
Editor, kabul veya reddedilen makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalı, yazarlar ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermemelidir.
Editor, hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve hakemlerin ismini saklı tutma sorumluluğunu taşır. Gönderilen makalelere ilişkin her türlü bilginin de makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder.
Editor, okuyucuları araştırmaların kim tarafından finanse edildiği, fon sahiplerinin araştırma ve yayın sürecinde bir rolü olup olmadığı konularında bilgilendirmekle yükümlüdür.

Yayın Politikası

Dergi, açık erişim politikasını benimsemektedir.
Ceride’ye gönderilen tüm makaleler orijinal, daha önce yayınlanmamış ve eş zamanlı olarak başka bir dergide değerlendirme sürecinde bulunmayan çalışmalar olmalıdır. Bilimsel toplantılarda sunulmuş bildiriler, daha önce yayınlanmamış olmaları koşuluyla ve ilgili toplantıda sunulduğuna ilişkin gerekli açıklama ile kabul edilir. Sunulan her bir makale, en az bir dergi editörü ve en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçirilir. İki hakemden olumsuz rapor gelmesi halinde makale reddedilir. İki olumlu rapor alan makaleler yayınlanmak üzere kabul edilir. Ceride, gönderilen makalelere ilişkin her türlü bilginin makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder.
Her makalenin başında her biri 200-250 kelime arası bir Türkçe ve bir İngilizce özet (öz ve abstract) bulunması gerekir. Her bir Türkçe ve İngilizce özet için, 5-7 arası anahtar kelime/keyword belirtilmesi gerekir.
Araştırma makalelerin, notlar ve kaynakça hariç tutularak,10.000 kelimeyi geçmemesi beklenir. Aksi durumlarda editörün bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Kitabiyat ve makale değerlendirmelerinin, notlar hariç tutularak, 4.000 kelimeyi geçmemesi beklenir.
Dergiye yayınlanmak üzere makale gönderen yazarlardan hiçbir ad altında ücret alınmaz. Makaleleri için yazarlara telif hakkı ödenmez. Yazarlara ve editörlere yayına ilişkin ödeme yapılmaz. Makaleler kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Tüm hakları saklıdır.
Yazarlar Ceride’de yayınlanan çalışmalarının telif hakkına sahiptirler ve çalışmaları Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr olarak lisanslıdır. CC BY-NC 4.0 lisansı, eserin ticari kullanım dışında her boyut ve formatta paylaşılmasına, kopyalanmasına, çoğaltılmasına ve orijinal esere uygun şekilde atıfta bulunmak kaydıyla yeniden düzenleme, dönüştürme ve eserin üzerine inşa etme dâhil adapte edilmesine izin verir.
Burada belirtilmeyen her hususta karar yetkisi Editör Kurulu’na aittir.

Dergi İntihal Politikası

Gönderilen makaleler, "iThenticate" veya "Turnitin" gibi online denetleyici programlarda benzerlik testlerine tabi tutulur. İntihal oranı, kaynakça hariç olmak üzere, %15’in üstünde olan bütün çalışmalar değerlendirmeye alınmadan yazarına iade edilir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.