Bu
çalışma ile roka (Eruca vesicaria)
bitkisinin yapraktan gübrelenen mikro element iyot ile zenginleştirilmesi
hedeflenmiştir. Çalışma potasyum iyodürün 5 dozu (0, 0.2, 0.4, 0.8, 1 mM KI) ve
2 uygulama zamanı (hasattan 1 ve 2 hafta önce bir defa) ile 3 tekerrürlü olarak
serada kurulmuştur. Bitki yaş ve kuru ağırlığı, yaprak eni, boyu ve alanı,
klorofil içeriği ve bitki iyot içeriği belirlenmiştir. Sonuçlar MINITAB 17.0
istatistik paket programında tek yönlü varyans analizi (One–Way ANOVA) ile
değerlendirilmiştir. İstatistiki açıdan konular arasında varyans analizi
sonuçlarına göre önemli bulunan farklar LSD testi ile kıyaslanmıştır. Topraktan
ve yapraktan yapılan iyot uygulamaları bitki yaş ve kuru ağırlığında
istatistiksel olarak önemli (P<0.05)bir fark yaratmıştır. Yaprak eni, boyu
ve alanı üzerine uygulama zamanı istatistiksel olarak önemli (P<0.01)
bulunmuştur. Klorofil içeriğinde istatistiksel bir fark bulunamamıştır. Bitkilerin
iyot içeriği yapılan uygulama dozlarına paralel olarak artış göstermiştir.
Bitkilerin iyota maruz kalma süresi uzadıkça iyot içeriğinde önemli bir artış
olmuştur. Sonuç olarak roka bitkisinin iyot içeriğini arttırmada potasyum
iyodürün kullanılabileceği ancak bitkiye vejetatif olarak zarar vermeyecek dozu
belirlemek için daha detaylı doz çalışmalarının yapılması gerektiği
belirlenmiştir.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 2 |