Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Kaba Yem Uygulama Tekniklerinin Makina İşletme Değerleri Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi

Year 2020, Volume: 8 Issue: 1, 41 - 49, 14.07.2020
https://doi.org/10.33202/comuagri.629459

Abstract



Özet:



Geleneksel
silaj dışında farklı bir kaba yem hazırlama yöntemi olan haylaj, son yıllarda
ülkemizin nemli iklime sahip bölgelerinde kullanılmaya başlanmıştır.
Bu çalışma,
Akdeniz İklimi koşullarında yetiştirilen iki farklı kışlık buğdaygil, baklagil
karışımının kaba yem olarak hazırlanmasında, farklı hasat ve muhafaza
yöntemlerinin işletme değerleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla
yapılmıştır. Çalışma, iki yıl süre ile tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş
deneme desenine göre Çukurova yöresi koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada, ana
konuyu iki karışım (fiğ+tritikale ve italyan çimi+iskenderiye üçgülü), alt
konuyu iki haylaj yapım yöntemi (Ezme üniteli diskli çayır biçme ve tamburlu ot
biçme hasat makinası kullanılarak) ve alt alt konuyu üç kaplama katı (4, 6, 8)
oluşturmuştur.
Sonuç olarak,
ezme üniteli diskli çayır biçme makinası ile hasat edilerek haylaj yapılan kaba
yem hazırlama sistemine ait toplam makina işletme değerlerinin, tamburlu ot
biçme makinası ile hasat edilerek haylaj yapılan sisteme göre yaklaşık %10 daha
düşük olduğu tespit edilmiştir. Ancak, ezme üniteli diskli çayır biçme makinası
ile hasat edilerek haylaj yapılan kaba yem hazırlama sistemine ait toplam yakıt
tüketim değerlerinin, tamburlu ot biçme makinası ile hasat edilerek haylaj
yapılan sisteme göre yaklaşık %14.4 daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Kaplama katı sayısı bakımından
ise, 4 kat kaplama işleminin 6 kata göre %6.5, 8 kata göre ise %13.75 oranında
daha düşük yakıt tükettiği tespit edilmiştir.

Supporting Institution

Çukurova Üniversitesi

Project Number

Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi tarafından ZF-2013 D.29 nolu BAP ile desteklenmiş olan 1. yazarın doktora tezinden alınmıştır.

References

  • 1.Akman, N., Aksoy, F., Şahin, O., Kaya, Y., Erdoğdu, G., 2007. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye’nin Hayvansal Üretimi. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Yayınları, cilt (4): 6-7.
  • 2.Bilgen, H., Yalçın, H., Öz, H., 1997. Ot Balya Silajı Yapımı Üzerine Bir Araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi, 585-591. Tokat 17-19 Eylül 1997.
  • 3.Borreani, G., Chion, A.R., Piano, S., Ranghino, F., Tabocco, E., 2008. A Preliminary Study on New Biodegradable Films to Cover Silages 2008. Proceeding of The 23th General Meeting of The Europa Grassland Federation. Germany, Grassland Science in Europa, vol(15): 202- 204.
  • 4.Borreani, G., Tabacco, E., 2012. Using a Special EVOH Grade in Stretch Film Manufacturing Reduces Dry Matter Losses and Spoilage and İncreases Hygienic Quality of Baled Silages. Proceeding of The XVI International Silage Conference, Hämeenlinna, Filland, 2-4 July, pp: 300-301
  • 5.Çakmak, B., Yalçın, H., 2005. Silaj Yemin Paketlenmesi Mekanizasyonunda Kullanılan Farklı PE (Polietilen) Malzemelerin Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, ISSN 1018-8851,42(3): 67-76.
  • 6.Charmley, E., 2001. Towards Improved Silage Quality-A riew, Can.J.Anim.Sci., (81): 157-168.
  • 7.Chen, V., Stoker, M.R., Wallance, C.R., 1997. Effect of Enzyme-Inoculant Sistems on Preservation and Nutritive Value of Haycrop and Corn Silage. J.Dairly (77): 501-507.
  • 8.Evrenosoğlu, M., 2012. Mısır Silaj Yemi Yapımında Kullanılan Mekanizasyon Yöntemlerinin Farklı Silolama Tekniklerine Göre İncelenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı Doktora Tezi, Tez no: 301877, İzmir, 40s.
  • 9.Harmankaya, M., 2010, Diskli Silaj Makinasında Bazı İşletme Parametrelerinin İş Kalitesine Etkisi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Konya, 40s.
  • 10.Huhnkle, R.L., R.E. Muck, M,E. Payton, 1997. Round Bale Silage Storage Losses of Rye Grass and Legume – Grass Forages, Appl. Eng.Agric., 13, 451-457.
  • 11.Güner, M., Kafadar, A., 1998. Tamburlu ve Diskli Silaj Makinaları Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 4(1): 47-51.
  • 12.İpsaş, S., Geren, H., Yavuz, M., 2009. Silaj Yapım Tekniği. Yembitkileri Kitabı. Genel Bölüm. Cilt 1: 142-161. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Yayınları, İzmir.
  • 13.Kalaycı, M., 2005. Örneklerle Jump Kullanımı ve Tarımsal Araştırmalar İçin Varyans Analiz Modelleri. Anadolu Tarımsal araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Yayın No: 21, Eskişehir.
  • 14.Kılıç, Ü., Garipoğlu, A.V., 2008. Haylaj. Yem Magazin. Bilimsel Makale, Sayı 52: 15-20.
  • 15.Kılıç, A., 2010. Silo Yemi (Öğretim-Öğrenim ve Uygulama Örnekleri) El Kitabı. Hasad Yayıncılık, İstanbul, sf: 263.
  • 16.Kutlu, H.R., 2008. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders notları, Adana.
  • 17.Müller, C.E., Pauly, T.M., Uden, P., 2007. Storage of Small Bale Silage and Haylage- İnfluence of Storage Period on Fermentation Variables and Microbial Composition. Grass and Forage Science (62): 274-283.
  • 18.19.Muck., R.E., Shinners, K.J., 2001. Conserved Forage (Silage and Hay): Progress and Priorities . Proceedings of the XIX. International Grassland Ecosystems: an out look into the 21 st Century, 11-21 February. Fundacao de Estudos AgrariosLuiz de Querez, Sao Poulo, Brazil. www.naldc.nal.usda.gov/naldc/catalog. Erişim: 20.06.2014.
  • 20.O’Kiely, P., Forristal, D.P., Brady., K., Mcnamara, K., Lenehan, J.J., Fuller., H., Whelan, J., 2002. Baled Silage Conservation Characteristics as İnfluenced by Forage Dry Matter Concertration, Bale Density and The Number of Wraps of Plastic Wrap Used. Improved Technologies for Baled Silage end of Project Report. Beef Production No: 50. Grange Researchcentre Dunsany Co.Meath, ISBN 1 84170291 9.
  • 21.Özden, M., Soğancı, A., 1996. Türkiye Tarım Alet ve Makinaları İşletme Değerleri Rehberi (2). Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü APK Dairesi Başkanlığı Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Şube Müdürlüğü, Yayın No : 92, Ankara, 114s.
  • 22.Soya, H.R.,Avcıoğlu, R., Geren, H., 2004. Yem Bitkileri. Hasat Yayıncılık, sf: 223.Uygur, M., 2015. Silaj Kalitesinin Fiziksel ve Kimyasal Yöntemlerle Belirlenmesi. Çiftçi Broşürü. Broşür no: 127. Erişim: 23.10.2015. www.araştırma.tarim.gov.tr./etae/Belgeler.
  • 23.Yurtsever, N., 1984. Deneysel İstatistik Metodları. Tarım Orman Köyişleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 574s.
  • 24.Yaman, S., Sönmezler, C., 2011. Balya Silajı Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi. TÜBİTAK Destekli Proje Sonuç Raporu, Proje No: 105G086.
  • 25.Yılmaz, H., Gül, M., Parlakay, O., Akkoyun, S., Bilgili, M.E., Vurarak, Y., Kılıçalp, N., Hızlı, H., 2015. Doğu Akdeniz Bölgesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Proje Sonuç Raporu, Proje No: TAGEM/TEAD/12/TE/000/009, Adana, 107s, Yayınlanmış.
Year 2020, Volume: 8 Issue: 1, 41 - 49, 14.07.2020
https://doi.org/10.33202/comuagri.629459

Abstract

Project Number

Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi tarafından ZF-2013 D.29 nolu BAP ile desteklenmiş olan 1. yazarın doktora tezinden alınmıştır.

References

  • 1.Akman, N., Aksoy, F., Şahin, O., Kaya, Y., Erdoğdu, G., 2007. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye’nin Hayvansal Üretimi. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Yayınları, cilt (4): 6-7.
  • 2.Bilgen, H., Yalçın, H., Öz, H., 1997. Ot Balya Silajı Yapımı Üzerine Bir Araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi, 585-591. Tokat 17-19 Eylül 1997.
  • 3.Borreani, G., Chion, A.R., Piano, S., Ranghino, F., Tabocco, E., 2008. A Preliminary Study on New Biodegradable Films to Cover Silages 2008. Proceeding of The 23th General Meeting of The Europa Grassland Federation. Germany, Grassland Science in Europa, vol(15): 202- 204.
  • 4.Borreani, G., Tabacco, E., 2012. Using a Special EVOH Grade in Stretch Film Manufacturing Reduces Dry Matter Losses and Spoilage and İncreases Hygienic Quality of Baled Silages. Proceeding of The XVI International Silage Conference, Hämeenlinna, Filland, 2-4 July, pp: 300-301
  • 5.Çakmak, B., Yalçın, H., 2005. Silaj Yemin Paketlenmesi Mekanizasyonunda Kullanılan Farklı PE (Polietilen) Malzemelerin Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, ISSN 1018-8851,42(3): 67-76.
  • 6.Charmley, E., 2001. Towards Improved Silage Quality-A riew, Can.J.Anim.Sci., (81): 157-168.
  • 7.Chen, V., Stoker, M.R., Wallance, C.R., 1997. Effect of Enzyme-Inoculant Sistems on Preservation and Nutritive Value of Haycrop and Corn Silage. J.Dairly (77): 501-507.
  • 8.Evrenosoğlu, M., 2012. Mısır Silaj Yemi Yapımında Kullanılan Mekanizasyon Yöntemlerinin Farklı Silolama Tekniklerine Göre İncelenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı Doktora Tezi, Tez no: 301877, İzmir, 40s.
  • 9.Harmankaya, M., 2010, Diskli Silaj Makinasında Bazı İşletme Parametrelerinin İş Kalitesine Etkisi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Konya, 40s.
  • 10.Huhnkle, R.L., R.E. Muck, M,E. Payton, 1997. Round Bale Silage Storage Losses of Rye Grass and Legume – Grass Forages, Appl. Eng.Agric., 13, 451-457.
  • 11.Güner, M., Kafadar, A., 1998. Tamburlu ve Diskli Silaj Makinaları Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 4(1): 47-51.
  • 12.İpsaş, S., Geren, H., Yavuz, M., 2009. Silaj Yapım Tekniği. Yembitkileri Kitabı. Genel Bölüm. Cilt 1: 142-161. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Yayınları, İzmir.
  • 13.Kalaycı, M., 2005. Örneklerle Jump Kullanımı ve Tarımsal Araştırmalar İçin Varyans Analiz Modelleri. Anadolu Tarımsal araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Yayın No: 21, Eskişehir.
  • 14.Kılıç, Ü., Garipoğlu, A.V., 2008. Haylaj. Yem Magazin. Bilimsel Makale, Sayı 52: 15-20.
  • 15.Kılıç, A., 2010. Silo Yemi (Öğretim-Öğrenim ve Uygulama Örnekleri) El Kitabı. Hasad Yayıncılık, İstanbul, sf: 263.
  • 16.Kutlu, H.R., 2008. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders notları, Adana.
  • 17.Müller, C.E., Pauly, T.M., Uden, P., 2007. Storage of Small Bale Silage and Haylage- İnfluence of Storage Period on Fermentation Variables and Microbial Composition. Grass and Forage Science (62): 274-283.
  • 18.19.Muck., R.E., Shinners, K.J., 2001. Conserved Forage (Silage and Hay): Progress and Priorities . Proceedings of the XIX. International Grassland Ecosystems: an out look into the 21 st Century, 11-21 February. Fundacao de Estudos AgrariosLuiz de Querez, Sao Poulo, Brazil. www.naldc.nal.usda.gov/naldc/catalog. Erişim: 20.06.2014.
  • 20.O’Kiely, P., Forristal, D.P., Brady., K., Mcnamara, K., Lenehan, J.J., Fuller., H., Whelan, J., 2002. Baled Silage Conservation Characteristics as İnfluenced by Forage Dry Matter Concertration, Bale Density and The Number of Wraps of Plastic Wrap Used. Improved Technologies for Baled Silage end of Project Report. Beef Production No: 50. Grange Researchcentre Dunsany Co.Meath, ISBN 1 84170291 9.
  • 21.Özden, M., Soğancı, A., 1996. Türkiye Tarım Alet ve Makinaları İşletme Değerleri Rehberi (2). Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü APK Dairesi Başkanlığı Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Şube Müdürlüğü, Yayın No : 92, Ankara, 114s.
  • 22.Soya, H.R.,Avcıoğlu, R., Geren, H., 2004. Yem Bitkileri. Hasat Yayıncılık, sf: 223.Uygur, M., 2015. Silaj Kalitesinin Fiziksel ve Kimyasal Yöntemlerle Belirlenmesi. Çiftçi Broşürü. Broşür no: 127. Erişim: 23.10.2015. www.araştırma.tarim.gov.tr./etae/Belgeler.
  • 23.Yurtsever, N., 1984. Deneysel İstatistik Metodları. Tarım Orman Köyişleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 574s.
  • 24.Yaman, S., Sönmezler, C., 2011. Balya Silajı Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi. TÜBİTAK Destekli Proje Sonuç Raporu, Proje No: 105G086.
  • 25.Yılmaz, H., Gül, M., Parlakay, O., Akkoyun, S., Bilgili, M.E., Vurarak, Y., Kılıçalp, N., Hızlı, H., 2015. Doğu Akdeniz Bölgesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Proje Sonuç Raporu, Proje No: TAGEM/TEAD/12/TE/000/009, Adana, 107s, Yayınlanmış.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Yasemin Vurarak 0000-0003-1048-788X

Ahmet İnce

Project Number Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi tarafından ZF-2013 D.29 nolu BAP ile desteklenmiş olan 1. yazarın doktora tezinden alınmıştır.
Publication Date July 14, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Vurarak, Y., & İnce, A. (2020). Farklı Kaba Yem Uygulama Tekniklerinin Makina İşletme Değerleri Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 41-49. https://doi.org/10.33202/comuagri.629459