Aim: Plant-based diets are referred to as vegan or vegetarian diets. The aim of this study was to
evaluate the eating awareness, perspective on vegan and vegetarian nutrition, and level of nutritional
knowledge among students at Burdur Mehmet Akif Ersoy University. Materials and Methods:166
students from Burdur Mehmet Akif Ersoy University, 144 female and 22 male, participated in the
study, which was designed to be of the cross-sectional analytical kind. Students' sociodemographic
data was collected, their opinions on vegan-vegetarian diet were examined, and their nutritional
knowledge and eating awareness were assessed using the "Nutrition Knowledge Level Scale for
Adults" and "Mindful Eating Scale." Results: After data analysis, the average age of women was found
to be 21.0±3.0 years, and the average age of men was found to be 23.0±5.3 years. When it came
to fundamental nutrition and food-health knowledge, female students scored (52.1±9.0) higher
than male students (45.7±7.0) (p<0.05). It was shown that, in terms of total eating awareness, male
students scored 97.0±11.3 and female students scored 100.7±11.0 (p>0.05). Conclusion: It has been
determined that female students have higher nutritional knowledge and eating awareness compared
to male students, and at the same time, their vegan-vegetarian nutrition knowledge levels are higher
in female students.
Çalışma, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Etik Kurulu’nun 05.04.2023 tarih ve GO 2023/209 sayılı kararı ile onaylanmıştır.
-
-
Amaç: Bitki ağırlıklı beslenmeye dayanan diyetler vegan/vejetaryen diyetler olarak tanımlanır. Bu araştırma Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrencilerinin yeme farkındalığının vegan-vejetaryen beslenmeye bakışı ve beslenme bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel analitik tipte planlanan çalışmaya, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde eğitim gören 144 kadın 22 erkek öğrenci olmak üzere toplam 166 öğrenci katılmıştır. Anket formunda öğrencilerin sosyo-demografik bilgileri alınmış, öğrencilerin beslenme bilgi düzeyleri ve yeme farkındalıkları ‘Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği’ ve ‘Yeme Farkındalığı Ölçeği’ ile belirlenmiş ve vegan-vejetaryen beslenmeye yönelik bakış açıları sorgulanmıştır. Bulgular: Verilerin analizi sonucunda kadınların yaş ortalaması 21,0±3,02 yıl iken erkeklerin yaş ortalaması 23,0±5,35 yıl olduğu tespit edilmiştir. Temel beslenme ve besin-sağlık bilgisi alt boyutundan kadın öğrenciler (52,1±9,0), erkek öğrencilere (45,7±7,0) kıyasla daha yüksek puan almıştır (p<0,05). Yeme farkındalığı toplam puanında da kadın öğrencilerin 100,7±11,0 ve erkek öğrencilerin 97,0±11,3 puan aldığı saptanmıştır (p>0,05). Sonuç: Kadın öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla daha yüksek beslenme bilgisine sahip ve yeme farkındalıklarının yüksek olduğu saptanmıştır, aynı zamanda vegan-vejetaryen beslenme bilgi düzeyleri kadın öğrencilerde daha yüksektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2024 |
Submission Date | October 23, 2023 |
Acceptance Date | February 22, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |