Research Article
BibTex RIS Cite

Hasat Öncesi Farklı Konsantrasyonlarda Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Obilnaja’ Japon Eriği Meyvelerinin Depolanmasına Etkileri

Year 2017, Volume: 5 Issue: 2, 21 - 26, 26.12.2017

Abstract

Çalışma, Manisa ilinde ‘Obilnaja’ Japon eriği çeşidi
ile kurulmuş üretici bahçesinde yürütülmüştür.
Hasat öncesi gibberellik asit (GA3) uygulamalarının erik
meyvelerinin depolama süresince kalite değişimleri ve kayıpları etkileri
araştırılmıştır. GA3 uygulamaları erik
meyvelerinin renk dönümünde 25 ve 50 ppm konsantrasyonlarında ağaçlara
püskürtme şeklinde uygulanmıştır. GA3
uygulanmayanlar kontrol olarak kabul edilmiştir. Sert olumda hasat edilen
erik meyveleri modifiye
atmosfer (MA) ambalajlarında hava ile ön soğutma işlemi yapıldıktan
sonra ağızları kapatılmıştır. Erik meyveleri 0oC ve %90 oransal
nemde 60 gün süreyle depolanmış, depolama öncesi, 30 ve 60 günlük depolama
sonrası alınan örneklerde fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal değişimler ile
fizyolojik ve patolojik bozukluklar incelenmiştir. 50 ppm GA3 uygulaması
erik meyvelerinin hasat sonrası meyve eti sertliği kontrole göre %17.3 oranında
daha yüksek bulunmuştur. Ancak GA3
uygulamasının bu etkisi depolama süresinin sonunda kaybolmuştur. GA3 uygulanan erik meyvelerinin depolama sonunda kabuk rengi,
suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, pH değeri, toplam fenol
miktarı ve antioksidan aktivitesi kontrole benzerlik göstermiştir. ‘Obilnaja’
erik meyvelerinde 60 günlük depolama sonunda, başlangıca göre kabuk L* ve b*
değeri, asit miktarı ve meyve eti sertliğinde azalış, kabuk a* ve pH değeri ise
artış göstermiştir. Depolama süresince fizyolojik ve patolojik bozukluk
saptanmamıştır. Sonuçlar ‘Obilnaja’ Japon erik
meyvelerinin 60 gün süreyle depolanabileceğini göstermiştir.

References

  • Arion, C.M., Tabart, J., Kevers, C., Niculaua, M., Filimon, R., Beceanu D. and Dommes, J. 2014. Antioxidant potential of different plum cultivars during storage. Food Chemistry 146: 485–491.
  • Benzie, I.E.F. and Strain, J.J. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ‘‘antioxidant power’’: The FRAP assay. Analytical Biochemistry 239: 70-76.
  • Coneva, E. and Cline, J.A. 2006. Gibberellic acid inhibits floweirng and reduces hand thinning of ‘Redhaven’ peach. Hortscience vol:41/7, 1596-1601.
  • Crisosto, C.H., Garner, D., Crisosto, G.M. and Bowerman, E. 2004. Increasing ‘Blackamber’ plum (Prunus salicina Lindell) consumer acceptance. Postharvest Biol. Technol. 34, 237–244.
  • Crisosto C.H. and Mitchell, F.G. 2002. Postharvest Handling Systems: Stone Fruits. In: Kader, A. (ed.) Postharvest Technology of Horticultural Crops. Univ. of California Agric. and Natural Resources, Publ. 3311, USA pp.345-363.
  • Erkan, M., Karaşahin, I., Şahin, G., Eren, İ. and Karamürsel, F. 2005. Modified atmosphere and 1-MCP combination affect postharvest quality of japanese type plums. 9th International Controlled Atmosphere Research Conference. 5-10 July, Michigan State University, USA.
  • Gonzalez-Rossia, D., Juan, M., Reig, C. and Agusti, M. 2007. Horticultural factors regulating effectiveness of GA3 ınhibiting flowering in peaches and nectarines (Prunus persica L. Batsch). Scientia Horticulturae 111:352-357.
  • Kader A.A. and Mitchell, F.G. 2002. Postharvest Handling Systems: Stone Fruits. In: Kader, A. (ed.) Postharvest Technology of Horticultural Crops. Univ. of California Agric. and Natural Resources, Publ. 3311, USA. pp.345-363.
  • Karaçalı, İ. 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494. Bornova, İzmir.
  • Kaynaş, K., Sakaldaş, M. and Yurt, U. 2009. The effects of different applications and different modified atmosphere packaging types on fruit quality of ‘Angeleno’ plums. Acta Horticulturae 876: 209-216.
  • Lenahan, O.M., Whiting, M.D. and Elfving, D.C. 2006. Gibberellic acid inhibits floral bud induction and improves `Bing' sweet cherry fruit quality. HortScience 41(3): 654-659.
  • Link, H. 2000. Significance of flower and fruit thinning on fruit quality Plant Growth Regulation 31: 17–26, 2000.
  • McGuire, R. G. (1992). Reporting of objective color measurements. HortScience, 27(12), 1254-1255.
  • Nunes, M.C.N. 2008. Impact of environmental conditions on fruit and vegetable quality. Stewart Postharvest Review 4(2),1-14.
  • Ozkaya, O., Dündar, Ö. ve Küden, A. 2005. Adana koşullarında yetiştirilen Angelina erik çeşidinin depolama performansı. III. Bahçe Ürünlerinde Pazarlama ve Depolama Sempozyumu. s.406-408. Antakya.
  • Thompson, A.K. 2003. Fruit and vegetables harvesting, handling and storage. Oxford, UK: Blackwell Publishing. Webster, A.D. and Spencer, J.E. 2000. Fruit thinning plums and apricots Plant Growth Regulation 31: 101–112.
  • Zheng, W. and Wang, S.Y. 2001. Antioxidant Activity and Phenolic Compounds in Selected Herbs. J. Agric. Food Chem. (49): 5165–5170.
Year 2017, Volume: 5 Issue: 2, 21 - 26, 26.12.2017

Abstract

References

  • Arion, C.M., Tabart, J., Kevers, C., Niculaua, M., Filimon, R., Beceanu D. and Dommes, J. 2014. Antioxidant potential of different plum cultivars during storage. Food Chemistry 146: 485–491.
  • Benzie, I.E.F. and Strain, J.J. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ‘‘antioxidant power’’: The FRAP assay. Analytical Biochemistry 239: 70-76.
  • Coneva, E. and Cline, J.A. 2006. Gibberellic acid inhibits floweirng and reduces hand thinning of ‘Redhaven’ peach. Hortscience vol:41/7, 1596-1601.
  • Crisosto, C.H., Garner, D., Crisosto, G.M. and Bowerman, E. 2004. Increasing ‘Blackamber’ plum (Prunus salicina Lindell) consumer acceptance. Postharvest Biol. Technol. 34, 237–244.
  • Crisosto C.H. and Mitchell, F.G. 2002. Postharvest Handling Systems: Stone Fruits. In: Kader, A. (ed.) Postharvest Technology of Horticultural Crops. Univ. of California Agric. and Natural Resources, Publ. 3311, USA pp.345-363.
  • Erkan, M., Karaşahin, I., Şahin, G., Eren, İ. and Karamürsel, F. 2005. Modified atmosphere and 1-MCP combination affect postharvest quality of japanese type plums. 9th International Controlled Atmosphere Research Conference. 5-10 July, Michigan State University, USA.
  • Gonzalez-Rossia, D., Juan, M., Reig, C. and Agusti, M. 2007. Horticultural factors regulating effectiveness of GA3 ınhibiting flowering in peaches and nectarines (Prunus persica L. Batsch). Scientia Horticulturae 111:352-357.
  • Kader A.A. and Mitchell, F.G. 2002. Postharvest Handling Systems: Stone Fruits. In: Kader, A. (ed.) Postharvest Technology of Horticultural Crops. Univ. of California Agric. and Natural Resources, Publ. 3311, USA. pp.345-363.
  • Karaçalı, İ. 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494. Bornova, İzmir.
  • Kaynaş, K., Sakaldaş, M. and Yurt, U. 2009. The effects of different applications and different modified atmosphere packaging types on fruit quality of ‘Angeleno’ plums. Acta Horticulturae 876: 209-216.
  • Lenahan, O.M., Whiting, M.D. and Elfving, D.C. 2006. Gibberellic acid inhibits floral bud induction and improves `Bing' sweet cherry fruit quality. HortScience 41(3): 654-659.
  • Link, H. 2000. Significance of flower and fruit thinning on fruit quality Plant Growth Regulation 31: 17–26, 2000.
  • McGuire, R. G. (1992). Reporting of objective color measurements. HortScience, 27(12), 1254-1255.
  • Nunes, M.C.N. 2008. Impact of environmental conditions on fruit and vegetable quality. Stewart Postharvest Review 4(2),1-14.
  • Ozkaya, O., Dündar, Ö. ve Küden, A. 2005. Adana koşullarında yetiştirilen Angelina erik çeşidinin depolama performansı. III. Bahçe Ürünlerinde Pazarlama ve Depolama Sempozyumu. s.406-408. Antakya.
  • Thompson, A.K. 2003. Fruit and vegetables harvesting, handling and storage. Oxford, UK: Blackwell Publishing. Webster, A.D. and Spencer, J.E. 2000. Fruit thinning plums and apricots Plant Growth Regulation 31: 101–112.
  • Zheng, W. and Wang, S.Y. 2001. Antioxidant Activity and Phenolic Compounds in Selected Herbs. J. Agric. Food Chem. (49): 5165–5170.
There are 17 citations in total.

Details

Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Ahmet Gülüş This is me

Bilge Türk

Rüştü Efe Okşar This is me

Fatih Şen

Publication Date December 26, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Gülüş, A., Türk, B., Okşar, R. E., Şen, F. (2017). Hasat Öncesi Farklı Konsantrasyonlarda Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Obilnaja’ Japon Eriği Meyvelerinin Depolanmasına Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2), 21-26.