BibTex RIS Cite

Razakı Üzüm Çeşidinde Farklı Seviyede Şarj (Ürün Yükü) ve Hümik Madde Uygulamalarının Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri

Year 2015, Volume: 3 Issue: 2, 1 - 8, 01.12.2015

Abstract

Bu çalışma, 2015 yılı vejetasyon döneminde Konya ili, Tuzlukçu ilçesinde kendi kökü üzerinde yetiştirilen 20 yaşındaki Razakı (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Kontrol (K), 25 göz/omca (şarj–ürün yükü), 30 göz/omca, 35 göz/omca, 25 göz/omca+TKİ–Hümas (topraktan), 30 göz/omca+TKİ–Hümas (topraktan), 35 göz/omca+TKİ–Hümas (topraktan) uygulamalarının Razakı üzüm çeşidinde üzüm verimi ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Sonuçta, en ağır salkım (90,59 g) ile 30 göz/omca+TKİ–Hümas (topraktan), (88,75 g) ile 25 göz/omca, (88,04 g) ile K, (83,46 g) ile 35 göz/omca+TKİ–Hümas (topraktan) ve (83,40 g) ile 35 göz/omca uygulamaları; en uzun salkım (20,91 cm) ile K uygulaması; en yüksek tane ağırlığı (3,48 g) ile K uygulaması; en uzun tane (19,98 mm) ile K uygulaması; en yüksek 0Briks (%21,50) K ve (%21,40) ile 25 göz/omca uygulamaları; en yüksek TA (1,09 g TAE/100ml) ile 35 göz/omca, (1,09 g TAE/100ml) ile 25 göz/omca+TKİ–Hümas (topraktan), (1,09 g TAE/100ml) ile 30 göz/omca+TKİ–Hümas (topraktan) ve (1,08 g TAE/100ml) ile 30 göz/omca uygulamaları; en yüksek olgunluk indisi (25,41) ile K uygulaması; en yüksek şıra randımanı (726,67 ml) ile 25 göz/omca, (700 ml) ile 35 göz/omca ve (695 ml) ile 30 göz/omca uygulamaları; en yoğun a* renk değeri (-5,79) ile 30 göz/omca+TKİ–Hümas (topraktan) ve (-5,76) ile 25 göz/omca+TKİ–Hümas (topraktan) uygulamaları ile elde edilmiştir. Uygulamaların üzüm verimi, salkım genişliği, tane genişliği, tane uzunluğu/tane genişliği, pH, L* ve b* renk yoğunluk değerleri üzerlerine etkisi önemli bulunmamıştır

References

  • Akçay, K., Akın, A., 2013. Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinde farklı seviyede yaprak alma ve yaprak gübresi uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI). 23 (3): 249‒255.
  • Akın, A., 2003. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde farklı şarj ve yaprak gübresi uygulamalarının gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. Selç. Üniv. Fen Bil. E. Top. Anb. Dalı. Dok. T.. 311 s.
  • Akın, A., Kısmalı, İ., 2004. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde farklı şarj ve yaprak gübresi uygulamalarının gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 41 (43): 1–10.
  • Akın, A., Dardeniz, A., Ateş, F., Çelik, M., 2012. The effects of various crop loads and leaf fertilizer on grapevine. Journal of Plant Nutrition. 35: 1949–1957.
  • Amerine, M.A., Cruess M.V., 1960. The Technology of Wine Making. The Avi Publishing Comp.,Inc. Westport, Connecticut, U.S.A. 709 pp.
  • Anonim, 2015. http://www.taris.com.tr/uzumweb/t_uzum_hak.asp. (Erişim Tarihi: 23.10.2015).
  • Dardeniz, A., Yılmaz, E., 2009. Bazı üzüm çesitlerindeki salkım ve sürgün pozisyonunun üzüm verim ve kalitesi ile vejetatif gelisime etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi. 4 (2): 1–7.
  • Ferrara, G., Brunetti, G., 2010. Effects of the times of application of a soil humic acid on berry quality of table grape (Vitis vinifera L.) cv Italia. Spanish Journal of Agricultural Research. 8 (3): 817–822.
  • Gezgin, S., 2013. Bitki yetiştiriciliğinde humik ve fulvik asit kaynağı olan tki–humas‟ın kullanımı. (www.tkihumas.gov.tr), (Erişim Tarihi 18.10.2015).
  • Minolta, 1994. Precise color communication. Color control from feeling to instrumentation. Minolta, Co. Ltd., Osaka–Japan.
  • Nelson, K.E., 1985. Harvesting and handling California table grapes for market. Bull. 1913, Univ. California, DANR Publication, Oakland, CA.
  • Önal, Y., Akın, A., 2014. The effects of yield and yield components of some quality increase applications on ismailoglu grape type in Turkey. World Academy of Science, Engineering and Technology International Journal of Biological, Veterinary, Agricultural and Food Engineering. 875 International Scholarly and Scientific Research&Innovation. 8 (8): 874–878.
  • Topuz, E., Akın, A., 2015. Kara dimrit üzüm çeşidinde farklı seviyede şarj (ürün yükü) ve yaprak gübresi uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi–A 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı), ISSN: 1309–0550, 108–114.
  • TÜİK, 2014. Bitkisel üretim istatistikleri. (www.tuik.gov.tr). (Erişim Tarihi: 23.10.2015).
  • Yılmaz, F.D., Akın, A., 2014. Red globe sofralık üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve yaprak gübresi uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. (COMU J. Agric. Fac.). 2 (2): 17–21.

The Effects of Different Level Crop Load and Humic Substance Applications on Yield and Yield Components of Razakı Grape Variety

Year 2015, Volume: 3 Issue: 2, 1 - 8, 01.12.2015

Abstract

This study was carried out Razakı (Vitis vinifera L.) grape cultivar and its vine, which was grown on their own roots in a vegetation period of 2015 in Tuzlukçu district in Konya province. In this research, it was examined the effects on Control (C), 25 bud/vitis (crop load), 30 bud/vitis, 35 bud/vitis, 25 bud/vitis+TKI–Humas (soil), 30 bud/vitis+TKI–Humas (soil), 35 bud/vitis+TKI–Humas (soil) applications on grape yield and quality of Razakı grape cultivar. The results were obtained as the highest cluster weight (90.53 g) with 30 bud/vitis+TKI–Humas (soil), (88.75 g) with 25 bud/vitis, (88.04 g) with C, (83.46 g) with 35 bud/vitis+TKI–Humas (soil) and (83.40 g) with 35 bud/vitis applications; the longest cluster (20.91 cm) with C application; the highest berry weight (3.48 g) with C application; the longest berry (19.98 mm) with C application; the highest oBriks (21.50%) with C and (21.40%) with 25 bud/vitis applications; the highest TA (1.09 g TAE/100ml) with 35 bud/vitis, (1.09 g TAE/100ml) with 25 bud/vitis+TKI–Humas (soil), (1.09 g TAE/100ml) with 30 bud/vitis+TKI–Humas (soil) and (1.08 g TAE/100ml) with 30 bud/vitis applications; the highest maturity index (25.41) with C application; the highest must yield (726.67 ml) with 25 bud/vitis, (700.00 ml) with 35 bud/vitis and (695.00 ml) with 30 bud/vitis applications; the highest intensity of a* color (-5.79) with 30 bud/vitis+TKI–Humas (soil) and (-5.76) with 25 bud/vitis+TKI–Humas (soil) applications. No significant effects were found on grape yield, cluster width, berry width, berry lengt/berry width, pH, L* and b* color intensity values

References

  • Akçay, K., Akın, A., 2013. Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinde farklı seviyede yaprak alma ve yaprak gübresi uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI). 23 (3): 249‒255.
  • Akın, A., 2003. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde farklı şarj ve yaprak gübresi uygulamalarının gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. Selç. Üniv. Fen Bil. E. Top. Anb. Dalı. Dok. T.. 311 s.
  • Akın, A., Kısmalı, İ., 2004. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde farklı şarj ve yaprak gübresi uygulamalarının gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 41 (43): 1–10.
  • Akın, A., Dardeniz, A., Ateş, F., Çelik, M., 2012. The effects of various crop loads and leaf fertilizer on grapevine. Journal of Plant Nutrition. 35: 1949–1957.
  • Amerine, M.A., Cruess M.V., 1960. The Technology of Wine Making. The Avi Publishing Comp.,Inc. Westport, Connecticut, U.S.A. 709 pp.
  • Anonim, 2015. http://www.taris.com.tr/uzumweb/t_uzum_hak.asp. (Erişim Tarihi: 23.10.2015).
  • Dardeniz, A., Yılmaz, E., 2009. Bazı üzüm çesitlerindeki salkım ve sürgün pozisyonunun üzüm verim ve kalitesi ile vejetatif gelisime etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi. 4 (2): 1–7.
  • Ferrara, G., Brunetti, G., 2010. Effects of the times of application of a soil humic acid on berry quality of table grape (Vitis vinifera L.) cv Italia. Spanish Journal of Agricultural Research. 8 (3): 817–822.
  • Gezgin, S., 2013. Bitki yetiştiriciliğinde humik ve fulvik asit kaynağı olan tki–humas‟ın kullanımı. (www.tkihumas.gov.tr), (Erişim Tarihi 18.10.2015).
  • Minolta, 1994. Precise color communication. Color control from feeling to instrumentation. Minolta, Co. Ltd., Osaka–Japan.
  • Nelson, K.E., 1985. Harvesting and handling California table grapes for market. Bull. 1913, Univ. California, DANR Publication, Oakland, CA.
  • Önal, Y., Akın, A., 2014. The effects of yield and yield components of some quality increase applications on ismailoglu grape type in Turkey. World Academy of Science, Engineering and Technology International Journal of Biological, Veterinary, Agricultural and Food Engineering. 875 International Scholarly and Scientific Research&Innovation. 8 (8): 874–878.
  • Topuz, E., Akın, A., 2015. Kara dimrit üzüm çeşidinde farklı seviyede şarj (ürün yükü) ve yaprak gübresi uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi–A 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı), ISSN: 1309–0550, 108–114.
  • TÜİK, 2014. Bitkisel üretim istatistikleri. (www.tuik.gov.tr). (Erişim Tarihi: 23.10.2015).
  • Yılmaz, F.D., Akın, A., 2014. Red globe sofralık üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve yaprak gübresi uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. (COMU J. Agric. Fac.). 2 (2): 17–21.
There are 15 citations in total.

Details

Other ID JA38MF54HK
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Sayman This is me

Aydın Akın This is me

Publication Date December 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Sayman, M., & Akın, A. (2015). The Effects of Different Level Crop Load and Humic Substance Applications on Yield and Yield Components of Razakı Grape Variety. COMU Journal of Agriculture Faculty, 3(2), 1-8.