Conference Paper

YAPAY ZEKÂ TABANLI ARAYÜZ İLE AKCİĞER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNDEN COVID-19 TESPİTİ

Volume: 1 Number: 2-Supplement December 7, 2021
  • Aleyna Kökten
  • Volkan Kılıç
EN TR

YAPAY ZEKÂ TABANLI ARAYÜZ İLE AKCİĞER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNDEN COVID-19 TESPİTİ

Abstract

Amaç:Koronavirüs (COVID-19) hastalığı 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinden çok kısa sürede tüm dünyaya yayıla-rak dünya çapında sağlık krizine yol açan bir hastalıktır. Hastalarda solunum yetmezliğine neden olabilen COVID-19, gerekli tıbbi desteğin zamanında alınamaması durumunda ölüme sebebiyet vermektedir. Doğru ve erken teşhis, hastalığın tedavisinde ve ilerlemesinin önüne geçilmesinde önemli bir faktördür. Bu amaçla kullanılan yöntemlerden biri de 98% duyarlılık oranı ile güvenilir ve hızlı sonuçlar veren bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleridir. Ancak pandemi döneminde acil servislerde görev-lendirilen farklı branşlarda hekimlerin akciğer bilgisayarlı tomografisinin değerlendirilmesi konusunda yeterli deneyime sahip olmaması hastalara hatalı veya geç tanı koymasına neden olabilmektedir. Artan vaka ve ölüm sayılarının önüne geçilebilmesi için sağlık çalışanlarına COVID-19 teşhisinde destek olabilecek yardımcı sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Materyal ve Metot:Yapay zekâ tabanlı sistemler, hastalıkları yüksek doğruluk ve hassasiyetle tespit edebilmesiyle sağlık sektörünün birçok alanında kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, yapay zekâ tabanlı COVID-19 teşhisi yapabilen otomatik bir sistem geliştirilmiştir. Bulgular: Yapay zekanın yöntemlerinden olan derin öğrenme ile BT taramaları COVID-19 ve Normal olarak sınıflandırılarak COVID-19 bulunan akciğer kesitleri tespit edilmektedir. Sonuç:Kullanımı kolay kullanıcı dostu bir arayüz ile birleştirilen derin öğrenme tabanlı sınıflandırıcı ile COVID-19 hastalığı-nın erken teşhisinin sağlanması, böylelikle artan vaka ve ölüm sayılarındaki artış hızının düşürülmesi hedeflenmektedir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Conference Paper

Authors

Aleyna Kökten This is me
Türkiye

Volkan Kılıç This is me
Türkiye

Publication Date

December 7, 2021

Submission Date

September 12, 2021

Acceptance Date

September 24, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 1 Number: 2-Supplement

APA
Kökten, A., & Kılıç, V. (2021). YAPAY ZEKÂ TABANLI ARAYÜZ İLE AKCİĞER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNDEN COVID-19 TESPİTİ. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi, 1(2-Supplement), 5-6. https://izlik.org/JA57YU39GZ
AMA
1.Kökten A, Kılıç V. YAPAY ZEKÂ TABANLI ARAYÜZ İLE AKCİĞER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNDEN COVID-19 TESPİTİ. CJMR. 2021;1(2-Supplement):5-6. https://izlik.org/JA57YU39GZ
Chicago
Kökten, Aleyna, and Volkan Kılıç. 2021. “YAPAY ZEKÂ TABANLI ARAYÜZ İLE AKCİĞER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNDEN COVID-19 TESPİTİ”. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi 1 (2-Supplement): 5-6. https://izlik.org/JA57YU39GZ.
EndNote
Kökten A, Kılıç V (December 1, 2021) YAPAY ZEKÂ TABANLI ARAYÜZ İLE AKCİĞER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNDEN COVID-19 TESPİTİ. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi 1 2-Supplement 5–6.
IEEE
[1]A. Kökten and V. Kılıç, “YAPAY ZEKÂ TABANLI ARAYÜZ İLE AKCİĞER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNDEN COVID-19 TESPİTİ”, CJMR, vol. 1, no. 2-Supplement, pp. 5–6, Dec. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA57YU39GZ
ISNAD
Kökten, Aleyna - Kılıç, Volkan. “YAPAY ZEKÂ TABANLI ARAYÜZ İLE AKCİĞER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNDEN COVID-19 TESPİTİ”. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi 1/2-Supplement (December 1, 2021): 5-6. https://izlik.org/JA57YU39GZ.
JAMA
1.Kökten A, Kılıç V. YAPAY ZEKÂ TABANLI ARAYÜZ İLE AKCİĞER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNDEN COVID-19 TESPİTİ. CJMR. 2021;1:5–6.
MLA
Kökten, Aleyna, and Volkan Kılıç. “YAPAY ZEKÂ TABANLI ARAYÜZ İLE AKCİĞER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNDEN COVID-19 TESPİTİ”. Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi, vol. 1, no. 2-Supplement, Dec. 2021, pp. 5-6, https://izlik.org/JA57YU39GZ.
Vancouver
1.Aleyna Kökten, Volkan Kılıç. YAPAY ZEKÂ TABANLI ARAYÜZ İLE AKCİĞER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNDEN COVID-19 TESPİTİ. CJMR [Internet]. 2021 Dec. 1;1(2-Supplement):5-6. Available from: https://izlik.org/JA57YU39GZ