Güney Marmara (Çanakkale) şartlarında yetiştirilen bazı kayısı çeşitlerinde, verimsizlik veya düzenli verim alınamaması en önemli sorunlardan biridir. Bu durumla, kayısı ağaçlarındaki çiçek tomurcuklarının soğuklanma ihtiyaçları arasında bir ilişki söz konusudur. Hasanbey, Hacıhaliloğlu, Kurukabuk, Çataloğlu, Hacıkızı, Çöloğlu, Kabaaşı, Alyanak ve Etembey kayısı çeşitlerinde tomurcuk dökümleri, çiçeklenme zamanları ve meyve tutumları üzerine soğuklanma sürelerinin etkisi araştırılmıştır. Çanakkale’de 2008–2013 yılları arasında, deneme bahçesi yakınında saat başı ölçülen sıcaklıklar kaydedilmiştir. Soğuklanma sürelerinin tespitinde Kasım ayının başından Şubat ayının sonuna kadar kaydedilen sıcaklıklar kullanılmıştır. İncelenen kayısı çeşitlerinde ortalamaların çok üzerinde tomurcuk dökülmesi tespit edilmiştir. Özellikle Hacıhaliloğlu, Çöloğlu ve Alyanak kayısı çeşitlerinde bu oran % 80’nin üzerindedir. Yüksek kış dinlenmesine ihtiyaç duyan dokuz kayısı çeşidinde ağaçlardaki çiçeklenme süresinin uzadığı, yüksek oranda tomurcukların döküldüğü ve meyve tutumunun (% 0.3–6.3) çok düşük olduğu belirlenmiştir. Söz konusu sorunlar, toplam verimliliği olumsuz etkilemiştir
One of the most important problems to be faced in some apricot cultivars consists in the poor or irregular productivity that are widespread in South Marmara (Çanakkale) apricot growing. This phenomenon could be linked to apricot of flower bud due to chilling requirements would appear to play a determining role. The influence of chilling on flowering period, bud drop and fruit set of apricot cv. ‘Hasanbey, Hacıhaliloğlu, Kurukabuk, Çataloğlu, Hacıkızı, Çöloğlu, Kabaaşı, Alyanak and Etembey’ and the chilling requirements were studied. Daily temperatures (each hour) were recorded in Çanakkale, which is close to the experimental orchard. Accumulated chill units were calculated from the beginning of November to the end of February during five consecutive years (2008–2013). Heavy bud drops (more than 80 % in ‘Hacıhaliloğlu, Çöloğlu and Alyanak’ cultivars) was recorded. The heavy bud drops, together with the low fruit set, indicate that their fruit set (between 0.3–6.3 %) is unacceptable in apricot cultivars. High chilling requiring nine apricot cultivars create problems such as prolonged flowering period, more flower buds drop and low fruit set. These phenomenons affect total productivity
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Other ID | JA53DS68TJ |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 2 Issue: 1 |