EN
TR
Geçmişten Geleceğe “Çevre Tarihi”
Abstract
Günümüz dünyasında kabul görmüş büyük problemlerin başında çevre sorunları gelmektedir. Küresel düzeyde etkiye sahip bu problemler, her geçen gün daha karmaşık ve çözümü oldukça güç boyutlara ulaşmaktadır. Bugünümüzü olduğu kadar yarınımızı da yakından ilgilendiren çevre sorunlarının varlığı, gezegen tarihimizin ilk çağlarına kadar uzanmaktadır. İnsanlık tarihi açısından ise gelebileceği en tehlikeli boyutlardan birine ulaşan çevre problemleri, dünyamız üzerindeki hassas dengelerin çoğunu derinden etkilemektedir. Yaşananlar, bu durumun baş aktörü olan insanoğluna ciddi görevler yüklemiş, çözümler üretmeye mecbur kılmıştır. Bu kapsamda, ayrı ve özel bir gayret içinde olan uzman çevreler, yeni bir uzmanlık alanı olarak “Çevre Tarihi” ni gündeme taşımışlardır. Bu yeni perspektif, ilk bakışta görünmeyen ancak toplumların oluşmasında, gelişmesinde ve yok olmasında etkili olan önemli sebepleri, çevresel faktörler ışığında aydınlatmaktadır. Çevre Tarihi penceresinden elde edilen bilgilerin bir bölümü bizlere önemli ipuçları verirken, bazı bölümleri ise tamamen örnek modeller olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok daha önemli bir bölümü ise belki de günümüz dünyasına henüz yeterince girmemiş, benzersiz etkiler sağlayacak şekilde tarihin tozlu ve bilinmeyen sayfalarında günümüz toplumlarıyla buluşmayı beklemektedir. Başta tarih olmak üzere, çok sayıda bilim dalıyla ortak hareket eden “Çevre Tarihi”, kalıcı ve sürdürülebilir çevre bilinci adına umut vaat eden yeni bir uzmanlık alanı olmuştur. Otoritelerce heyecan verici olarak değerlendirilen ve çevre konularıyla ilgili çalışmalara farklı bir boyut kazandıran “Çevre Tarihi”, yaşanan yanlışların tecrübe konusu edilmesi, örnek niteliktekilerin günümüze yansıtılması ve bağlı olarak çevre duyarlılığı oluşturması gibi hayati amaçlara sahiptir. Buradan hareketle çalışmada, bu yeni uzmanlık alanına ait bilgilerin, önem ve örnekleriyle birlikte sunulması hedeflenmektedir.
Keywords
References
- Akın E., (2008). Ancient Mining in Turkey and The Eastern Mediterranean: The Bitamen Finds in the East, International Conference AMITEM, June 15 – 22, Ankara, 215-224.
- Aslan C., (2012). Su ve Yaşam. Ankara Tabip Odası, Aski, Çevre Müh. Odası, Gıda Müh. Odası, Halkevleri, İnşaat Müh. Odası, Jeoloji Müh. Odası, Kimya Müh. Odası, Tüketici Dernekleri Federasyonu, Tüketici Hakları Derneği ve Ziraat Müh. Odası, Algı Tanıtım, Ankara, 81s.
- Bilgiç V., (1995). Çevre Hukukunun Tarihi Gelişimi. Ekoloji, 14, 38.
- Bramwell A., (1989). Ecology in the 20th century, a History . Yale University Press, New Haven, 320p.
- Bryan A., Bryan C., (1956). Bacteriological Principles and Practice. Barnes and Noble, 422p.
- Burke P., (1990). The French Historical Revolution: The Annales School, 1929-89. Stanford University Press, 152p.
- Davidson J., Reed W., Davis P., (1997). Exploring Earth. Prentice Hall College, 477p.
- Hatami H., Gleick P., (1994). Chronology of Conflict over Water in the Legends, Myths and History of the Ancient Middle East, Environment, 36 (3), 6-15.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Environmental Sciences
Journal Section
Conference Paper
Publication Date
June 19, 2021
Submission Date
March 4, 2021
Acceptance Date
March 25, 2021
Published in Issue
Year 2021 Volume: 1 Number: 1
APA
Yenigün, İ., & Tuğalan, E. (2021). Geçmişten Geleceğe “Çevre Tarihi”. Sürdürülebilir Çevre Dergisi, 1(1), 31-36. https://izlik.org/JA48UC52BP
AMA
1.Yenigün İ, Tuğalan E. Geçmişten Geleceğe “Çevre Tarihi.” Environment. 2021;1(1):31-36. https://izlik.org/JA48UC52BP
Chicago
Yenigün, İbrahim, and Esra Tuğalan. 2021. “Geçmişten Geleceğe ‘Çevre Tarihi’”. Sürdürülebilir Çevre Dergisi 1 (1): 31-36. https://izlik.org/JA48UC52BP.
EndNote
Yenigün İ, Tuğalan E (June 1, 2021) Geçmişten Geleceğe “Çevre Tarihi”. Sürdürülebilir Çevre Dergisi 1 1 31–36.
IEEE
[1]İ. Yenigün and E. Tuğalan, “Geçmişten Geleceğe ‘Çevre Tarihi’”, Environment, vol. 1, no. 1, pp. 31–36, June 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA48UC52BP
ISNAD
Yenigün, İbrahim - Tuğalan, Esra. “Geçmişten Geleceğe ‘Çevre Tarihi’”. Sürdürülebilir Çevre Dergisi 1/1 (June 1, 2021): 31-36. https://izlik.org/JA48UC52BP.
JAMA
1.Yenigün İ, Tuğalan E. Geçmişten Geleceğe “Çevre Tarihi”. Environment. 2021;1:31–36.
MLA
Yenigün, İbrahim, and Esra Tuğalan. “Geçmişten Geleceğe ‘Çevre Tarihi’”. Sürdürülebilir Çevre Dergisi, vol. 1, no. 1, June 2021, pp. 31-36, https://izlik.org/JA48UC52BP.
Vancouver
1.İbrahim Yenigün, Esra Tuğalan. Geçmişten Geleceğe “Çevre Tarihi”. Environment [Internet]. 2021 Jun. 1;1(1):31-6. Available from: https://izlik.org/JA48UC52BP