EN
TR
Portekiz Sömürge Tarihi ve Müslüman Diyarlar Aldul Rahman Azzam, Öteki Sürgün: Fernão Lopes’in Büyüleyici Hikâyesi, Santa Helena Adası ve Kayıp Bir Cennet
Abstract
Abdul Rahman Azzam, bu kitabının mihverine, bir şövalye yamağı ve maceraperest olarak Hind ticaret-korsan gemilerine binen Portekizli Fernão Lopes’in yolculukta yaşadıkları ve deneyimlerinin sonucunda din değiştirip Müslüman olmasını, kendi ırkdaşlarına karşı Hindistan’da savaşmasını, tekrar Portekizlilere esir düşmesini, ceza olarak kulak, burun ve sol elinin kesilmesini, aşağılanmış ve esir edilmiş olarak Portekiz’e geri dönerken gemiden kaçarak Santa Helena adasının derinliklerinde saklanmasını, burada ömrünün son 34 yılını münzevi olarak geçirmesini, hayatı boyunca da adayı hayvan, sebze ve meyve yetiştiriciliği ile imar etmesini alır. Her ne ki ada İngiliz idaresine geçinde talan edilecek, fiziken değersizleşecek, sürgün adasına dönüşmesiyle de demografik olarak önemsizleşecek, ipek yolunun Süveyşe kanalına yönelmesiyle iktisaden önemini yitirecektir.
Yazar, Azzam bu biyografi çerçevesinde Portekiz sömürgecilerin Doğu Afrika kıyıları ve Ümit Burnu üzerinden Aden körfezine, oradan Hind okyanusuna giden keşif-ticaret-sömürge yolu üzerindeki istila, yağma ve buna bağlı yaşamları önümüze serimlemektedir. Buna bağlı olarak yol üzerindeki önemi artan ve azalan adalar ve limanlar, küçük devletler, Recongueste, Kudüs’ün geri alınma emel ve motivasyonunu Müslümanlara yönelen hınç ve öfkeyi, kısacası Portekiz sömürgecilik tarihini takip etmek de mümkündür.
Keywords
Supporting Institution
Yok
Project Number
Yok
Ethical Statement
Yok
Thanks
Dergi editoryasına teşekkür ederim
References
- Aldul Rahman Azzam (2023). Öteki Sürgün: Fernão Lopes’in Büyüleyici Hikâyesi, Santa Helena Adası ve Kayıp Bir Cennet. (Çev. Zeynep Şarlak) Kızılay Yay. İstanbul.
- Azmi Özcan (2015). Sömürgecilik Tarihi (Afrika-Asya). AÖF yay. Eskişehir.
- Azmi Özcan (2018). Sömürgecilik Tarihi (Avrupa-Amerika). AÖF yay. Eskişehir.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Cultural Studies (Other)
Journal Section
Biography
Authors
Publication Date
January 21, 2025
Submission Date
November 14, 2024
Acceptance Date
January 6, 2025
Published in Issue
Year 2024 Volume: 4 Number: 2
APA
Yücer, H. M. (2025). Portekiz Sömürge Tarihi ve Müslüman Diyarlar Aldul Rahman Azzam, Öteki Sürgün: Fernão Lopes’in Büyüleyici Hikâyesi, Santa Helena Adası ve Kayıp Bir Cennet. Sürdürülebilir Çevre Dergisi, 4(2), 138-143. https://doi.org/10.62816/cevder.1585372
AMA
1.Yücer HM. Portekiz Sömürge Tarihi ve Müslüman Diyarlar Aldul Rahman Azzam, Öteki Sürgün: Fernão Lopes’in Büyüleyici Hikâyesi, Santa Helena Adası ve Kayıp Bir Cennet. Environment. 2025;4(2):138-143. doi:10.62816/cevder.1585372
Chicago
Yücer, Hür Mahmut. 2025. “Portekiz Sömürge Tarihi Ve Müslüman Diyarlar Aldul Rahman Azzam, Öteki Sürgün: Fernão Lopes’in Büyüleyici Hikâyesi, Santa Helena Adası Ve Kayıp Bir Cennet”. Sürdürülebilir Çevre Dergisi 4 (2): 138-43. https://doi.org/10.62816/cevder.1585372.
EndNote
Yücer HM (January 1, 2025) Portekiz Sömürge Tarihi ve Müslüman Diyarlar Aldul Rahman Azzam, Öteki Sürgün: Fernão Lopes’in Büyüleyici Hikâyesi, Santa Helena Adası ve Kayıp Bir Cennet. Sürdürülebilir Çevre Dergisi 4 2 138–143.
IEEE
[1]H. M. Yücer, “Portekiz Sömürge Tarihi ve Müslüman Diyarlar Aldul Rahman Azzam, Öteki Sürgün: Fernão Lopes’in Büyüleyici Hikâyesi, Santa Helena Adası ve Kayıp Bir Cennet”, Environment, vol. 4, no. 2, pp. 138–143, Jan. 2025, doi: 10.62816/cevder.1585372.
ISNAD
Yücer, Hür Mahmut. “Portekiz Sömürge Tarihi Ve Müslüman Diyarlar Aldul Rahman Azzam, Öteki Sürgün: Fernão Lopes’in Büyüleyici Hikâyesi, Santa Helena Adası Ve Kayıp Bir Cennet”. Sürdürülebilir Çevre Dergisi 4/2 (January 1, 2025): 138-143. https://doi.org/10.62816/cevder.1585372.
JAMA
1.Yücer HM. Portekiz Sömürge Tarihi ve Müslüman Diyarlar Aldul Rahman Azzam, Öteki Sürgün: Fernão Lopes’in Büyüleyici Hikâyesi, Santa Helena Adası ve Kayıp Bir Cennet. Environment. 2025;4:138–143.
MLA
Yücer, Hür Mahmut. “Portekiz Sömürge Tarihi Ve Müslüman Diyarlar Aldul Rahman Azzam, Öteki Sürgün: Fernão Lopes’in Büyüleyici Hikâyesi, Santa Helena Adası Ve Kayıp Bir Cennet”. Sürdürülebilir Çevre Dergisi, vol. 4, no. 2, Jan. 2025, pp. 138-43, doi:10.62816/cevder.1585372.
Vancouver
1.Hür Mahmut Yücer. Portekiz Sömürge Tarihi ve Müslüman Diyarlar Aldul Rahman Azzam, Öteki Sürgün: Fernão Lopes’in Büyüleyici Hikâyesi, Santa Helena Adası ve Kayıp Bir Cennet. Environment. 2025 Jan. 1;4(2):138-43. doi:10.62816/cevder.1585372