Bu araştırmada, farklı hasat zamanları ve tarlada bekletme sürelerinin
şeker pancarının verimi ve şeker oranı üzerine etkileri ile ağırlık kaybındaki
değişimler belirlenmiştir. Araştırmada materyal olarak Bernache şeker pancarı
çeşidi kullanılmıştır. Hasat zamanları 15 Eylül, 29 Eylül, 13 Ekim ve 27 Ekim
olarak belirlenmiş ve hasat edilen şeker pancarı kökleri 3, 7, 14, 21 ve 28 gün
süreyle tarla koşullarında bekletilmiştir. Pancar verimi, şeker oranı, şeker
verimi, ağırlık kaybı ve günlük ağırlık kaybı özellikleri incelenmiştir. Pancar veriminin hasat zamanlarından
önemli şekilde etkilenmediği belirlenmiştir. Bununla birlikte, tarlada bekletme
süresinin uzaması pancar verimini azaltırken, şeker oranını arttırmıştır.
Depolama süresinin uzamasıyla şeker oranı %13,71’den %19,68’e yükselmiş, verim
ise %22,11 oranında azalmıştır. Erken hasatlarda (15 ve 29 Eylül) pancarın
şeker oranını arttırmak amacıyla en az 14 gün süreyle tarlada bekletilmesi
gerektiği belirlenmiştir. Şeker verimi ise hasat zamanı geciktikçe ve bekletme
süresi uzadıkça artış göstermiştir. En yüksek şeker verimi (1825 kg/da) 27 Ekim
tarihinde hasat edilen ve tarlada 3 gün süreyle bekletilen pancarlardan elde
edilmiştir. Hasat zamanındaki gecikme, pancar veriminde önemli bir artış
sağlamamış ancak, şeker oranını yükseltmiştir. Sonuç olarak, Eskişehir
koşullarında şeker pancarı hasadının Ekim ayının ikinci yarısında yapılması ve
yedi günden fazla tarlada bekletilmemesi gerektiği söylenebilir.
Bu çalışma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tararafından kabul edilen Şerif Ferhat Koçak’ın yüksek lisans tezinden üretilmiştir. Araştırmada şeker analizlerinin yapımındaki katkılarından dolayı Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası kurumuna ve çalışanlarına teşekkür ederiz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 2 |