Research Article
BibTex RIS Cite

Modifiye Atmosfer Paketleme ve Normal Atmosfer Koşullarında Depolanan ‘’Roxana’’ Kayısı Çeşidinin Aroma Bileşenlerindeki Değişim

Year 2021, Volume: 9 Issue: 2, 399 - 410, 21.12.2021
https://doi.org/10.33202/comuagri.978042

Abstract

Bu çalışma ticari olum döneminde hasat edilen ‘’Roxana’’ kayısı çeşidine ait meyveler ile yürütülmüştür. Meyveler hasattan sonra Normal Atmosfer ve Modifiye Atmosfer Paketleme koşullarında muhafaza edilmiş ve meyvelerin muhafaza süresince aroma bileşenlerinde meydana gelen değişimleri incelenmiştir. Hasat edilen meyvelere 1 gün süresince ön soğutma uygulanmış ve meyveler Normal atmosfer ve Modifiye Atmosfer Paketleme koşullarında depolanmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Meyveler 0±0,5 °C sıcaklıkta ve %90±5 oransal nem koşullarında 45 gün süresince soğuk hava deposunda muhafaza edilmiştir. Hasattan hemen sonra başlangıç analizleri yapılmış ve muhafaza süresince 15 günlük periyotlarla analizler tekrarlanmıştır. Araştırma kapsamında suda çözünür kuru madde miktarı (%), titre edilebilir asitlik (% malik asit), meyve eti sertliği (N), iç kararması şiddeti ve aroma bileşen kompozisyonu parametreleri incelenmiştir. Çalışmada Modifiye Atmosfer Paketleme koşullarında muhafaza edilen meyvelerde, meyve eti sertliği ve titre edilebilir asitlik ölçümlerinde, Normal Atmosfer koşullarında muhafaza edilen meyvelere kıyasla daha olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Başlangıç analizlerinde 310,48 µg/kg olarak bulunan hekzil asetat bileşeni, muhafaza süresinin sonunda artarak Normal Afmosfer koşullarında 553,48 µg/kg, Modifiye Atmosfer Paketleme uygulamasında 501,78 µg/kg olarak tespit edilmiştir. Modifiye Atmosfer Paketleme uygulaması meyvelerde olgunlaşma hızını yavaşlatarak meyvelerin bozulmasını engellemiş ve böylece kayısının karakteristik aroma bileşenlerinin oluşumuna katkı sağlamıştır. Bu bileşenlerden olan lakton bileşenlerinin sentezinde Modifiye Atmosfer Paketleme uygulaması, Normal Atmosferde muhafaza yöntemine göre daha başarılı olmuştur. Ancak diğer yandan 30 günlük muhafaza süresinin sonunda Modifiye Atmosfer içerisindeki CO2 bileşen oranının yükselmesi bu gruba ait meyvelerde iç kararması şiddetinin artmasına ve muhafaza sonuna doğru alkol bileşenlerinin yükselmesine neden olmuştur.

References

  • Anonymous (2021a) http://www.fao.org. Data Accessed: 04.2021
  • Anonymous (2021b) http:// http://www.tuik.gov.tr/ . Data Accessed: 04.2021
  • Asma, B.M., Kan, T., Birhanlı, O., Erdoğan, A., 2006. Geç Olgunlaşan Sofralık Kayısıların Melezleme Yoluyla Islahı (I. Dilim). TÜBİTAK Proje No: TOGTOG-3099. Nisan 2006, Malatya.
  • Aubert, C., Chanforan, C., 2007. Postharvest changes in physicochemical properties and volatile constituents of apricot (Prunus armeniaca L.). Characterization of 28 cultivars. Journal of agricultural and food chemistry. 55(8), 3074-3082.
  • Azodanlou, R., Darbellay, C., Luisier, J.L., Villettaz, J.C., & Amadò, R., 2003. Development of a model for quality assessment of tomatoes and apricots. Lebensmittel-Wissenschaft und-Technologie. 36, 223–233.
  • Bal, E., 2009. Hasat Sonrası Potasyum Permanganat, UV-C, Salisilik Asit ve Sıcaklık Uygulamalarının Kivi Kalitesi ve Muhafaza Süresi Üzerine Etkileri. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Bolzoni, L., Careri, M., & Mangia, A., 1990. Characterization of volatile components in apricot purées by gas chromatography–mass spectrometry. Journal of Chromatography. A, 518, 221–229.
  • Bruhn, C., Feldman, N., Garlitz, C., Harwood, J., Ivans, E., Marshall, M., Riley, A., Thurber, D., Williamson, E., 1991. Consumer perceptions of quality : apricots, cantaloupes, peaches, pears, strawberries, and tomatoes. J. Food Quality. 14 187È195.
  • Chariote, G., Rodriguez, F., Crouzet, J., 1981. Characterization of additional volatile Ñavor components of apricot. J. Food Sci. 46 1898È1901. Çalhan, Ö., 2010. Bazı depolama koşullarının Roxana kayısı çeşidinin soğukta muhafazası üzerine etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Ekinci N., Şeker M., Gündoğdu M.A., 2016. Effects of Post–Harvest Dippings of Calcium Oxide on Aroma Volatile Compound of Pink Lady Apple Cultivar. VII. Int. Sci. Agric. Sym. (Agrosym). Book of Proceedings. 1325–1331. 6-9 October, Jahorina, Bosnia and Herzegovina. Ercisli, S., 2009. Apricot culture in Turkey. Sci. Res. Essay. Vol.4 (8):715-719.
  • Fellman, J. K., Mattheis, J. P., 1995. Ester biosynthesis in relation to harvest maturity and controlled-atmosphere storage of apples. 1995. 149-162.
  • Fidan, Y., Söylemezoğlu, G., 1995. Bahçe Bitkilerinin Hasat Sonrası Fizyolojisi Açısından Etilenin Önemi, Biyosentezi ve İşleyiş Mekanizması. GIDA, 20(1).
  • Gabriel, K. R., 1971. The biplot graphic display of matrices with application to principal component analysis. Biometrika. 58(3), 453-467.
  • Gokbulut I, Karabulut I., 2012. SPME–GC–MS detection of volatile compounds in apricot varieties. Food Chem. 132:1098–1102.
  • Gómez, E., Ledbetter, C. A., 1997. Development of volatile compounds during fruit maturation: characterization of apricot and plum× apricot hybrids. Journal of the Science of Food and Agriculture. 74(4), 541-546.
  • González-Agüero, M., Troncoso, S., Gudenschwager, O., Campos-Vargas, R., Moya-León, M. A., Defilippi, B. G., 2009. Differential expression levels of aroma-related genes during ripening of apricot (Prunus armeniaca L.). Plant physiology and biochemistry. 47(5), 435-440.
  • Greger, V., Schieberle, P., 2007. Characterization of the key aroma compounds in apricots (Prunus armeniaca) by application of the molecular sensory science concept. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 55, 5221–5228.
  • GUICHARD, E., Schlich, P., Issanchou, S., 1990. Composition of apricot aroma: correlations between sensory and instrumental data. Journal of Food Science. 55(3), 735-738.
  • Guillot S., Peytavi L., Bureau S., Boulanger R., Lepoutre J.P., Crouzet J., Schorr-Galindo S., 2006. Aroma characterization of various apricot varieties using headspace-solid phase microextraction combined with gas chromatography–mass spectrometry and gas chromatography–olfactometry. Food Chem. 96:147–155.
  • Issanchou, S., Schlich, P., Guichard, E., 1989. Odour profiling of the components of apricot flavour. Description by correspondence analysis. Sciences des Aliments. 9, 351–370.
  • Karabulut, I., Gokbulut, I., Bilenler, T., Sislioglu, K., Ozdemir, I. S., Bahar, B., Seyhan, F., 2018. Effect of fruit maturity level on quality, sensory properties and volatile composition of two common apricot (Prunus armeniaca L.) varieties. Journal of food science and technology. 55(7), 2671-2678.
  • Obenland D., Collin S., Sievert J., Negm F., Arpaia M.L., 2012. Influence of maturity and ripening on aroma volatiles and flavor in ‘Hass’ avocado. Postharvest Biol Technol. 71:41–50.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Ü. Ziraat Fak. Yayınları, No: 128, Adana.
  • Reboredo-Rodríguez, P., González-Barreiro, C., Cancho-Grande, B., and Simal-Gándara, J., 2013. Aroma biogenesis and distribution between olive pulps and seeds with identification of aroma trends among cultivars. Food chemistry. 141(1), 637-643.
  • Sabatini, N., and Marsilio, V., 2008. Volatile compounds in table olives (Olea Europaea L., Nocellara del Belice cultivar). Food chemistry. 107(4), 1522-1528.
  • Seker, M., Gur, E., Ekinci, N., Gundogdu, M. A., 2018. Volatile Constituents of Different Apricot Varieties in Cool Subtropical Climate Conditions. Horticult Int J. 2(5), 237-242.
  • Takeoka G., Flath R., Mon T., Teranishi R., Guentert M., 1990. Volatile constituents of Apricot (Prunus armeniaca L). J Agric Food Chem. 38 471È477.
  • Vichi, S., Pizzale, L., Conte, L. S., Buxaderas, S., López-Tamames, E., 2003. Solid-phase microextraction in the analysis of virgin olive oil volatile fraction: modifications induced by oxidation and suitable markers of oxidative status. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 51(22), 6564-6571.
  • Xi W, Zheng H, Zhang Q, Li W., 2016. Profiling taste and aroma compound metabolism during apricot fruit development and ripening. Int J Mol Sci. 17:998–1020.
  • Zagory, D., Kerbel, E. L., Kader, A. A., 1989. Modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. CRC Rev. Food Sci. Nutr. 28(1), 1-30.
Year 2021, Volume: 9 Issue: 2, 399 - 410, 21.12.2021
https://doi.org/10.33202/comuagri.978042

Abstract

References

  • Anonymous (2021a) http://www.fao.org. Data Accessed: 04.2021
  • Anonymous (2021b) http:// http://www.tuik.gov.tr/ . Data Accessed: 04.2021
  • Asma, B.M., Kan, T., Birhanlı, O., Erdoğan, A., 2006. Geç Olgunlaşan Sofralık Kayısıların Melezleme Yoluyla Islahı (I. Dilim). TÜBİTAK Proje No: TOGTOG-3099. Nisan 2006, Malatya.
  • Aubert, C., Chanforan, C., 2007. Postharvest changes in physicochemical properties and volatile constituents of apricot (Prunus armeniaca L.). Characterization of 28 cultivars. Journal of agricultural and food chemistry. 55(8), 3074-3082.
  • Azodanlou, R., Darbellay, C., Luisier, J.L., Villettaz, J.C., & Amadò, R., 2003. Development of a model for quality assessment of tomatoes and apricots. Lebensmittel-Wissenschaft und-Technologie. 36, 223–233.
  • Bal, E., 2009. Hasat Sonrası Potasyum Permanganat, UV-C, Salisilik Asit ve Sıcaklık Uygulamalarının Kivi Kalitesi ve Muhafaza Süresi Üzerine Etkileri. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Bolzoni, L., Careri, M., & Mangia, A., 1990. Characterization of volatile components in apricot purées by gas chromatography–mass spectrometry. Journal of Chromatography. A, 518, 221–229.
  • Bruhn, C., Feldman, N., Garlitz, C., Harwood, J., Ivans, E., Marshall, M., Riley, A., Thurber, D., Williamson, E., 1991. Consumer perceptions of quality : apricots, cantaloupes, peaches, pears, strawberries, and tomatoes. J. Food Quality. 14 187È195.
  • Chariote, G., Rodriguez, F., Crouzet, J., 1981. Characterization of additional volatile Ñavor components of apricot. J. Food Sci. 46 1898È1901. Çalhan, Ö., 2010. Bazı depolama koşullarının Roxana kayısı çeşidinin soğukta muhafazası üzerine etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Ekinci N., Şeker M., Gündoğdu M.A., 2016. Effects of Post–Harvest Dippings of Calcium Oxide on Aroma Volatile Compound of Pink Lady Apple Cultivar. VII. Int. Sci. Agric. Sym. (Agrosym). Book of Proceedings. 1325–1331. 6-9 October, Jahorina, Bosnia and Herzegovina. Ercisli, S., 2009. Apricot culture in Turkey. Sci. Res. Essay. Vol.4 (8):715-719.
  • Fellman, J. K., Mattheis, J. P., 1995. Ester biosynthesis in relation to harvest maturity and controlled-atmosphere storage of apples. 1995. 149-162.
  • Fidan, Y., Söylemezoğlu, G., 1995. Bahçe Bitkilerinin Hasat Sonrası Fizyolojisi Açısından Etilenin Önemi, Biyosentezi ve İşleyiş Mekanizması. GIDA, 20(1).
  • Gabriel, K. R., 1971. The biplot graphic display of matrices with application to principal component analysis. Biometrika. 58(3), 453-467.
  • Gokbulut I, Karabulut I., 2012. SPME–GC–MS detection of volatile compounds in apricot varieties. Food Chem. 132:1098–1102.
  • Gómez, E., Ledbetter, C. A., 1997. Development of volatile compounds during fruit maturation: characterization of apricot and plum× apricot hybrids. Journal of the Science of Food and Agriculture. 74(4), 541-546.
  • González-Agüero, M., Troncoso, S., Gudenschwager, O., Campos-Vargas, R., Moya-León, M. A., Defilippi, B. G., 2009. Differential expression levels of aroma-related genes during ripening of apricot (Prunus armeniaca L.). Plant physiology and biochemistry. 47(5), 435-440.
  • Greger, V., Schieberle, P., 2007. Characterization of the key aroma compounds in apricots (Prunus armeniaca) by application of the molecular sensory science concept. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 55, 5221–5228.
  • GUICHARD, E., Schlich, P., Issanchou, S., 1990. Composition of apricot aroma: correlations between sensory and instrumental data. Journal of Food Science. 55(3), 735-738.
  • Guillot S., Peytavi L., Bureau S., Boulanger R., Lepoutre J.P., Crouzet J., Schorr-Galindo S., 2006. Aroma characterization of various apricot varieties using headspace-solid phase microextraction combined with gas chromatography–mass spectrometry and gas chromatography–olfactometry. Food Chem. 96:147–155.
  • Issanchou, S., Schlich, P., Guichard, E., 1989. Odour profiling of the components of apricot flavour. Description by correspondence analysis. Sciences des Aliments. 9, 351–370.
  • Karabulut, I., Gokbulut, I., Bilenler, T., Sislioglu, K., Ozdemir, I. S., Bahar, B., Seyhan, F., 2018. Effect of fruit maturity level on quality, sensory properties and volatile composition of two common apricot (Prunus armeniaca L.) varieties. Journal of food science and technology. 55(7), 2671-2678.
  • Obenland D., Collin S., Sievert J., Negm F., Arpaia M.L., 2012. Influence of maturity and ripening on aroma volatiles and flavor in ‘Hass’ avocado. Postharvest Biol Technol. 71:41–50.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Ü. Ziraat Fak. Yayınları, No: 128, Adana.
  • Reboredo-Rodríguez, P., González-Barreiro, C., Cancho-Grande, B., and Simal-Gándara, J., 2013. Aroma biogenesis and distribution between olive pulps and seeds with identification of aroma trends among cultivars. Food chemistry. 141(1), 637-643.
  • Sabatini, N., and Marsilio, V., 2008. Volatile compounds in table olives (Olea Europaea L., Nocellara del Belice cultivar). Food chemistry. 107(4), 1522-1528.
  • Seker, M., Gur, E., Ekinci, N., Gundogdu, M. A., 2018. Volatile Constituents of Different Apricot Varieties in Cool Subtropical Climate Conditions. Horticult Int J. 2(5), 237-242.
  • Takeoka G., Flath R., Mon T., Teranishi R., Guentert M., 1990. Volatile constituents of Apricot (Prunus armeniaca L). J Agric Food Chem. 38 471È477.
  • Vichi, S., Pizzale, L., Conte, L. S., Buxaderas, S., López-Tamames, E., 2003. Solid-phase microextraction in the analysis of virgin olive oil volatile fraction: modifications induced by oxidation and suitable markers of oxidative status. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 51(22), 6564-6571.
  • Xi W, Zheng H, Zhang Q, Li W., 2016. Profiling taste and aroma compound metabolism during apricot fruit development and ripening. Int J Mol Sci. 17:998–1020.
  • Zagory, D., Kerbel, E. L., Kader, A. A., 1989. Modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. CRC Rev. Food Sci. Nutr. 28(1), 1-30.
There are 30 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Serpil Varlı Yunusoğlu 0000-0001-5699-0507

Neslihan Ekinci 0000-0001-7022-5289

Mehmet Ali Gündoğdu 0000-0002-5802-5505

Publication Date December 21, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 9 Issue: 2

Cite

APA Varlı Yunusoğlu, S., Ekinci, N., & Gündoğdu, M. A. (2021). Modifiye Atmosfer Paketleme ve Normal Atmosfer Koşullarında Depolanan ‘’Roxana’’ Kayısı Çeşidinin Aroma Bileşenlerindeki Değişim. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 399-410. https://doi.org/10.33202/comuagri.978042