BibTex RIS Cite

The Performance Analysis of Fuzzy Topsis and Fuzzy Dematel Methods Into Insurance Companies

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 175 - 200, 01.04.2016

Abstract

Choices of businesses and humans during life may bring positive or negative results and people
need to make decisions with optimal benefits. Decision-making is to choose an alternative with the
maximum benefits among alternatives. So, using the most appropriate decision-making method is
becoming an important issue in decision-making process. In this study, By using the financial
charts of seven insurance companies, Trade on Turkey-Istanbul Stock Exchange and financial
performance of companies are analyzed with two integrated Multi-Criteria Decision Making
(MCDM) methods. In this study, firstly the weights of performance ratios are determined by Fuzzy
Decision Making Trial and Evaluation Laboratory (Fuzzy DEMATEL) method. Secondly, while
applying Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) and Fuzzy
Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (Fuzzy TOPSIS) together with
Fuzzy DEMATEL, two different integrated methods are applied to MCDM process. Performance
order scores from both methods are used for the rates of companies by 2008 - 2014 and for a
comparison of two different methods. In conclusion, it was observed that the results obtained are
consistent with Topsis and DEMATEL methods. For example preference ranking for 2014 with
TOPSIS and DEMATEL methods has been found as AVIVA > AKGRT > ANHYT > ANSGR >
YKSGR > RAYSG > GUSGR

Bulanık Topsis ve Bulanık Dematel ile Sigorta Firmaları Performans Analizi

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 175 - 200, 01.04.2016

Abstract

Yaşam süresi boyunca insanların ve işletmelerin yaptığı seçimler olumlu veya olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir ve bireyler maksimum fayda sağlayacak kararları vermeye ihtiyaç duymaktadırlar. Karar verme, alternatifler arasından maksimum faydayı sağlayacak alternatifi seçmektir. Böylece Karar verme sürecindeki konuya ilişkin en uygun karar verme yöntemini kullanmak önemli bir konu haline gelmektedir. Bu çalışmada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmekte olan yedi sigorta şirketinin mali tabloları kullanılarak, şirketlerin mali performansları iki tane bütünleşik çok kriterli karar verme yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmada ilk olarak performans oranlarına ait ağırlıklar Bulanık DEMATEL yöntemi ile belirlenmiştir. Daha sonra TOPSIS ve Bulanık TOPSIS yöntemleri Bulanık DEMATEL yöntemi ile birlikte uygulanarak, farklı iki bütünleşik yöntem çok kriterli karar verme sürecine uygulanmıştır. Her iki yöntem sonucu elde edilen performans sıralama puanları 2008 – 2014 yılları arasında şirketlerin derecelendirilmesinde ve iki farklı yöntemin karşılaştırılmasında kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda TOPSIS ve DEMATEL yöntemi ile elde edilen sonuçların tutarlı olduğu gözlemlenmiştir. Örneğin; TOPSIS ve DEMATEL metodu ile 2014 yılı için tercih sıralaması AVIVA>AKGRT>ANHYT>ANSGR>YKSGR>RAYSG>GUSGR şeklinde bulunmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA23CA72CU
Journal Section Research Article
Authors

İrfan Ertuğrul This is me

Abdullah Özçil This is me

Publication Date April 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Ertuğrul, İ., & Özçil, A. (2016). Bulanık Topsis ve Bulanık Dematel ile Sigorta Firmaları Performans Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1), 175-200.
AMA Ertuğrul İ, Özçil A. Bulanık Topsis ve Bulanık Dematel ile Sigorta Firmaları Performans Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. April 2016;6(1):175-200.
Chicago Ertuğrul, İrfan, and Abdullah Özçil. “Bulanık Topsis Ve Bulanık Dematel Ile Sigorta Firmaları Performans Analizi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6, no. 1 (April 2016): 175-200.
EndNote Ertuğrul İ, Özçil A (April 1, 2016) Bulanık Topsis ve Bulanık Dematel ile Sigorta Firmaları Performans Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 1 175–200.
IEEE İ. Ertuğrul and A. Özçil, “Bulanık Topsis ve Bulanık Dematel ile Sigorta Firmaları Performans Analizi”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 1, pp. 175–200, 2016.
ISNAD Ertuğrul, İrfan - Özçil, Abdullah. “Bulanık Topsis Ve Bulanık Dematel Ile Sigorta Firmaları Performans Analizi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6/1 (April 2016), 175-200.
JAMA Ertuğrul İ, Özçil A. Bulanık Topsis ve Bulanık Dematel ile Sigorta Firmaları Performans Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6:175–200.
MLA Ertuğrul, İrfan and Abdullah Özçil. “Bulanık Topsis Ve Bulanık Dematel Ile Sigorta Firmaları Performans Analizi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 1, 2016, pp. 175-00.
Vancouver Ertuğrul İ, Özçil A. Bulanık Topsis ve Bulanık Dematel ile Sigorta Firmaları Performans Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6(1):175-200.