Bu çalışma 2006 ile 2014 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi içerisindeki kayısı koleksiyon bahçesinde bulunan 11 yabancı kayısı çeşidinde yürütülmüştür. Çanakkale bölgesi için yeni olan Ante, Bebeco, Ferriana, Goldrich, Hariot, Nebeb, Palstein, Paviot, Priana, Roxana ve Wilson kayısı çeşitlerinin kış dinlenmesi, tomurcuk dökümleri ve meyve tutumları araştırılmıştır. Çanakkale’de 2006–2014 yılları arasında, deneme bahçesi yakınında saat başı ölçülen sıcaklıklar kaydedilmiştir. Soğuklanma sürelerinin tespitinde Kasım ayının başından Şubat ayının sonuna kadar kaydedilen sıcaklıklar kullanılmıştır. Çanakkale bölgesinde toplam soğuklanma süresi araştırmanın yapıldığı 8 yıllık dönemde 659 ile 1.345 saat arasında hesaplanmıştır. Tomurcuk dökümleri kayısı çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Priana, Palstein ve Nebeb kayısı çeşitlerinde 2013 ve 2014 yıllarında %50’nin üzerinde tomurcuk dökülmesi saptanmıştır. 2013 ve 2014 yılları araştırılan çeşitlerin genelinde meyve tutum oranı %6’nın altındadır. Palstein ve Goldrich kayısı çeşitlerinde en fazla %17’lik bir meyve tutumu tespit edilirken, Hariot çeşidinde ise %63 oranında saptanmıştır
This experiment was carried out between the years of 2006 and 2014 on 11 foreign apricot cultivars located at the Horticultural Experimental Farm of Çanakkale Onsekiz Mart University. The influence of chilling on bud drop and fruitset of new apricot cultivars namely Ante, Bebeco, Ferriana, Goldrich, Hariot, Nebeb, Palstein, Paviot, Priana, Roxana and Wilson, and the chilling requirements were monitored in Çanakkale. Daily temperatures (after each hour) were recorded in Çanakkale, which is close to the experimental orchard. Accumulated chill units were calculated from the beginning of November to the end of February during 8 consecutive years (2006–2014). Chill units in Çanakkale during 8 consecutive years were calculated between 659 and 1345 hours. Bud drop differed among cultivars. Priana, Palstein and Nebeb had over 50% bud drop in two years (2013 and 2014) of experiment. In two years (2013 and 2014) of experiment, all apricot cultivars had low fruitset percentages (≤ 6%). Palstein and Goldrich varieties had fewer than 17% fruit set in all years of trial except for 2013 and 2014. The percentage of fruitset in Hariot was the highest (63%)
Other ID | JA39JM88FV |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 2 Issue: 2 |