TR
EN
Yükseköğretim Mezunlarında İşsizlik ve Nitelik Uyumsuzluğu Olgusu: UNI-VERI Araştırma Sonuçları Işığında Bir Değerlendirme
Abstract
İşsizlik, “çalışma çağı ve gücünde olan kişilerin iş aramalarına rağmen bulamamaları durumu”dur. Genç nüfus, Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’ne(ILO) göre 15–24 yaş grubunda bulunan kişilerden oluşmaktadır. Bu sınıflandırmaya uygun olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde de 15–24 yaşları arasında bulunan işsizler, genç işsiz olarak kabul edilmektedir. Yükseköğretim mezunları arasındaki işsizlik oranı son yılların en dramatik seyrini izlemektedir. Yükseköğretim kurumlarında eğitimini tamamlamasına rağmen işgücü piyasasında niteliğine uygun işler bulamayan bu kesimin yaşadığı sorun nitelik uyumsuzluğu olarak ifade edilmektedir. Nitelik uyumsuzluğu, bireylerin sahip olduğu nitelik düzeyinden düşük veya yüksek işlerde çalışma durumunda ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de nitelik uyumsuzluğunun genel görünümü özellikle gençlerin mezun oldukları eğitim seviyesinin altında nitelik gerektiren işlerde istihdam edilmeleri şeklindedir. Bu çalışmada Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından ulusal çapta gerçekleştirilen UNI-VERI Araştırmasının bulguları değerlendirilerek, yükseköğretim mezunları arasında nitelik uyumsuzluğu çerçevesinde ortaya çıkan sonuçların analizi yapılmaktadır. Bu analiz, Yükseköğretim Kurumu, Yükseköğretim Program Atlası ve bu atlas içinde yer alan Meslek Atlası verileri ile UNI-VERI sonuçları karşılaştırılarak gerçekleştirilmektedir.
Keywords
References
- Açıkgöz F. (2017), Seçilmiş Ülke Uygulamalarında Genç İstihdamına Yönelik Aktif İşgücü Politikaları ve İŞKUR İçin Öneriler, Uzmanlık Tezi, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara.
- Arpat B., Veli Rıza Kalfa, Adnan Akşit, Burak Çamurda (2017), “Meslek Yüksekokullarında Nitelikli Ara Eleman İhtiyacını Karşılamada Yeni Arayışlar: 3+1 İşbaşı Eğitimi Modeli – Honaz Meslek Yüksekokulu Örneği”, Çalışma İlişkileri Dergisi, Cilt 8, Sayı 2, Sayfa: 76-94.
- Bağcı E. (2018), “Eğitim Düzeyinin İşsizlik Üzerindeki Etkisi: Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Karşılaştırılması”, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (FESA), Cilt 3, Sayı 1, ss. 348-358, https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/450499, erişim tarihi: 20.11.2019.
- Baştaymaz T. ve Aysu Serdar (2006), Rosetta Planı Türkiye Değerlendirme Raporu, ÇSGB Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Ön Çalışma Raporu 1, Ankara.
- ÇASGEM (2019), Türkiye İşgücü Piyasasında Uyumsuz Eşleşme Analizi Araştırma Projesi Raporu, Nisan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Yayını, Ankara,.
- Demirer Derya Keskin (2016), Yükseköğretimin Emek Piyasası’nda Değersizleştirilmesi: Yeni Mezunların Deneyimleri Işığında Tartışmalar ve Çözüm Arayışları, Çalışma ve Toplum, 2016/2, 809-826.
- Erdayı A. U. (2009), Dünyada Genç İşsizliği Sorununun Çözümüne Yönelik Ulusal Politikalar ve Türkiye Çalışma ve Toplum, 2009/3, 133-162.
- Erdem, E. Ve Tuğcu C.T. (2012), Higher Education and Unemployment: A Cointegration And Causality, Analysis Of The Case Of Turkey, European Journal of Education, Vol. 47(2), ss.299-309.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
January 15, 2020
Submission Date
January 3, 2020
Acceptance Date
June 15, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 1
APA
Çakır, Ö., & Kellevezir, İ. (2020). Yükseköğretim Mezunlarında İşsizlik ve Nitelik Uyumsuzluğu Olgusu: UNI-VERI Araştırma Sonuçları Işığında Bir Değerlendirme. Çalışma İlişkileri Dergisi, 1, 1-17. https://izlik.org/JA27BM99KF
AMA
1.Çakır Ö, Kellevezir İ. Yükseköğretim Mezunlarında İşsizlik ve Nitelik Uyumsuzluğu Olgusu: UNI-VERI Araştırma Sonuçları Işığında Bir Değerlendirme. Çalışma İlişkileri Dergisi. 2020;1:1-17. https://izlik.org/JA27BM99KF
Chicago
Çakır, Özlem, and İşıl Kellevezir. 2020. “Yükseköğretim Mezunlarında İşsizlik Ve Nitelik Uyumsuzluğu Olgusu: UNI-VERI Araştırma Sonuçları Işığında Bir Değerlendirme”. Çalışma İlişkileri Dergisi 1 (January): 1-17. https://izlik.org/JA27BM99KF.
EndNote
Çakır Ö, Kellevezir İ (January 1, 2020) Yükseköğretim Mezunlarında İşsizlik ve Nitelik Uyumsuzluğu Olgusu: UNI-VERI Araştırma Sonuçları Işığında Bir Değerlendirme. Çalışma İlişkileri Dergisi 1 1–17.
IEEE
[1]Ö. Çakır and İ. Kellevezir, “Yükseköğretim Mezunlarında İşsizlik ve Nitelik Uyumsuzluğu Olgusu: UNI-VERI Araştırma Sonuçları Işığında Bir Değerlendirme”, Çalışma İlişkileri Dergisi, vol. 1, pp. 1–17, Jan. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA27BM99KF
ISNAD
Çakır, Özlem - Kellevezir, İşıl. “Yükseköğretim Mezunlarında İşsizlik Ve Nitelik Uyumsuzluğu Olgusu: UNI-VERI Araştırma Sonuçları Işığında Bir Değerlendirme”. Çalışma İlişkileri Dergisi 1 (January 1, 2020): 1-17. https://izlik.org/JA27BM99KF.
JAMA
1.Çakır Ö, Kellevezir İ. Yükseköğretim Mezunlarında İşsizlik ve Nitelik Uyumsuzluğu Olgusu: UNI-VERI Araştırma Sonuçları Işığında Bir Değerlendirme. Çalışma İlişkileri Dergisi. 2020;1:1–17.
MLA
Çakır, Özlem, and İşıl Kellevezir. “Yükseköğretim Mezunlarında İşsizlik Ve Nitelik Uyumsuzluğu Olgusu: UNI-VERI Araştırma Sonuçları Işığında Bir Değerlendirme”. Çalışma İlişkileri Dergisi, vol. 1, Jan. 2020, pp. 1-17, https://izlik.org/JA27BM99KF.
Vancouver
1.Özlem Çakır, İşıl Kellevezir. Yükseköğretim Mezunlarında İşsizlik ve Nitelik Uyumsuzluğu Olgusu: UNI-VERI Araştırma Sonuçları Işığında Bir Değerlendirme. Çalışma İlişkileri Dergisi [Internet]. 2020 Jan. 1;1:1-17. Available from: https://izlik.org/JA27BM99KF