Silage is gaining popularity as animal feed every day. Maize and sorghum are the most common silage crops. Besides yield, quality and nutritional value are also significant attributes for silage. In this study, maize and sorghum-sudangrass crosses were grown alone and intercropped with soybean, cowpea and guar and harvested plants were ensilaged. Silage yield, silage pH, crude protein, crude ash, neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and acid detergent lignin (ADL) values were investigated. High silage yields were obtained from pure maize and low values were obtained from pure guar sowings. Intercropping systems had higher silage yields than pure-sown legumes. The pH values of all silages produced from all treatments (except for guar silage) were lower than 4.30. Legume silages had high and cereal silages had low crude protein ratios. Intercropping systems had higher crude protein ratios than pure sowings. Maize silage had the lowest and sorghum + guar silage had the greatest crude ash ratio. Pure-sown sorghum and maize silages had high NDF and ADF ratios, but intercropping systems had low NDF and ADF ratios. Sorghum sudangrass + guar silage had high and pure-sown cowpea had low ADL ratio. Although pure maize silage had quite high silage yield, quality and nutritional value of maize + soybean and maize + cowpea silages were better. Therefore, these two intercropping systems were recommended for high-quality silage. Incorporating legumes into cropping patterns will also contribute to sustainability of agricultural practices.
Silaj yapımı her geçen gün artmaktadır.
Silaj yapımında yaygın olarak mısır, sorgum bitkileri kullanılmaktadır. Silajın
verimi yanında besleme değeri ve kalitesi de oldukça önemlidir. Bu çalışmada
mısır ve sorgum sudanotu melezi ile soya fasulyesi, yemlik börülce ve guar
bitkileri yalın ve ikili karışım halinde yetiştirilerek silaj yapılmıştır.
Ekilen bitkilerin silaj verimine, yapılan silajlarında pH, ham protein, ham
kül, NDF, ADF ve ADL miktarlarına bakılmıştır. Silaj verimi yalın yetiştirilen
mısır bitkisinden yüksek, yalın yetiştirilen guarda ise düşük olmuştur. İkili
karışım halinde yetiştirilen bitkilerin silaj verimi yalın yetiştirilen
baklagillerden yüksek olmuştur. Tüm uygulamalardan yapılan silajların pH değeri
guar haricinde 4,30’un altında olmuştur. Silajların ham protein oranı baklagil
silajlarında yüksek, tahıl silajlarında düşük fakat ikili karışımlarda ise ham
protein oranlarında yalın ekilen tahıllara göre artış belirlenmiştir. Ham kül
oranı en düşük mısır silajında belirlenmiş, en yüksek ise sorgum+guar silajında
tespit edilmiştir. Sorgum sudanotu ve mısırın yalın ekilen parsellerinden
yapılan silajın NDF ve ADF oranları yüksek olurken, ikili karışımlarından
yapılan silajın NDF ve ADF oranları düşmüştür. Sorgum+guar ikili karışımında
ADL yüksek, yalın börülcede ise düşük olmuştur. Sonuç olarak yalın mısır
ekimlerinde silaj verimi yüksek çıksa da, silajın besleme değeri ve kalitesi
bakımından mısır+soya fasulyesi, mısır+börülce ikili karışımı önerilebilir.
Bunların yanında üretimimize baklagillerin sokulması sürdürülebilir tarımda
kaçınılmazdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 1 |