Objective: Adequate and balanced nutrition is very important for individuals who exercise. Some individuals who exercise can not get enough balanced nutrition due to various reasons. Individuals who do not have adequate and balanced nutrition use nutritional support products to increase performance or improve their immune system while exercising. This study, it was aimed to examine the relationship between the use of nutritional supplements in individuals who exercise regularly. Materials and Methods: The study was carried out on a total of 384 individuals aged 20-64 exercising in the Maltepe district. Individuals who exercise regularly were included in the study, their sociodemographic characteristics, dietary habits, and food consumption frequency were questioned with a questionnaire, and their physical activity status was evaluated with the International Physical Activity Index short form. Results: It was determined that the body mass index (BMI) of women (25.18±4.70 kg/m2) was higher than that of men (24.41±2.81 kg/m2). It was found that 39.8% of the individuals who exercised used nutritional supplements. When the mean BMI of the individuals and their use of nutritional supplements were compared, a significant difference was found between the groups (p<0.05). It was observed that the use of nutritional supplements was higher in males (64.8%). It was concluded that the distribution of nutritional supplement use according to gender was statistically significant (p<0.001). While it was observed that the individuals participating in the study mostly acted in accordance with their own decisions in the use of nutritional supplements, 68.6% of the individuals stated that they saw the benefit of nutritional support products. Conclusion: It is seen that most individuals who exercise use nutritional support products for various reasons, but they usually make decisions in the selection of nutritional support without consulting a specialist. The use of nutritional supplements should not be made haphazardly.
Amaç: Yeterli ve dengeli beslenme, egzersiz yapan bireyler için çok önemlidir. Egzersiz yapan bireylerin bir kısmı çeşitli sebeplerden dolayı yeterli ve dengeli beslenememektedir. Yeterli ve dengeli beslenemeyen bireyler egzersiz yaparken performansı artırmak ya da bağışıklık sistemini geliştirmek amacıyla besin destek ürünlerini kullanmaktadırlar. Bu çalışmada, besin destek ürünlerinin, düzenli olarak egzersiz yapan bireylerdeki kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Maltepe ilçesinde egzersiz yapan yaşları 20-64 arasında değişen toplam 384 birey üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya, düzenli egzersiz yapan bireyler dâhil edilip, sosyo-demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklığı anket formu ile sorgulanmış olup fiziksel aktivite durumu da Uluslararası Fiziksel Aktivite İndeksi kısa formu ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Kadınların beden kütle indekslerin (BKİ) (25,18±4,70 kg/m2) erkeklerin (24,41±2,81 kg/m2) BKİ değerlerine göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Egzersiz yapan bireylerin %39,8’inin besin destek ürünü kullandığı bulunmuştur. Bireylerin BKİ ortalaması ile besin destek ürünü kullanma durumları karşılaştırıldığında ise gruplar arası anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Besin destek ürünü kullanımının erkeklerde daha fazla (%64,8) olduğu görülmüştür. Besin destek ürünü kullanımının cinsiyete göre dağılımı istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır (p<0,001). Çalışmaya katılan bireylerin besin destek ürünü kullanımında çoğunlukla kendi kararları doğrultusunda hareket ettiği gözlemlenirken bireylerin %68,6’sı besin destek ürünlerinin yararını gördüğünü ifade etmiştir. Sonuç: Egzersiz yapan bireylerin birçoğunun besin destek ürünlerini çeşitli sebeplerle kullandığı ancak besin desteği seçiminde kararları genellikle bir uzmana danışmadan verdikleri görülmektedir. Besin desteği kullanımı gelişigüzel bir şekilde yapılmamalıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 3 Issue: 1 |