Research Article

Göçmen Kadınların Göç Etme Hikayeleri, Farklı Bir Ülkede Çocuk Yetiştirme Deneyimleri ve Psikolojik Dayanıklılık: Iraklı Türkmen Bir Ailenin Anlatısı

Volume: 6 July 28, 2026
EN TR

Göçmen Kadınların Göç Etme Hikayeleri, Farklı Bir Ülkede Çocuk Yetiştirme Deneyimleri ve Psikolojik Dayanıklılık: Iraklı Türkmen Bir Ailenin Anlatısı

Abstract

Amaç: Bu çalışmada, Iraklı Türkmen göçmen kadınların Türkiye’ye göç etme hikâyelerinin, başka bir ülkede çocuk yetiştirme deneyimlerinin, gündelik yaşam pratiklerinin, bu süreçte yaşadıkları zorlukların ve bu zorluklarla nasıl baş ettiklerinin psikolojik dayanıklılık, sağlamlık ve yılmazlık kavramları açısından araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmanın örneklemini Ankara’da yaşayan Iraklı Türkmen iki kız kardeş ve bu kız kardeşlerin annesi oluşturmaktadır. Kız kardeşlerden birinin beş, diğerinin iki çocuğu bulunmakta olup ailedeki tüm kadınlar eşlerini savaşta kaybetmişlerdir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden anlatı araştırması yöntemiyle tasarlanmıştır. Katılımcılarla derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerde, göçmen kadınların göç etme hikâyelerini, gündelik yaşam pratiklerini, başka bir ülkede çocuk yetiştirme deneyimlerini belirleyebilmek ve zorlu yaşam koşullarıyla başa çıkma stratejilerini anlayabilmek için aile yılmazlığı ve psikolojik dayanıklılık/sağlamlık kavramlarından yola çıkılarak oluşturulan açık uçlu sorular kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada yer alan göçmen kadınların deneyimlerinden yola çıkarak elde edilen araştırma bulguları ile, ülkelerinde çıkan savaş sebebiyle zorunlu göç kararını veren kişinin anne olduğu; göç etmeye karar verme sürecinde Türkiye’de yaşayan akrabalarının bu kararı etkilediği; göç sonrasında ekonomik olarak gördükleri desteğin ayakta kalmalarında oldukça önemli bir yere sahip olduğu; göç sonrası kurdukları yeni sosyal ilişkilerin sosyal destek anlamında önemli olduğu fakat daha çok aile içerisindeki ilişkilerin devamının sağlandığı; aile üyelerinden bazılarında zorlu göç yaşantısını yansıtan psikososyal tepkilerin ortaya çıkmış olabileceği; yalnız anne olarak çocuk yetiştirmede daha çok ekonomik temelli ve ataerkil aile yapılarındaki otorite/baba figürü eksikliğinden kaynaklı problemler yaşadıkları ve maneviyat, inanç ve işbirliği temelli psikolojik başa çıkma mekanizmalarını kullandıkları ortaya konmuştur. Sonuç: Göçmen kadın ve çocukların Türkiye’de sayıca fazla olması göz önünde bulundurulduğunda; bu çalışmanın göçmen ailelere yönelik oluşturulabilecek sosyal politikaların geliştirilmesine ve ilgili alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Keywords

References

  1. Abadan-Unat, N. (2017). Bitmeyen göç: Konuk işçilikten ulus-ötesi yurttaşlığa. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  2. Assida, O. M. A. (2016). The economic and social impacts of forced migration: A case study of Syrian, and Iraqı forced migrants in Samsun [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Ondokuz Mayıs Üniversitesi.
  3. Atasü-Topçuoğlu, R. (2018). Düzensiz göç: Küreselleşmede kısıtlanan insan hareketliliği. S. G. Ihlamur-Öner ve N. A. Şirin-Öner (Der.). İletişim Yayınları.
  4. Aydın, R., Körükçü, Ö. ve Kabukçuoğlu, K. (2017). Bir göçmen olarak anneliğe geçiş: Riskler ve engeller. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 9(3), 250-262. https://doi.org/10.18863/pgy.285927
  5. Bakır, A. ve Pekin, S. (2018). Irak Türkmenlerinin mazlum şehri Telafer. Oğuz-Türkmen Araştırmaları Dergisi, 11(1), 64-116. https://izlik.org/JA23CK86ZW
  6. Berg, B. L. ve Lune, H. (2019). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (Arı, A., Çev. Ed.). Eğitim Yayınevi.
  7. Birks, M. ve Mills, J. (2015). Grounded theory: A practical guide. Sage.
  8. Bourke, B. (2014). Positionality: Reflecting on the research process. The Qualitative Report, 19(33), 1-9. https://doi.org/10.46743/2160-3715/2014.1026

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Social and Personality Psychology (Other), Applied and Developmental Psychology (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 28, 2026

Submission Date

December 21, 2025

Acceptance Date

July 3, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 6

APA
Fazlıoğlu, M. (2026). Göçmen Kadınların Göç Etme Hikayeleri, Farklı Bir Ülkede Çocuk Yetiştirme Deneyimleri ve Psikolojik Dayanıklılık: Iraklı Türkmen Bir Ailenin Anlatısı. Current Research and Reviews in Psychology and Psychiatry, 6. https://doi.org/10.65127/crrpp.1846212
AMA
1.Fazlıoğlu M. Göçmen Kadınların Göç Etme Hikayeleri, Farklı Bir Ülkede Çocuk Yetiştirme Deneyimleri ve Psikolojik Dayanıklılık: Iraklı Türkmen Bir Ailenin Anlatısı. CRRPP. 2026;6. doi:10.65127/crrpp.1846212
Chicago
Fazlıoğlu, Müyesser. 2026. “Göçmen Kadınların Göç Etme Hikayeleri, Farklı Bir Ülkede Çocuk Yetiştirme Deneyimleri Ve Psikolojik Dayanıklılık: Iraklı Türkmen Bir Ailenin Anlatısı”. Current Research and Reviews in Psychology and Psychiatry 6 (July). https://doi.org/10.65127/crrpp.1846212.
EndNote
Fazlıoğlu M (July 1, 2026) Göçmen Kadınların Göç Etme Hikayeleri, Farklı Bir Ülkede Çocuk Yetiştirme Deneyimleri ve Psikolojik Dayanıklılık: Iraklı Türkmen Bir Ailenin Anlatısı. Current Research and Reviews in Psychology and Psychiatry 6
IEEE
[1]M. Fazlıoğlu, “Göçmen Kadınların Göç Etme Hikayeleri, Farklı Bir Ülkede Çocuk Yetiştirme Deneyimleri ve Psikolojik Dayanıklılık: Iraklı Türkmen Bir Ailenin Anlatısı”, CRRPP, vol. 6, July 2026, doi: 10.65127/crrpp.1846212.
ISNAD
Fazlıoğlu, Müyesser. “Göçmen Kadınların Göç Etme Hikayeleri, Farklı Bir Ülkede Çocuk Yetiştirme Deneyimleri Ve Psikolojik Dayanıklılık: Iraklı Türkmen Bir Ailenin Anlatısı”. Current Research and Reviews in Psychology and Psychiatry 6 (July 1, 2026). https://doi.org/10.65127/crrpp.1846212.
JAMA
1.Fazlıoğlu M. Göçmen Kadınların Göç Etme Hikayeleri, Farklı Bir Ülkede Çocuk Yetiştirme Deneyimleri ve Psikolojik Dayanıklılık: Iraklı Türkmen Bir Ailenin Anlatısı. CRRPP. 2026;6. doi:10.65127/crrpp.1846212.
MLA
Fazlıoğlu, Müyesser. “Göçmen Kadınların Göç Etme Hikayeleri, Farklı Bir Ülkede Çocuk Yetiştirme Deneyimleri Ve Psikolojik Dayanıklılık: Iraklı Türkmen Bir Ailenin Anlatısı”. Current Research and Reviews in Psychology and Psychiatry, vol. 6, July 2026, doi:10.65127/crrpp.1846212.
Vancouver
1.Müyesser Fazlıoğlu. Göçmen Kadınların Göç Etme Hikayeleri, Farklı Bir Ülkede Çocuk Yetiştirme Deneyimleri ve Psikolojik Dayanıklılık: Iraklı Türkmen Bir Ailenin Anlatısı. CRRPP. 2026 Jul. 1;6. doi:10.65127/crrpp.1846212

 Cc_by-nc_icon.svgAll articles published by the journal are freely accessible and usable under the following licensing conditions: Creative Commons Attribution-NonCommercial  License (CC BY-NC 4.0)