Research Article

Kız Çocuklarında Yoga Blokları ve Direnç Bandı Destekli Cimnastik Egzersizlerinin Fiziksel Uygunluğa Etkisi

Volume: 8 Number: 4 December 31, 2025
TR EN

Kız Çocuklarında Yoga Blokları ve Direnç Bandı Destekli Cimnastik Egzersizlerinin Fiziksel Uygunluğa Etkisi

Abstract

Amaç: Araştırmanın amacı direnç bandı ve yoga bloğu kullanılarak yapılan cimnastik egzersizlerini karşılaştırmak ve bu iki farklı ekipmanla yapılan cimnastik egzersizlerinin 7-11 yaş aralığındaki kız çocuklarında fiziksel uygunluk parametreleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Yöntem: Araştırmaya yaşları 7 ile 11 arasında değişen, Muğla ilinde ikamet eden ve en az 1 yıldır düzenli olarak cimnastik yapan 24 kız gönüllü olarak dahil edilmiştir. Rastgele olacak şekilde iki gruba ayrılan katılımcıların hepsi haftada üç gün gerçekleştirilen bir saatlik cimnastik antrenmanına dahil olmuştur. Birinci grup bu antrenmana ek olarak direnç bantlarıyla 20 dakikalık cimnastik egzersizleri uygulamıştır. İkinci grup ise yine bir saatlik antrenmana ek olarak yoga bloklarıyla 20 dakikalık cimnastik egzersizleri uygulamıştır. Sekiz hafta süren bu çalışma, haftada üç gün şeklinde uygulanmıştır. Egzersiz programlarına başlamadan hemen önce, katılımcıların belirlenen fiziksel uygunluk parametreleri ölçülmüştür. Sekiz haftalık uygulama periyodunun tamamlanmasının ardından, aynı ölçümler yeniden alınarak istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Grupların ön ve son test sonuçları eşleştirilmiş örneklem t-testi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre direnç bandı ve yoga blokları ile egzersiz yapan her iki grupta da gövde kaldırma, dikey sıçrama, durarak uzun atlama ve mekik testi sonuçlarında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilemezken, otur-uzan, el kavrama kuvveti, denge ve köprü test sonuçlarında anlamlı düzeyde gelişim olduğu belirlenmiştir (p <0.05). Ek olarak gruplar arası karşılaştırmada denge ve gövde kaldırma parametrelerinde direnç bandıyla egzersiz yapan grubunun lehine anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Direnç bandı ve yoga bloğu kullanılarak yapılan egzersizlerin otur-uzan, el kavrama kuvveti, denge ve köprü testi performansını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Direnç bandı kullanımı ise gövde kaldırma kuvveti ve denge gelişiminde yoga bloğuna kıyasla daha etkili olmuştur. Bu bulgular, antrenörlerin antrenman içeriklerinde bu ekipmanlara yer vermelerinin, cimnastik hareketlerinin öğretimini kolaylaştırmanın yanı sıra çocukların fiziksel uygunluk gelişimine de katkı sağlayabileceğini gösterebilir.

Keywords

References

  1. Akman, O. (2020). 10-12 yaş grubu taekwondocularda 8 haftalık direnç bandı antrenmanlarının seçilmiş motorik parametreler üzerine etkisi (Yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi.
  2. Apaydın, Ö. (2024). Sedanter kadınlarda direnç bandı antrenmanlarının fiziksel uygunluğa etkisi (Yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi
  3. Bağdatlı, Ş., Deliceoğlu, G. ve Bilge, M. (2010). Farklı ısınma protokollerinin dikey sıçrama ve sürat performansı üzerine etkisi. 11. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi,
  4. Berısha, M., ve Çilli, M. (2016). 15-16 Yaş Çocuklarda Temel Cimnastik Derslerinde Kazanılan Farklı Kuvvet Türlerinin Cimnastik Performansı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 11(1), 37-45.
  5. Biçer, M., Özdal, M., Akcan, F., Mendeş, B. ve Patlar, S. (2015). Effect of strength training program with elastic band. Journal of Biology of Exercise. 11(2): 111-122.
  6. Canlı, U. (2017). Basketbolculara Terabant ile Uygulanan Kuvvet Antrenmanlarının Motorik Beceriler ve Şut Performansı Üzerine Etkisi. International Journal of Social Sciences and Education Research 3(3):857-857
  7. Çelik, GH. (2021). 8-12 yaş cimnastikçilerde theraband egzersizlerinin motorik yetiler üzerine etkisi (Yüksek lisans tezi). Afyon: Afyon Kocatepe Üniversitesi;
  8. Eurofit, (1988). European Tests of Physical Fitness, Council of Europe, Committee for the Development of Sport, Rome.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Physical Fitness

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2025

Submission Date

November 6, 2025

Acceptance Date

December 27, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 8 Number: 4

APA
Yıldırım, M., & Saygın, Ö. (2025). Kız Çocuklarında Yoga Blokları ve Direnç Bandı Destekli Cimnastik Egzersizlerinin Fiziksel Uygunluğa Etkisi. 8(4), 182-200. https://izlik.org/JA76BK99HC
AMA
1.Yıldırım M, Saygın Ö. Kız Çocuklarında Yoga Blokları ve Direnç Bandı Destekli Cimnastik Egzersizlerinin Fiziksel Uygunluğa Etkisi. 2025;8(4):182-200. https://izlik.org/JA76BK99HC
Chicago
Yıldırım, Melisa, and Özcan Saygın. 2025. Kız Çocuklarında Yoga Blokları Ve Direnç Bandı Destekli Cimnastik Egzersizlerinin Fiziksel Uygunluğa Etkisi. 8 (4): 182-200. https://izlik.org/JA76BK99HC.
EndNote
Yıldırım M, Saygın Ö (December 1, 2025) Kız Çocuklarında Yoga Blokları ve Direnç Bandı Destekli Cimnastik Egzersizlerinin Fiziksel Uygunluğa Etkisi. 8 4 182–200.
IEEE
[1]M. Yıldırım and Ö. Saygın, “Kız Çocuklarında Yoga Blokları ve Direnç Bandı Destekli Cimnastik Egzersizlerinin Fiziksel Uygunluğa Etkisi”, vol. 8, no. 4, pp. 182–200, Dec. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA76BK99HC
ISNAD
Yıldırım, Melisa - Saygın, Özcan. “Kız Çocuklarında Yoga Blokları Ve Direnç Bandı Destekli Cimnastik Egzersizlerinin Fiziksel Uygunluğa Etkisi” 8/4 (December 1, 2025): 182-200. https://izlik.org/JA76BK99HC.
JAMA
1.Yıldırım M, Saygın Ö. Kız Çocuklarında Yoga Blokları ve Direnç Bandı Destekli Cimnastik Egzersizlerinin Fiziksel Uygunluğa Etkisi. 2025;8:182–200.
MLA
Yıldırım, Melisa, and Özcan Saygın. Kız Çocuklarında Yoga Blokları Ve Direnç Bandı Destekli Cimnastik Egzersizlerinin Fiziksel Uygunluğa Etkisi. no. 4, Dec. 2025, pp. 182-00, https://izlik.org/JA76BK99HC.
Vancouver
1.Melisa Yıldırım, Özcan Saygın. Kız Çocuklarında Yoga Blokları ve Direnç Bandı Destekli Cimnastik Egzersizlerinin Fiziksel Uygunluğa Etkisi [Internet]. Vols. 8. 2025 Dec. 1;8(4):182-200. Available from: https://izlik.org/JA76BK99HC

For the articles to be published in 2026 in the ÇOMÜ Journal of Sports Sciences, an international, peer-reviewed journal covering studies in the field of Sports Sciences, original research and review articles written in English within the scope of the journal will be accepted.

In this context, manuscripts for the 2026 publication period may be submitted until the end of November 2026.

Kind regards,

Editor
Prof. Dr. Hürmüz KOÇ