DİSİPLİNLERARASI SÜREÇ BAĞLAMINDA ÇAĞDAŞ HEYKEL SANATININ PLASTİK DİL OLARAK KULLANILMASI ve BİREYSEL SÖYLEMLER
Abstract
İnsanlık tarihinde ve onun tüm kültürel dinamikleri kapsamında öncül bir etkiye sahip olan sanat ve sanat üretimleri, zaman içinde değişen çağın koşullarına ve toplumsal dinamiklere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde çağlar ve dönemler boyunca hakkında farklı tanımlar/tanımlandırmalar yapılan sanatsal üretimlere dair katı sınırlar özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ortadan kalkmaya başlamıştır.
Bu
araştırma kapsamında; plastik sanatlardaki disiplinlerarası sürecin bir sonucu
veya yansıması olarak çağdaş heykel sanatına yansıyan değişim/dönüşüm sürecini
genelde Tomas Saraceno, Yayoi Kusama, Jean Dubuffet ve Server Demirtaş’a ait
olan üretimler bağlamında sanatçı okumaları yapılmasının yanı sıra özelde Tülay
Özkul’un özgün heykel uygulamaları yeni açılımlar, düşünceler ve anlayışlar
kapsamında değerlendirilmesi yapılacaktır.
Keywords
References
- Referans1 Akalan, G. (2000). Gravür. İstanbul: Kale Seramik Sanat Yayınları.
- Referans2 Akgün, Açıkalın, S. (2012). Modern Kaygılar; 20. Yüzyıl Sanatında Hazır NesneKullanımı ve Tüketim Toplumuna Eleştirel Bir Bakış, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
- Referans3 Ali. (2005). Sanatçı Müzeleri. İstanbul: İletişim Yayınları.
- Referans4 Atakan, Nancy. (2008). Sanatta Alternatif Arayışlar, Editör ve Çevirmen: Zeynep Rona, Karakalem Kitabevi Yayınları, İzmir.
- Referans5 Ayan, M. (2007). Sosyolojik Açıdan Özgün Baskıresim Sanatının Bugünkü Durumu İle İlgili Profesyonel Sanatçıların Görüşlerinin İncelenmesi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
- Referans6 Çevik, Naile. (2018a), Disiplinler Arası Etkileşimler Kapsamında Alternatif Malzemeler ve Seramik-Baskı Resim Yakınlaşmaları Üzerine Bireysel Uygulamalar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat ve Tasarım Dergisi, Sayı 22, Aralık: 111-132.
- Referans7 Çevik, Naile. (2018b). Çağdaş Sanatlarda Mekânsal Sınırları-Sınırlılıkları Aşan Kurgusal Düzenlemeler, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 78: 49-60
- Referans8 Fırıncı, M. (2013), “Dijital Çağda Geleneksel Baskı Resim ve Teknikler Arası Geçiş (Melezleşme)”, Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 4(4), 127-135.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Tülay Özkul
*
0000-0003-2789-5396
Türkiye
Publication Date
December 31, 2019
Submission Date
November 18, 2019
Acceptance Date
December 23, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 6 Number: 2