BibTex RIS Cite

The Impact of Real Exchange Movements on Firm Performance: An Empirical Study on Turkish Firms

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 449 - 469, 01.04.2016

Abstract

The main purpose of this study is to examine the long term relationship between the real exchange
rate, added value created by the firms, capital-labor ratio and firms’ domestic sales, exports, total
sales and profitability for the 1993-2009 period by using econometric methods. The findings
obtained in this study can be listed as follows: According to Durbin-Hausman Cointegration Test,
there is a long-term relationship between variables. The results which obtained from the Common
Correlated Effect (CCE) estimator indicate that an increase in the exchange rate has negative
impact on exports and total sales, while an increase in added value created by the firms has
positive effects on exports, domestic sales, total sales and profitability. Finally, it is observed that
an increase in capital-labor ratio has positive effects on profitability.

Reel Döviz Kuru Hareketlerinin Firma Performansına Etkisi: Türk Firmaları Üzerine Ampirik Bir Çalışma

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 449 - 469, 01.04.2016

Abstract

Bu çalışmada, döviz kuru, firmaların yaratmış olduğu katma değer ve sermaye/emek oranı ile firmaların yurt içi satışları, ihracatları, toplam satışları ve karlılıkları arasındaki uzun dönemli ilişki, 1993-2009 yılları için, ekonometrik modellerle araştırılmıştır. Çalışmada elde edilen bulguları şöyle sıralamak mümkündür: Durbin-Hausman eşbütünleşme testine göre değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki mevcuttur. Common Correlated Effect (CCE) uzun dönemli katsayı tahmincisi ile elde edilen uzun dönemli katsayı tahminlerine göre döviz kurundaki artış ihracatı ve toplam satışları olumsuz etkilemekte iken firmalar tarafından yaratılan katma değer artışı ihracatı, yurtiçi satışları, toplam satışları ve karlılığı pozitif etkilemektedir. Son olarak sermaye/emek oranındaki artışın ise karlılığı pozitif etkilediği belirlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA99MB57JE
Journal Section Research Article
Authors

Güray Akalin This is me

Ergin Uzgören This is me

Publication Date April 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Akalin, G., & Uzgören, E. (2016). Reel Döviz Kuru Hareketlerinin Firma Performansına Etkisi: Türk Firmaları Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1), 449-469.
AMA Akalin G, Uzgören E. Reel Döviz Kuru Hareketlerinin Firma Performansına Etkisi: Türk Firmaları Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. April 2016;6(1):449-469.
Chicago Akalin, Güray, and Ergin Uzgören. “Reel Döviz Kuru Hareketlerinin Firma Performansına Etkisi: Türk Firmaları Üzerine Ampirik Bir Çalışma”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6, no. 1 (April 2016): 449-69.
EndNote Akalin G, Uzgören E (April 1, 2016) Reel Döviz Kuru Hareketlerinin Firma Performansına Etkisi: Türk Firmaları Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 1 449–469.
IEEE G. Akalin and E. Uzgören, “Reel Döviz Kuru Hareketlerinin Firma Performansına Etkisi: Türk Firmaları Üzerine Ampirik Bir Çalışma”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 1, pp. 449–469, 2016.
ISNAD Akalin, Güray - Uzgören, Ergin. “Reel Döviz Kuru Hareketlerinin Firma Performansına Etkisi: Türk Firmaları Üzerine Ampirik Bir Çalışma”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6/1 (April 2016), 449-469.
JAMA Akalin G, Uzgören E. Reel Döviz Kuru Hareketlerinin Firma Performansına Etkisi: Türk Firmaları Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6:449–469.
MLA Akalin, Güray and Ergin Uzgören. “Reel Döviz Kuru Hareketlerinin Firma Performansına Etkisi: Türk Firmaları Üzerine Ampirik Bir Çalışma”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 1, 2016, pp. 449-6.
Vancouver Akalin G, Uzgören E. Reel Döviz Kuru Hareketlerinin Firma Performansına Etkisi: Türk Firmaları Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6(1):449-6.