Bu araştırma yulafta tane verimi
azaltılmadan ot üretiminin mümkün olabilirliğini ortaya koymak amacıyla
planlanmış ve yürütülmüştür. Bunun için bitkiler farklı yüksekliklere ulaştıklarında
(20, 30, 40 cm) değişik sayılarda (0, 1, 2, 3, 4 biçim) biçilmiştir. Her
biçimde 5 cm anız bırakılmıştır. Araştırma 2016-2017 yetiştirme döneminde ÇOMÜ
Ziraat Fakültesi Dardanos Yerleşkesi deneme alanında yürütülmüştür. Deneme
tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.
Çalışmada tohum ve ot verimi ile otun ham protein, ham kül, NDF ve ADF oranları
incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, biçim sayısı ve yüksekliğindeki
artışına bağlı olarak yeşil ve kuru ot verimleri önemli oranda (%150-200)
artmıştır. Tohum verimi ise kontrol parseline göre %15-40 arasında azalmıştır.
Fakat yapılan ekonomik değerlendirmede ot verimindeki artışın tohum verimindeki
azalışı tolere ettiği ve yapılan ikili (ot+tohum) uygulamaların, tekli (tohum)
üretim sistemlerine göre %1-18 oranında daha fazla gelir elde edildiği tespit
edilmiştir. Araştırmada yapılan uygulamaların otun besin maddesi kapsamına (ham
protein, ham kül, NDF ve ADF) etkisi istatistiki olarak önemsiz olmuştur. Bu
sonuçlar mevcut uygulama şekliyle ikili üretimin (tohum ve ot) iyi bir seçenek
olabileceğini göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 |