Bu çalışmada, farklı
tuz (NaCl) konsantrasyonlarının (kontrol, 2.5, 5.0, 7.5, 10.0 g/lt) iki sıralı
arpa çeşitlerinin bazı çimlenme özellikleri ile erken fide evresinde bitki
gelişimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bitkisel materyal olarak Karatay-94,
Larende, Samyeli ve Şahin-91 iki sıralı arpa çeşitleri kullanılmış ve çimlenme
oranı (%), sürgün ve kök uzunluğu (cm), sürgün yaş ve kuru ağırlığı (mg), kök
yaş ve kuru ağırlığı (mg) ile tuz tolerans indeksi (%) parametreleri
belirlenmiştir. Arpa çeşitlerinin tuz konsantrasyonlarına farklı tepkiler
gösterdiği ve artan tuz konsantrasyonlarının
incelenen tüm parametrelerde, istatistikî olarak önemli düzeyde
olumsuz etkisinin olduğu bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, Şahin-91 çeşidinin diğer çeşitlere göre daha iyi performans
gösterdiği ve tuz toleransının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
In this study,
effects of different salt (NaCl) concentrations (control, 2.5, 5.0, 7.5, 10.0 g⋅L-1) on
germination and early seedling growth characteristics of barley cultivars were
investigated. Karatay-94, Larende, Samyeli and Şahin-91, which are double-row barley cultivars, were used as a plant material and germination
rate (%), shoot and root lenght (cm), shoot
fresh and dry weight (mg), root fresh and dry weight (mg) and salt tolerant
index (%) parameters were determined. Barley cultivars showed different responses to salt
concentrations, and increased salt concentrations were found to have a
statistically significant negative effect on all parameters examined. The results
showed that among the other cultivars
studied Şahin-91 showed better growth performance and comparatively higher tolerance
to salinity.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 2 |