Artan dünya
nüfusu ve bu doğrultuda ortaya çıkan gıda ihtiyacını karşılayabilmek için, gelişen
teknolojik imkanlar kullanılarak, gıdaların genlerine müdahale yoluyla yapısal özelliklerinin
istenilen düzeye getirilmesi ve bu sayede kısa sürede, küçük bir alandan, daha
fazla verim almak amacıyla ortaya çıkan “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
(GDO)” geleceğin gıda üretim felsefesi bakımından önem arz etmektedir. Gen
teknolojisi sayesinde gıdaların ve hayvanların genlerine müdahalede
bulunulmasının muhtemel yarar ve zararları ile ilgili yeterli sayıda deneysel
bulgu bulunmamakla beraber çevre ve gelecek nesiller üzerindeki olası
etkilerinin ve risklerin en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin alınması
gerekmektedir.
Gıda
sektöründe yer almaya başlayan GDO’nun İslam hukuku açısından haram veya
helallik durumu da ciddi şekilde tartışılmaya başlamıştır. Hakkında açık hüküm
bulunmayan meseleler yarar-zarar dengesi içerisinde ve fıkhın genel prensipleri
çerçevesinde değerlendirilerek karar verilmeye çalışılmaktadır. Genetiği Değiştirilmiş Gıdaların hükmünü belirleyebilmek için sağlık, çevre, ekonomi ve siyaset alanına
etkilerinin de dikkate alınması gereklidir. Özellikle gıdanın fıtratına
müdahalenin insan genlerinde değişiklik gibi doğuracağı ortaya çıkabilecek
muhtemel risklerin de göz önüne alınması zarureti bulunmaktadır.
"Genetically
Modified Organism (GMO)" is important for the future of food production philosophy
by using developed technological opportunuties to provide desired levels of
structural properties by interfering with the genes of the food and thus in a
short time and in a small area in order to get more data In order to meet the
increasing world population and food needs revealed in this direction. There is
not enough experimental evidence about potential risks and benefits of
intervention into gene of food and animals through gene technology.
Additionally, it is necessary to take measures to minimize the potential risks
on future generations.Haram or
halal status of the GMO food in terms of Islamic law has began to be discussed
seriously. The issues whic are not clear, should be evaluated and tried to be
evaluated in terms of risk-balance balance and jurisprudence. It is necessary
to take into consideration the impact of Genetically Modified Food on health,
the environment, economy and politics. It is also necessary to take into
consideration the potential risks of food disposition on human gene.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | November 26, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Issue: 13 |