Amaç: Bu çalışma, akademisyenlerin beslenme alanında yapay zeka (YZ) kullanımına yönelik bilgi ve tutumlarını incelemek amacıyla planlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma, Ekim 2024 ile Aralık 2024 tarihleri arasında gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden 248 akademisyen üzerinde yürütülmüştür. Çalışmaya katılan akademisyenlere çevrimiçi anket formu ve Likert puanlama çizelgeleri uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya 136 (%55) kadın ve 112 (%45) erkek olmak üzere toplam 248 kişi katılmıştır ve yaş ortalamaları 38,74±9,49 yıldır. Çalışmaya katılan akademisyenlerin %73,4'ü günlük yaşamlarında yapay zeka uygulamalarını kullandıklarını belirtmiştir. Erkek akademisyenlerin %52,6'sı ve kadın akademisyenlerin %53,8'i beslenme durumunu değerlendirmek için yapay zeka uygulamalarını kullandıklarını bildirmiştir. Erkek akademisyenlerin ortalama bilgi düzeyi puanı 13,71±7,60, ortalama tutum düzeyi puanı 40,56±10,35 iken, kadın akademisyenlerin ortalama bilgi düzeyi puanı 13,10±6,59, ortalama tutum düzeyi puanı 44,60±9,33 olarak bulunmuştur. Cinsiyete göre tutum düzeyi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05).
Sonuç: Beslenme alanında yapay zeka uygulamaları her geçen gün artmaktadır. Bu uygulamalara yönelik bilgi ve tutum düzeyi kadın ve erkekler arasında farklılık göstermektedir. Tüm sağlık çalışanları, özellikle diyetisyenler, güncel yapay zeka algoritma uygulamaları ve bu uygulamaların doğruluğu konusunda eğitim almalı ve toplumun konu hakkındaki bilgi ve tutum düzeyi daha kapsamlı olarak incelenmelidir.
: Bu çalışma Başkent Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Etik Kurulu tarafından onaylanmıştır (Onay tarihi 28.09.2024; Sayı: KA24/270).
Yazarlar maddi destek almadıklarını beyan ederler.
Yazarlar, katılımcılara bu çalışmaya katılmaya gönüllü oldukları için teşekkür ederler.
Aim: This study was planned to examine the knowledge and attitudes of academicians towards the use of artificial intelligence(AI) in the field of nutrition.
Materials and Methods: The study was conducted on 248 academicians who agreed to participate in the study voluntarily between October 2024 and December 2024. An online survey form and Likert scoring charts were applied to the academicians who participated in the study. SPSS 25.0 package program was used to evaluate the data.
Results: A total of 248 people, 136 (55%) female and 112 (45%) male, with an average age of 38.74±9.49 years, participated in the study. 73.4% of the academicians who participated in the study stated that they use artificial intelligence applications in their daily lives. 52.6% of male academicians and 53.8% of female academicians reported that they use artificial intelligence applications to assess nutritional status. While the average knowledge level score of male academics was 13.71±7.60 and the average attitude level score was 40.56±10.35, the average knowledge level score of female academics was 13.10±6.59 and the average attitude level score was 44.60±9.33. A statistically significant difference was found between the attitude level scores according to gender (p<0.05).
Conclusion: Artificial intelligence applications in the field of nutrition are increasing day by day. The level of knowledge and attitude towards these applications differs between women and men. All health workers, especially dietitians, should receive training on current artificial intelligence algorithm applications and the accuracy of these applications, and the level of knowledge and attitude of the society on the subject should be examined more comprehensively.
This study was approved by Ethics Committee of Baskent University Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee (Approval date 28.09.2024; Number: KA24/270)
The authors declare that they have no conflict of interest.
The authors are grateful to the participants for their willingness to participate in this study.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutritional Science, Public Health Nutrition, Nutrition and Dietetics (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2025 |
Submission Date | July 2, 2025 |
Acceptance Date | September 23, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 6 Issue: 2 |