BibTex RIS Cite

The Effects of Psychological Capital on the Attitudes of Commitment and Satisfaction: A Research on Bosnian Teachers

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 113 - 130, 01.04.2016

Abstract

Psychological Capital, defined as individual’s developmental and positive psychological states,
has become popular subject of organizational studies recently. Organizations have been working to
improve their psychological capital and to make it unique since this helps them to produce desired
outputs. In this respect, the purpose of this study is to test the effects of hope, optimism, selfefficacy
and resilience sub dimensions of organizational physiological capital on the attitudes of
organizational commitment and job satisfaction of the workers. The survey method was used with
using a questionnaire. Data were collected from 215 Bosnian Teachers working in Bosnia and
analyzed via structural equation modeling. Results of the analysis revealed that only optimism had
positive effects on organizational commitment and job satisfaction. All these results were
discussed in the light of the findings in the literature.

Psikolojik Sermayenin Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmini Tutumları Üzerine Etkisi: Bosnalı Öğretmenler Üzerine Bir Araştırma

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 113 - 130, 01.04.2016

Abstract

Çalışanların gelişimsel pozitif psikolojik durumunu ifade eden psikolojik sermaye, son yıllarda örgütsel araştırmalar tarafından üzerinde önemle durulan bir konu haline gelmiştir. Örgütler; arzulanan çıktılar sağlaması nedeniyle psikolojik sermayelerini geliştirmeye, kendilerine özgü hale getirmeye çalışmaktadırlar. Bu kapsamda araştırmanın amacı, örgütler için arzulanan çıktılar arasında olan çalışanların örgütsel bağlılık ve iş tatmini tutumları üzerine örgütsel psikolojik sermayenin alt boyutları olan umut, iyimserlik, öz yeterlilik ve psikolojik dayanıklılığın etkisinin test edilmesidir. Bu maksatla Bosna’da görev yapan 215 Bosnalı Öğretmenden anket tekniği ile elde edilen veriler yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda örgütsel psikolojik sermayenin sadece iyimserlik alt boyutunun iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerinde olumlu etkilerinin olduğu bulgusuna ulaşılmış ve sonuçlar literatür ışığında tartışılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA29KY38FG
Journal Section Research Article
Authors

Metin Ocak This is me

Murat Güler This is me

H. Nejat Basım This is me

Publication Date April 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Ocak, M., Güler, M., & Basım, H. N. (2016). Psikolojik Sermayenin Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmini Tutumları Üzerine Etkisi: Bosnalı Öğretmenler Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1), 113-130.
AMA Ocak M, Güler M, Basım HN. Psikolojik Sermayenin Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmini Tutumları Üzerine Etkisi: Bosnalı Öğretmenler Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. April 2016;6(1):113-130.
Chicago Ocak, Metin, Murat Güler, and H. Nejat Basım. “Psikolojik Sermayenin Örgütsel Bağlılık Ve İş Tatmini Tutumları Üzerine Etkisi: Bosnalı Öğretmenler Üzerine Bir Araştırma”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6, no. 1 (April 2016): 113-30.
EndNote Ocak M, Güler M, Basım HN (April 1, 2016) Psikolojik Sermayenin Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmini Tutumları Üzerine Etkisi: Bosnalı Öğretmenler Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 1 113–130.
IEEE M. Ocak, M. Güler, and H. N. Basım, “Psikolojik Sermayenin Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmini Tutumları Üzerine Etkisi: Bosnalı Öğretmenler Üzerine Bir Araştırma”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 1, pp. 113–130, 2016.
ISNAD Ocak, Metin et al. “Psikolojik Sermayenin Örgütsel Bağlılık Ve İş Tatmini Tutumları Üzerine Etkisi: Bosnalı Öğretmenler Üzerine Bir Araştırma”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6/1 (April 2016), 113-130.
JAMA Ocak M, Güler M, Basım HN. Psikolojik Sermayenin Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmini Tutumları Üzerine Etkisi: Bosnalı Öğretmenler Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6:113–130.
MLA Ocak, Metin et al. “Psikolojik Sermayenin Örgütsel Bağlılık Ve İş Tatmini Tutumları Üzerine Etkisi: Bosnalı Öğretmenler Üzerine Bir Araştırma”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 1, 2016, pp. 113-30.
Vancouver Ocak M, Güler M, Basım HN. Psikolojik Sermayenin Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmini Tutumları Üzerine Etkisi: Bosnalı Öğretmenler Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6(1):113-30.