EN
TR
Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumları
Abstract
Bu çalışma öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik algı ve tutumlarını farklı değişkenler açısından incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma genel tarama modeli ile yürütülmüştür. Çalışmaya basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 263 öğretmen katılmıştır. Çalışmaya ilişkin veriler “Uzaktan Eğitim Algı Ölçeği”. “Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği” ve “Kişisel Bilgi Formu” ile toplanmıştır. Çalışmanın veri analiz işlemleri için betimsel istatistikler ve bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), post-hoc testlerinden Games-Howell ve Gabriel testleri kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik algı ve tutumlarına ilişkin puan ortalamalarının birbirine oldukça yakın değerlerde ve orta düzeyde olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik algılarında yaş ve mesleki deneyim açısından anlamlı farklar olduğu, cinsiyet, öğrenim durumu, branş, uzaktan eğitimle ilgili bilgi sahibi olma ve bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) kullanma yeterlilikleri bakımından ise anlamlı farklar olmadığı anlaşılmıştır. Buna ek olarak öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarında mesleki deneyim, branş ve uzaktan eğitimle ilgili bilgi sahibi olma bakımından anlamlı farklar olduğu, cinsiyet, yaş, öğrenim durumu ve BİT kullanma yeterlilikleri bakımından ise anlamlı farklar olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik algı ve tutumları farklı değişkenler bakımından anlamlı değişimler göstermiştir. Oluşan bu durumun öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik algı ve tutumları üzerinde farklı değişkenlerin etkili olmasından kaynaklandığı söylenebilir.
Keywords
References
- Ağır, F. (2007). Özel okullarda ve devlet okullarında çalışan ilköğretim öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumlarının belirlenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.
- Ağır, F. (2007). Uzaktan eğitime karşı tutum ölçeği geliştirmeye yönelik geçerlilik ve güvenirlik çalışması. Education Sciences, 3(2), 128-139.
- Ağır, F., Gür, H. & Okçu, A. (2008). Uzaktan eğitime karşı tutum ölçeği geliştirmeye yönelik geçerlilik ve güvenirlik çalışması. Education Sciences, 3(2), 128-139.
- Akman, A. (2021). İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya.
- Alea, L. A., Fabrea, M. F., Roldan, R. D. A., & Farooqi, A. Z. (2020). Teachers’ Covid-19 awareness, distance learning education experiences and perceptions towards institutional readiness and challenges. International Journal of Learning, Teaching and Educational Research, 19(6)
- Allport, G. W. (1935). Attitudes. In C. Murchison (Ed.), A Handbook of social psychologyn (pp. 798-844). Worcester, MA: Clark University Press.
- Arabacı, S. (2020). Öğretmenlerin uzaktan eğitim algısı ve öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumları. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Erzincan.
- Arslan, L. (2021). Ortaokul öğretmenlerinin uzaktan eğitime, Tekn.lerine ve yöntemlerine ilişkin görüşleri: Denizli ili örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
December 31, 2021
Submission Date
October 31, 2021
Acceptance Date
December 30, 2021
Published in Issue
Year 2021 Volume: 8 Number: 2
APA
Gündüzalp, C. (2021). Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumları. Caucasian Journal of Science, 8(2), 247-271. https://doi.org/10.48138/cjo.1016739
AMA
1.Gündüzalp C. Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumları. Caucasian J. Sci. 2021;8(2):247-271. doi:10.48138/cjo.1016739
Chicago
Gündüzalp, Cengiz. 2021. “Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı Ve Tutumları”. Caucasian Journal of Science 8 (2): 247-71. https://doi.org/10.48138/cjo.1016739.
EndNote
Gündüzalp C (December 1, 2021) Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumları. Caucasian Journal of Science 8 2 247–271.
IEEE
[1]C. Gündüzalp, “Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumları”, Caucasian J. Sci., vol. 8, no. 2, pp. 247–271, Dec. 2021, doi: 10.48138/cjo.1016739.
ISNAD
Gündüzalp, Cengiz. “Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı Ve Tutumları”. Caucasian Journal of Science 8/2 (December 1, 2021): 247-271. https://doi.org/10.48138/cjo.1016739.
JAMA
1.Gündüzalp C. Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumları. Caucasian J. Sci. 2021;8:247–271.
MLA
Gündüzalp, Cengiz. “Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı Ve Tutumları”. Caucasian Journal of Science, vol. 8, no. 2, Dec. 2021, pp. 247-71, doi:10.48138/cjo.1016739.
Vancouver
1.Cengiz Gündüzalp. Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumları. Caucasian J. Sci. 2021 Dec. 1;8(2):247-71. doi:10.48138/cjo.1016739
Cited By
Examination of Secondary School Mathematics Teachers' Digital Literacy Self-Efficacy, E-learning Readiness, Technology Acceptance Levels, and Attitudes Towards Distance Education
Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi
https://doi.org/10.17522/balikesirnef.1352405
