Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi deneme alanında yürütülmüştür. İki yıl boyunca ilkbahar döneminde 3 farklı kıvırcık yaprak salata çeşidi (Arapsaçı, Artemis ve Lattughino) organik ve konvansiyonel şartlar altında yetiştirilerek, elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Denemede tüm çeşitler 30 x 40 cm sıra üzeri ve arası mesafelerle dikilmiş ve her parsel 5,76 m2’lik alandan oluşmuştur. Denemede her tekerrürden tohumluk olarak bırakılan bitkilerde, tohumluk bitki boyu ölçümü ve tohum hasadı yapılmıştır. Tohum hasadından sonra, tohum verimi, 1000 dane ağırlığı, tohum çimlenme oranı ve hızı değerleri incelenmiştir. Tohum hasadından sonra gerçekleştirilen testler ve tohum verimi arasındaki farklılıklar önemli bulunurken bitki başına tohum verimi organik çeşitlerde ortalama 8,35 g/bitki iken konvansiyonel çeşitlerin ortalaması 9,48 g/bitki olarak gerçekleşmiştir. Çimlenme oranı (organik çeşitler ortalaması: %89,67 konvansiyonel çeşitler ortalaması: %90,33) ve ortalama çimlenme zamanı, açısından uygulamalar arasındaki farklılıklar ise istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır
This research was carried out at research field of Canakkale Onsekiz Mart University Dardanos Campus. Lactuca sativa L. var. crispa (cv. Arapsaçı, Artemis and Lattughino) were used as plant materials. Plants grown both organically and conventionally and obtained data were compared to each other. Seedlingd planted with 30 x 40 cm raw spaces and each parcel was 5,6 m2. Seed yield and flower stem height in flowering stage were determined on the plants that are marked before. After seed harvesting seed yield, 1000 seed weight were determined and standart germination tests, were meausured on germinated seeds. Conventional grown plants were observed more superior especially on seed yield (8,35g/plant and 9,48 g/plant for organic and conventional varieties respectively ) whereas differences between seed yield and tests performed after harvest were found significant. Effects of growing conditions on germination rate(89,67% and 90,33% for organic and conventional varieties respectively) and speed were not statistically significant
Other ID | JA96ZM37RP |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 3 Issue: 1 |