BibTex RIS Cite

Caldesi 85 Nektarin Çeşidinde Doğal Kaplama Uygulamalarının Depolama Süresince Meyve Kalitesine Etkileri

Year 2015, Volume: 3 Issue: 1, 45 - 52, 01.06.2015

Abstract

Bu çalışmada; Caldesi 85 nektarin çeşidine ait meyvelerde hasattan sonra doğal kaplama uygulamalarının depolama süresince bazı kalite özelliklerine etkileri incelenmiştir. Uygulamalar; doğal kaplama materyallerinden (Soya lesitini ve sukroz esteri %1 ve %2 dozlarında; Aloe vera bazlı uygulama materyali, %1, %2 ve %4 dozlarında) hazırlanan çözeltilere daldırma şeklinde olmuştur. Kontrol ve uygulama yapılan meyveler sonrasında 0–1°C sıcaklık ile %90–95 oransal nem koşullarında sırasıyla 25 ve 50 gün süreyle depolanmışlardır. Her depolama süresi sonrasında meyveler 20–22°C sıcaklık ile %50–60 oransal nem koşullarında 3 gün süreyle raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Her depolama ve raf ömrü süresi sonunda; meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir toplam asitlik miktarı, meyve kabuk ve et rengi, ağırlık kaybı, yünlüleşme oranı, fungal veya bakteriyel etmenli bozulma oranı, toplam fenolik bileşik miktarı gibi bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; %1 ve %2 uygulama dozlarında sukroz ester uygulamaları fungal veya bakteriyel etmenli çürüme oranı dışındaki tüm parametreler açısından en etkili uygulamalar olmuşlardır. Bu uygulamaları, %4 dozunda Aloe vera ve %2 dozunda lesitin uygulaması izlemiştir

References

  • Akbudak, B., Eriş, A., 2004. Physical and Chemical Changes in Peaches and Nectarines During the Modified Atmosphere Storage. Food Control. 15(4): 307–313.
  • Anıl, S., 2011. Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Caldesi 85 ve Morsiani 51 Nektarin Çeşitlerinin Meyve Büyüme ve Gelişme Durumlarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. ÇOMÜ, Çanakkale.
  • Anonim, 2012a. Food and Agriculture Organization of the United Nations Web Sayfası (http://www.fao.org).
  • Anonim, 2012b. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sayfası (http://www.tuik.gov.tr).
  • Anonim, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sayfası (http://www.tuik.gov.tr).
  • Beaudry, R.M., 2000. Responses of Horticultural Commodities to Low Oxygen: Limits to The exPanded Use of Modified Atmosphere Packaging. Hort. Technol.10 (3): 491–500.
  • Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodları. Biltav Üniversite Kitapları Serisi No: 02–2, Ankara, 381 s.
  • Çandır Ertürk, E., Temizyürek, F., Özdemir, A.E., 2009. The Effects of Hot Water Dip Treatments on the Cold Storage of Big Top Nectarines. J. Appl. Bot. Food Qual. 82: 136–140.
  • Crisosto, C.H., Mitcham, E.J., Kader, A.A., 2005. Recommendations for maintaining postharvest quality peach and nectarine, Updated, De. 15. http://postharvest,ucdavis.edu. Produce/ProduceFacts/Fruits/necpch. shtml
  • Dursun S., Erkan, N., 2009. Yenilebilir Protein Filmler ve Su Ürünlerinde Kullanımı. J. of Fish. Sc. (3): 352–373.
  • Erturk, E., Ozdemir, A.E., Dilbaz, R., Celik, M., 2004. Modified Atmosphere Packaging of May Glo Nectarines”, 5th International Postharvest Symposium, Verona, Italya, Volume of Abstracts. S2–21, 21.
  • Kader, A.A., Kasmire, R.F., Mitchell, F.G., Reid, M.S., Sommer, N.F., Thompson, J.F., 1985. Postharvest Technology of Horticultural Crops, University of California Division of Agriculture and Natural Resources Special Publication: 3311, California , USA, 192–98.
  • Keles, F., 2002. Gıda ambalajlama ilkeleri., Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Ders Yayınları. No: 189, Erzurum.
  • Koyuncu, M.A., Savran, H.E., 2002. Yenilebilir Kaplamalar. SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 6 (3): 73–83.
  • Malakou, A., Nanos, G.D., 2005. Combination of Hot Water Treatment and Modified Atmosphere Packaging Maintains Quality of Advanced Maturity “Caldesi 2000” Nectarines and “Royal Glory” Peaches, Postharvest Biology and Technology. 38: 106–114.
  • Martinez–Romeroi, D., Alburquerque, N., Valverde, J.M., Guillen, F., Castillo, S., Valero, D., Serrano, M., 2006. Postharvest Sweet Cherry Quality and Safety Maintenance by Aloe Vera Treatment: A New Edible Coating. Postharvest Biol Technol. (39): 93–100.
  • Öz, A.T., Süfer, Ö., 2012. Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalite Üzerine Yenilebilir Film ve Kaplamaların Etkisi. Akademik Gıda. 10 (1): 85–91.
  • Özdemir, A.E., 1999. Farklı Derim Sonrası Uygulamaların Kozan Yerli ve Valencia Portakallarının Muhafazasına Etkisi. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Türkiye.
  • Özelkök, S., Ertan, Ü., Kaynaş, K., 1997. Maturity and Ripening Concepts on Nectarines. A Case Study on “Nectared– 6” and “Independence”. Proceedings V Int. Symp. on Temperate Zone Fruits, Acta Hort., 441.
  • Özkaya, O., Dundar, Ö., 2008. Quality Evaluation Of Maria Aurelia Nectarine Variety During Short–Term Storage. Journal of Food, Agriculture & Environment–JFAE. 6 (3&4): 9–10.
  • Pilnik, W., Voragen, A.G.J., 1970. Pectic Substances and Other Uronides. In: The Biochemistry of Fruits and Their Products, Hulme, E.C. (Ed.). Academic Press, London and NewYork. pp: 53–88.
  • Zheng, W., Wang, S.Y., 2001. Antioxidant Activity and Phenolic Compounds in Selected Herbs. J. Agric. Food Chem. (49): 5165–5170.
  • Zhou, T., Xu, S., Sun, D.W., Wang, Z., 2002. Effect of Heat Treatment on Postharvest Quality of Peaches. Journal of Food Engineering. 54: 17– 22.
  • Zoffoli, J.P., Balbontin, S., Rodriguez, J., 2001. Effect of Modified Atmosphere Packaging and Maturity on Susceptibility to Mealiness and Lesh Browning of Peach Cultivars, V. International Peach Symposium, 08–13 July, Rotterdam–Netherlands.

The Effects of Natural Coating Treatments on Quality Parameters of Caldesi 85 Nectarine Variety During Storage

Year 2015, Volume: 3 Issue: 1, 45 - 52, 01.06.2015

Abstract

In this research, the effects of natural coating applications such as Soy lecithin, sucrose esther with 1% and 2% doses and Aloe vera with 1%, 2% and 4% application doses on Caldesi–85 nectarin variety by dipping methods. After that all fruits were stored at 0–1°C temperature and 90–95% relative humidity conditions for 25 and 50 days respectively. Fruits were kept at 20–22°C temperature and 50–60% relative humidity conditions for 3 days as shelf life. Some quality parameters such as fruit firmness, soluble solids content, titratable acidity, fruit skin colour and flesh colour, weight loss, woolliness rate, fungal or bacterial decay incidence and total phenolic compounds were carried out. The most effective and suitable coating and application doses were tried to determine. According to the results, sucrose esther applications with 1% and 2% application dose were found the most effective applications including the quality parameters except fungal or bacterial decay. Aloe vera treatment with 4% dose and lecithin application with 2% dose followed these applications

References

  • Akbudak, B., Eriş, A., 2004. Physical and Chemical Changes in Peaches and Nectarines During the Modified Atmosphere Storage. Food Control. 15(4): 307–313.
  • Anıl, S., 2011. Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Caldesi 85 ve Morsiani 51 Nektarin Çeşitlerinin Meyve Büyüme ve Gelişme Durumlarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. ÇOMÜ, Çanakkale.
  • Anonim, 2012a. Food and Agriculture Organization of the United Nations Web Sayfası (http://www.fao.org).
  • Anonim, 2012b. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sayfası (http://www.tuik.gov.tr).
  • Anonim, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sayfası (http://www.tuik.gov.tr).
  • Beaudry, R.M., 2000. Responses of Horticultural Commodities to Low Oxygen: Limits to The exPanded Use of Modified Atmosphere Packaging. Hort. Technol.10 (3): 491–500.
  • Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodları. Biltav Üniversite Kitapları Serisi No: 02–2, Ankara, 381 s.
  • Çandır Ertürk, E., Temizyürek, F., Özdemir, A.E., 2009. The Effects of Hot Water Dip Treatments on the Cold Storage of Big Top Nectarines. J. Appl. Bot. Food Qual. 82: 136–140.
  • Crisosto, C.H., Mitcham, E.J., Kader, A.A., 2005. Recommendations for maintaining postharvest quality peach and nectarine, Updated, De. 15. http://postharvest,ucdavis.edu. Produce/ProduceFacts/Fruits/necpch. shtml
  • Dursun S., Erkan, N., 2009. Yenilebilir Protein Filmler ve Su Ürünlerinde Kullanımı. J. of Fish. Sc. (3): 352–373.
  • Erturk, E., Ozdemir, A.E., Dilbaz, R., Celik, M., 2004. Modified Atmosphere Packaging of May Glo Nectarines”, 5th International Postharvest Symposium, Verona, Italya, Volume of Abstracts. S2–21, 21.
  • Kader, A.A., Kasmire, R.F., Mitchell, F.G., Reid, M.S., Sommer, N.F., Thompson, J.F., 1985. Postharvest Technology of Horticultural Crops, University of California Division of Agriculture and Natural Resources Special Publication: 3311, California , USA, 192–98.
  • Keles, F., 2002. Gıda ambalajlama ilkeleri., Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Ders Yayınları. No: 189, Erzurum.
  • Koyuncu, M.A., Savran, H.E., 2002. Yenilebilir Kaplamalar. SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 6 (3): 73–83.
  • Malakou, A., Nanos, G.D., 2005. Combination of Hot Water Treatment and Modified Atmosphere Packaging Maintains Quality of Advanced Maturity “Caldesi 2000” Nectarines and “Royal Glory” Peaches, Postharvest Biology and Technology. 38: 106–114.
  • Martinez–Romeroi, D., Alburquerque, N., Valverde, J.M., Guillen, F., Castillo, S., Valero, D., Serrano, M., 2006. Postharvest Sweet Cherry Quality and Safety Maintenance by Aloe Vera Treatment: A New Edible Coating. Postharvest Biol Technol. (39): 93–100.
  • Öz, A.T., Süfer, Ö., 2012. Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalite Üzerine Yenilebilir Film ve Kaplamaların Etkisi. Akademik Gıda. 10 (1): 85–91.
  • Özdemir, A.E., 1999. Farklı Derim Sonrası Uygulamaların Kozan Yerli ve Valencia Portakallarının Muhafazasına Etkisi. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Türkiye.
  • Özelkök, S., Ertan, Ü., Kaynaş, K., 1997. Maturity and Ripening Concepts on Nectarines. A Case Study on “Nectared– 6” and “Independence”. Proceedings V Int. Symp. on Temperate Zone Fruits, Acta Hort., 441.
  • Özkaya, O., Dundar, Ö., 2008. Quality Evaluation Of Maria Aurelia Nectarine Variety During Short–Term Storage. Journal of Food, Agriculture & Environment–JFAE. 6 (3&4): 9–10.
  • Pilnik, W., Voragen, A.G.J., 1970. Pectic Substances and Other Uronides. In: The Biochemistry of Fruits and Their Products, Hulme, E.C. (Ed.). Academic Press, London and NewYork. pp: 53–88.
  • Zheng, W., Wang, S.Y., 2001. Antioxidant Activity and Phenolic Compounds in Selected Herbs. J. Agric. Food Chem. (49): 5165–5170.
  • Zhou, T., Xu, S., Sun, D.W., Wang, Z., 2002. Effect of Heat Treatment on Postharvest Quality of Peaches. Journal of Food Engineering. 54: 17– 22.
  • Zoffoli, J.P., Balbontin, S., Rodriguez, J., 2001. Effect of Modified Atmosphere Packaging and Maturity on Susceptibility to Mealiness and Lesh Browning of Peach Cultivars, V. International Peach Symposium, 08–13 July, Rotterdam–Netherlands.
There are 24 citations in total.

Details

Other ID JA94DN35GY
Journal Section Articles
Authors

Esra Örnek This is me

Kenan Kaynaş This is me

Publication Date June 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Örnek, E., & Kaynaş, K. (2015). Caldesi 85 Nektarin Çeşidinde Doğal Kaplama Uygulamalarının Depolama Süresince Meyve Kalitesine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1), 45-52.