This
research, in order to determine the effects of different growing stages on the
yield and some forage quality characteristics in Sunn Hemp (Crotalaria juncea L.) grown as second crop in Mediterranean climate
conditions, was carried out in the experimental areas of Ege University,
Faculty of Agriculture, Department of Field Crops in Izmir/Turkey for 2 years
(2016-2017). Tillage Sun cultivar obtained from the United States was used as
plant material. Plants were harvested in different growing stages (after sowing
8-10-12-14-16. weeks) and yield and some forage quality characteristics (plant
height, stem diameter, number of leaves, rate of leaf, herbage yield, dry
matter yield, crude protein rate, ash rate, NDF, ADF) were investigated. According
to the two years average results; plant height, stem diameter, number of
leaves, herbage yield, dry matter rate, NDF and ADF values were increased and
such as rate of leaf, crude protein, crude ash rates were decreased. In Sunn
hemp plants, NDF values varied from 60.82-66.61%, ADF 51.65-58.23%, herbage
yield 2.917-11.312 kg/da, dry matter yields 693-3.563 kg/da and crude protein
rates 15.07-20.06%. As a
result, it has been concluded that the Sunn hemp can be successfully grown as
second crop in the regions under Mediterranean climate conditions in Turkey.
Bu
araştırma; Akdeniz iklim koşullarında yazlık ikinci ürün olarak yetiştirilen
Krotalarya (Crotalaria juncea L.)
bitkisinde farklı gelişme dönemlerinin, verim ve bazı yem kalite özelliklerine
etkilerini belirlemek amacıyla, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri
Bölümü’nün İzmir’de yer alan deneme alanlarında 2 yıl süreyle (2016-2017)
yürütülmüştür. Amerika Birleşik Devletleri’nden temin edilen Tillage Sun çeşidi
bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Bitkiler, farklı gelişme dönemlerinde
(ekimden sonra 8-10-12-14-16. hafta) hasat edilerek verim ve bazı yem kalite
özellikleri (bitki boyu, sap çapı, yaprak sayısı, yaprak oranı, yeşil ot
verimi, kuru madde verimi, ham protein oranı, ham kül oranı, NDF, ADF) incelenmiştir.
Elde edilen iki yıl ortalama sonuçlarına göre; gelişme döneminin ilerlemesiyle;
bitki boyu, sap çapı, yaprak sayısı, yeşil ot verimi, kuru madde oranı, NDF ve
ADF değerlerinde artış kaydedilirken; yaprak oranı, ham protein ve ham kül
oranlarında düşüş gözlemlenmiştir. Krotalarya bitkisinin NDF değerleri
%60.82-66.61, ADF değerleri %51.65-58.23, yeşil ot verimleri 2.917-11.312
kg/da, kuru madde verimleri 693-3.563 kg/da ve ham protein oranlarının
%15.07-20.06 arasında değişim gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak; ülkemizde Akdeniz
iklim koşulları altındaki yörelerde yazlık ikinci ürün olarak Krotalarya
bitkisinin başarıyla yetiştirilebileceği kanaatine varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 1 |