Çok yıllık yabani korungalar mera
ıslahında kullanılabilecek en önemli bitkilerdir. Fakat yabani baklagillerde
dormansi yüksek oranlarda bulunmaktadır. Bu bitkilerde dormansi kırılarak ve
bitkilerin tarımsal değerleri ortaya konarak tarıma kazandırılmalıdır. Bu
çalışmada yabani korunga türlerinden Onobrychis
oxyodonta ve Onobrychis gracilis
meyvelerine bazı ön uygulamalar yapılarak ve çimlenme yüzdelerinin artırılması
amaçlanmıştır. Bu çok yıllık yabani korunga türlerinin (Onobrychis oxyodonta ve Onobrychis
gracilis) meyvelerine fiziksel ve kimyasal ön uygulamalar yapılmıştır.
Fiziksel uygulamalarda meyveler 70oC ve 80oC’deki saf
suda 5, 10 ve 15 dakika bekletme, 100oC’deki saf suya daldırma ve
zımparalama uygulamaları yapılmıştır. Kimyasal uygulamalarda ise meyveler
%96’lık ve %70’lik sülfürik asit (H2SO4) çözeltisinde 1,
2 ve 5 dakika bekletilmiştir. Onobrychis
gracilis meyvelerinde
%96’lık sülfürik asit uygulamasında hiç
çimlenme gözlenmemiştir. Her iki tür içinde kimyasal uygulamalardan istatistiki
olarak önemli bir sonuç alınamamıştır.
Onobrychis oxyodonta meyveleri 100oC’deki suya daldırma ile 70oC’de
5, 10, 15 dk. bekletme ve zımparalama uygulamalarında en yüksek oranda çimlenme
tespit edilmiştir. Onobrychis gracilis meyvelerinde
de çimlenme oranında %51,00 ile en büyük
artış 100oC’deki suya daldırma uygulamasında görülmüştür. Bu
uygulamayı 70oC’de 5, 10 ve 15 dk. ile 80 oC ‘de 5 dk
bekletme uygulamaları takip etmiştir. Bu sonuçlara göre çok yıllık yabani
korungaların çimlenme yüzdesini artırmak için sıcak su veya zımparalama
uygulamasının yapılması tavsiye edilmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 1 |