Research Article
BibTex RIS Cite

Cardinal Üzüm Çeşidinde Aynı Vejetasyon Dönemi İçerisinde Çift Ana Ürün Alma Olanaklarının Araştırılması

Year 2020, Volume: 8 Issue: 2, 359 - 366, 29.12.2020
https://doi.org/10.33202/comuagri.657157

Abstract

Çanakkale ili koşullarında yürütülen bu araştırmada, ticari değeri olan ve erken dönemde olgunlaşan Cardinal üzüm çeşidinde aynı vejetasyon dönemi içerisinde çift ana ürün alma olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla 2017 ve 2018 yıllarında, kontrol (NÜ) omcaları Nisan başında (5 Nisan–2 Nisan) budanırken, ilk ana ürün (İLAÜ) ile ikinci ana ürünün (İKAÜ) elde edileceği omcalara 15 gün erken tarihte (20 Mart–24 Mart) kış budaması (2–3 göz) uygulanmıştır. İlk ana ürün (İLAÜ) uygulamasında erken kış budaması, yazlık sürgünlerin üst yatırma telleri üzerine uzun olarak yatırılıp uç alma yapılmadan bağlanması, %25 oranında salkım seyreltmesi ve yazlık sürgünlerde salkım seviyesi üzerindeki koltukların alınmadan bırakılması gibi erkencilik uygulamaları yapılarak, hasat tarihi kontrole (NÜ) kıyasla yaklaşık 15 gün kadar öne çekilmiştir. Bu omcalarda (İLAÜ), sırasıyla 1. yıl 2 Ağustos ve 2. yıl 31 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen hasatların ardından, mevcut omcalar aynı tarih itibariyle yeniden kısa olarak budanarak ikinci ana ürünün (İKAÜ) elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu omcalarda Ağustos ayı ortasında uyanma, Eylül ayı başından sonra tam çiçeklenme, Eylül ayı sonu tane tutumu ve Ekim ayı sonunda ben düşme gerçekleşmiştir. 1. ve 2. yıllarda sırasıyla 23 Kasım ve 14 Kasım tarihlerinde ikinci ana ürünün hasadı yapılmıştır. İncelenen birçok parametre bazında en yüksek değerler ilk ana ürün (İLAÜ) ve kontrol (NÜ) uygulamalarında saptanmış, ikinci ana ürün (İKAÜ) uygulamasından ise daha düşük değerler elde edilmiştir. Sonuç olarak; ikinci ana ürün (İKAÜ) uygulaması ile geç bir tarihte de olsa ürün olgunlaşması sağlanarak, özellikle ilk yıl 0,50 kg’ın üzerinde bir ikinci ana ürün elde edilebilmiş, ancak uygulamanın iki yıl üst üste yapılmasının uygun olmayacağı sonucuna varılmıştır.

References

  • Referan1 Ağaoğlu, Y.S., 1975. Asmalarda soğuklanma süresinin çiçek oluşumu üzerine etkisi. TÜBİTAK, V. Bilim Kongresi Tebliğleri: 31–41. İzmir.
  • Referans2 Anonymous, 2016. Grape cultivation in India production area, climate, harvesting and fruit handling. http://www.yourarticlelibrary.com/fruits/grape-cultivation-in-india-production-area-climate-harvesting-and-fruit-handling/24690/ (Erişim tarihi: 05. 05. 2016).
  • Referans3 Clingeleffer, P.R., 2000. Mechanization of wine and raisin production in Australian vineyards. In: Proceedings of the ASEV 50th Anniversary Annual Meeting, Seattle Washington, USA. Ed J.M. Rantz (American Society for Enology and Viticulture: Davis, Calif.). 165–169.
  • Referans4 Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi. 253 s.
  • Referans5 Çelik, S., 2011. Bağcılık (Ampeloloji). Cilt I, 3. Baskı. Namık Kemal Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. 428 s. Tekirdağ.
  • Referans6 Dardeniz, A., Yıldırım, I., Gökbayrak, Z., Akçal, A., 2008. Influence of shoot topping on yield and quality of Vitis vinifera L.. African Journal of Biotechnology. 7 (20): 3625–3628.
  • Referans7 Dry, P.R., 2000. Canopy management for fruitfulness. Austr. J. Grape and Wine Research. 6: 109–115.
  • Referans8 Eriş, A., 1981. Asmalarda kışlık tomurcukların dinlenme ve sürmeleri ile bunlara neden olan bazı faktörler. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Bilimsel Araştırma ve İncelemeler. Yayın no: 768. 114 s.
  • Referans9 FAO, 2017. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/data. (Erişim tarihi: 10 Nisan 2019).
  • Referans10 Holzapfe, B., Rogiers, S., 2002. Ripening grapes to specification: identifying manageable factors determining grape composition and quality through carbohydrate sink–source relationships. Final Report to Grape and Wine Research & Development Corporation.
  • Referans11 Kısmalı, İ., Dardeniz, A., 2002. Cardinal ve Amasya üzüm çeşitlerinde iki farklı yeşil budama uygulamasının gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. V. Ulusal Bağcılık Sempozyumu. 221–227. 5–9 Ekim, Nevşehir.
  • Referans12 Lin, C.H., Lin, J.H., Chang, L.R., Lin, H.S., 1985. The regulation of the golden Muscat grape production season in Taiwan. Amer. J. Enol. Vitic. 36 (2): 114–117.
  • Referans13 Morinaga, K., 2001. Grape production in japan. Grape production in the Asia–Pacific Region. Food and Agriculture Organızation of the United Nations Regional Office for Asia and the Pacific. Bangkok, Thailand. FAO Corporate Document Repository.
  • Referans14 Nikov M., 1964. Spouting of winter buds in vines in the year of their formulation. Gradinarska Lozarska Nauka (Sofia). 1 (7): 65–76.
  • Referans15 Phad, V.S., 1982. Studies on double cropping in Gulabi, Bhokri and Cheema Sahebi varieties of grape (Vitis vinifera L.). M. Sc. thesis. Marathwada Agricultural University, Parbhani/India.
  • Referans16 Sezen, E., Dardeniz, A., 2015. Farklı kış budama dönemleri ve yaz budaması uygulamalarının Yalova İncisi üzüm çeşidinin verim ve kalitesine olan etkilerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 3 (1): 15–27.
  • Referans17 Tangolar S., Ergenoğlu F., Gök S., 1995. Adana’da yetiştirilen bazı erkenci sofralık üzüm çeşitlerinden aynı vejetasyon dönemi içerisinde ikinci esas ürün elde etme olanakları. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Türkiye. Cilt II: 1004–1008.
  • Referans18 Türker, L., Dardeniz, A., 2014. Sofralık üzüm çeşitlerinde farklı düzeylerdeki koltuk alma uygulamalarının verim ve kalite özellikleri üzerindeki etkileri. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 2 (2): 73–82.
  • Referans19 Winkler, A.J., Cook, J.A., Kliewer, R., Lider, L.A., 1974. General Viticulture. Univ. of California Press, Berkeley, Los Angeles, London, 710 p.
Year 2020, Volume: 8 Issue: 2, 359 - 366, 29.12.2020
https://doi.org/10.33202/comuagri.657157

Abstract

References

  • Referan1 Ağaoğlu, Y.S., 1975. Asmalarda soğuklanma süresinin çiçek oluşumu üzerine etkisi. TÜBİTAK, V. Bilim Kongresi Tebliğleri: 31–41. İzmir.
  • Referans2 Anonymous, 2016. Grape cultivation in India production area, climate, harvesting and fruit handling. http://www.yourarticlelibrary.com/fruits/grape-cultivation-in-india-production-area-climate-harvesting-and-fruit-handling/24690/ (Erişim tarihi: 05. 05. 2016).
  • Referans3 Clingeleffer, P.R., 2000. Mechanization of wine and raisin production in Australian vineyards. In: Proceedings of the ASEV 50th Anniversary Annual Meeting, Seattle Washington, USA. Ed J.M. Rantz (American Society for Enology and Viticulture: Davis, Calif.). 165–169.
  • Referans4 Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi. 253 s.
  • Referans5 Çelik, S., 2011. Bağcılık (Ampeloloji). Cilt I, 3. Baskı. Namık Kemal Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. 428 s. Tekirdağ.
  • Referans6 Dardeniz, A., Yıldırım, I., Gökbayrak, Z., Akçal, A., 2008. Influence of shoot topping on yield and quality of Vitis vinifera L.. African Journal of Biotechnology. 7 (20): 3625–3628.
  • Referans7 Dry, P.R., 2000. Canopy management for fruitfulness. Austr. J. Grape and Wine Research. 6: 109–115.
  • Referans8 Eriş, A., 1981. Asmalarda kışlık tomurcukların dinlenme ve sürmeleri ile bunlara neden olan bazı faktörler. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Bilimsel Araştırma ve İncelemeler. Yayın no: 768. 114 s.
  • Referans9 FAO, 2017. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/data. (Erişim tarihi: 10 Nisan 2019).
  • Referans10 Holzapfe, B., Rogiers, S., 2002. Ripening grapes to specification: identifying manageable factors determining grape composition and quality through carbohydrate sink–source relationships. Final Report to Grape and Wine Research & Development Corporation.
  • Referans11 Kısmalı, İ., Dardeniz, A., 2002. Cardinal ve Amasya üzüm çeşitlerinde iki farklı yeşil budama uygulamasının gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. V. Ulusal Bağcılık Sempozyumu. 221–227. 5–9 Ekim, Nevşehir.
  • Referans12 Lin, C.H., Lin, J.H., Chang, L.R., Lin, H.S., 1985. The regulation of the golden Muscat grape production season in Taiwan. Amer. J. Enol. Vitic. 36 (2): 114–117.
  • Referans13 Morinaga, K., 2001. Grape production in japan. Grape production in the Asia–Pacific Region. Food and Agriculture Organızation of the United Nations Regional Office for Asia and the Pacific. Bangkok, Thailand. FAO Corporate Document Repository.
  • Referans14 Nikov M., 1964. Spouting of winter buds in vines in the year of their formulation. Gradinarska Lozarska Nauka (Sofia). 1 (7): 65–76.
  • Referans15 Phad, V.S., 1982. Studies on double cropping in Gulabi, Bhokri and Cheema Sahebi varieties of grape (Vitis vinifera L.). M. Sc. thesis. Marathwada Agricultural University, Parbhani/India.
  • Referans16 Sezen, E., Dardeniz, A., 2015. Farklı kış budama dönemleri ve yaz budaması uygulamalarının Yalova İncisi üzüm çeşidinin verim ve kalitesine olan etkilerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 3 (1): 15–27.
  • Referans17 Tangolar S., Ergenoğlu F., Gök S., 1995. Adana’da yetiştirilen bazı erkenci sofralık üzüm çeşitlerinden aynı vejetasyon dönemi içerisinde ikinci esas ürün elde etme olanakları. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Türkiye. Cilt II: 1004–1008.
  • Referans18 Türker, L., Dardeniz, A., 2014. Sofralık üzüm çeşitlerinde farklı düzeylerdeki koltuk alma uygulamalarının verim ve kalite özellikleri üzerindeki etkileri. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 2 (2): 73–82.
  • Referans19 Winkler, A.J., Cook, J.A., Kliewer, R., Lider, L.A., 1974. General Viticulture. Univ. of California Press, Berkeley, Los Angeles, London, 710 p.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Nurdan Harput

Alper Dardeniz

Publication Date December 29, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 8 Issue: 2

Cite

APA Harput, N., & Dardeniz, A. (2020). Cardinal Üzüm Çeşidinde Aynı Vejetasyon Dönemi İçerisinde Çift Ana Ürün Alma Olanaklarının Araştırılması. COMU Journal of Agriculture Faculty, 8(2), 359-366. https://doi.org/10.33202/comuagri.657157