Research Article
BibTex RIS Cite

Kiraz (Prunus avium L.) Budama Artık Katsayısının ve Enerji Potansiyelinin Belirlenmesi

Year 2021, Volume: 9 Issue: 1, 41 - 46, 28.06.2021
https://doi.org/10.33202/comuagri.853638

Abstract

Bu çalışmada, Türkiye kiraz budama artıklarının enerji potansiyelinin hesaplanmasında kullanılabilecek gerçekçi budama katsayısının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Çanakkale ilinde 3 farklı kiraz çeşidi ve her çeşit için 2 farklı yaş grubunda, toplam 30 kiraz ağacında budama çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen veriler ile budama artık miktarı ve budama katsayısı belirlenmiştir. Yürütülen budama faaliyetlerinde, üç farklı kiraz çeşidi ve her çeşit için iki farklı yaş grubundan elde edilen budama artık miktarının ağaç başına ortalama 0-15 yaş arası çeşitlerde 6,76 kg, 15-30 yaş arası çeşitlerde ise 16,61 kg olduğu belirlenmiştir. En fazla artık 15-30 yaş arası çeşitlerde sırasıyla 0900 Ziraat, Van ve Eşme olarak belirlenmiştir. Türkiye’ de kiraza ait enerji potansiyelinin belirlenmesi için yürütülen bu çalışmadan elde edilen veriler doğrultusunda budama artık katsayısının 11,68 kg ağaç-1, kullanılabilir budama artık miktarının 204.816.430 kg yıl-1, Türkiye enerji potansiyelinin 3,43 PJ yıl-1, Çanakkale enerji potansiyelinin ise 0,077 PJ yıl-1 olduğu tespit edilmiştir.

References

  • Anonim, 2011. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/marem/Belgeler E.T. 23.01.2020
  • Anonim, 2013. www.haberler.com/lapseki-kirazi E.T. 24.01.2020.
  • Anonim, 2020. https://adana.tarimorman.gov.tr/ E.T. 24.01.2020.
  • Başçetinçelik, A., Öztürk, H.H., Kaya, D., Kaçıra, M., Ekinci, K., Karaca, C., 2006. Türkiye’de Jeotermal Enerji Kullanımını Geliştirme Olanakları, VI. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu Bildiri Kitabı: 846-857, 25-27 Mayıs 2006, Isparta.
  • Başçetinçelik, A., Öztürk, H., Karaca, C., 2015. Türkiye’de Biyokütleden Enerji Üretimi Olanakları mmo.org.tr. E.T. 10.12.2019.
  • Bilandzija, N., Voca, N., Kricka, T., Matin, A. and Jurisic, V., 2012. Energy potential of fruit tree pruned biomass in Croatia. Spanish Journal of Agriculture Research, 10(2): 292-298.
  • CEC, 2015. California Energy Commission. An Assessment of Biomass Resources in California. University of California, Davis, Consultant Report.
  • CIGR, 1999. Handbook of Agricultural Engineering V:5 Energy And Biomass Engineering. ASAE. ISBN: 0-929355-97-0 pp: 262.
  • Cristensen, J.V., 1985. Production of Cherries in Western Europe. ActaHorticulture, 69: 15-26.
  • Çiçek, G., Sümer, S.K., Egesel, C.E., Say, S.M., 2019. Şeftali Ağacı Budama Artık Potansiyelinin Hesaplanmasına Yönelik Katsayının Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakultesi Dergisi. 7(2): 299-305.
  • ETKB, 2103. Dünya’da ve Türkiye’de enerji görünümü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Sunumu, Ankara.
  • Sümer, S.K., Çiçek, G., Say, S.M., 2016. Çanakkale İlinde Zeytin Üretimi Artık Potansiyelinin Belirlenmesi ve Değerlendirme Olanaklarının Araştırılması. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi. 12(2): 103-111.
  • Topal, H., Atimtay, A.T., Durmaz, A., 2003. Olive cake combustion in a circulating fluidzed bed. Fuel 82: 1049-1056.
  • TÜİK, 2019. Konularına Göre İstatistikler. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr E.T. 06.07.2020.
  • Ünal, H., Alibaş, K., 2002. Biyokütle Enerji Kaynağı Olarak Ayçiçeği Sapının Yakılması ve Baca Gazı Emisyonlarının Belirlenmesi, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (16): 113-128.
  • Ünal, H., Alibaş, K., 2007.Agricultural Residues as Biomass Energy, Energy Sources, Part B, 2:2, 123-140.
  • Zivkovic, M., Urosevic, M., Oljaca, S., Oljaca, M., Gligoveric, K., Zlatanovic, I., Koprivica, R., 2013. Aspects of Using Potential Energy Products of Biomass after Pruning Fruit and Grape Plantations in the Republic of Serbia. Agriculture &Forestry, 59(1): 167-182.
Year 2021, Volume: 9 Issue: 1, 41 - 46, 28.06.2021
https://doi.org/10.33202/comuagri.853638

Abstract

References

  • Anonim, 2011. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/marem/Belgeler E.T. 23.01.2020
  • Anonim, 2013. www.haberler.com/lapseki-kirazi E.T. 24.01.2020.
  • Anonim, 2020. https://adana.tarimorman.gov.tr/ E.T. 24.01.2020.
  • Başçetinçelik, A., Öztürk, H.H., Kaya, D., Kaçıra, M., Ekinci, K., Karaca, C., 2006. Türkiye’de Jeotermal Enerji Kullanımını Geliştirme Olanakları, VI. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu Bildiri Kitabı: 846-857, 25-27 Mayıs 2006, Isparta.
  • Başçetinçelik, A., Öztürk, H., Karaca, C., 2015. Türkiye’de Biyokütleden Enerji Üretimi Olanakları mmo.org.tr. E.T. 10.12.2019.
  • Bilandzija, N., Voca, N., Kricka, T., Matin, A. and Jurisic, V., 2012. Energy potential of fruit tree pruned biomass in Croatia. Spanish Journal of Agriculture Research, 10(2): 292-298.
  • CEC, 2015. California Energy Commission. An Assessment of Biomass Resources in California. University of California, Davis, Consultant Report.
  • CIGR, 1999. Handbook of Agricultural Engineering V:5 Energy And Biomass Engineering. ASAE. ISBN: 0-929355-97-0 pp: 262.
  • Cristensen, J.V., 1985. Production of Cherries in Western Europe. ActaHorticulture, 69: 15-26.
  • Çiçek, G., Sümer, S.K., Egesel, C.E., Say, S.M., 2019. Şeftali Ağacı Budama Artık Potansiyelinin Hesaplanmasına Yönelik Katsayının Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakultesi Dergisi. 7(2): 299-305.
  • ETKB, 2103. Dünya’da ve Türkiye’de enerji görünümü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Sunumu, Ankara.
  • Sümer, S.K., Çiçek, G., Say, S.M., 2016. Çanakkale İlinde Zeytin Üretimi Artık Potansiyelinin Belirlenmesi ve Değerlendirme Olanaklarının Araştırılması. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi. 12(2): 103-111.
  • Topal, H., Atimtay, A.T., Durmaz, A., 2003. Olive cake combustion in a circulating fluidzed bed. Fuel 82: 1049-1056.
  • TÜİK, 2019. Konularına Göre İstatistikler. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr E.T. 06.07.2020.
  • Ünal, H., Alibaş, K., 2002. Biyokütle Enerji Kaynağı Olarak Ayçiçeği Sapının Yakılması ve Baca Gazı Emisyonlarının Belirlenmesi, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (16): 113-128.
  • Ünal, H., Alibaş, K., 2007.Agricultural Residues as Biomass Energy, Energy Sources, Part B, 2:2, 123-140.
  • Zivkovic, M., Urosevic, M., Oljaca, S., Oljaca, M., Gligoveric, K., Zlatanovic, I., Koprivica, R., 2013. Aspects of Using Potential Energy Products of Biomass after Pruning Fruit and Grape Plantations in the Republic of Serbia. Agriculture &Forestry, 59(1): 167-182.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Ali Mandacı 0000-0002-7151-9825

Gıyasettin Çiçek 0000-0001-8260-1667

Publication Date June 28, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 9 Issue: 1

Cite

APA Mandacı, M. A., & Çiçek, G. (2021). Kiraz (Prunus avium L.) Budama Artık Katsayısının ve Enerji Potansiyelinin Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1), 41-46. https://doi.org/10.33202/comuagri.853638