Research Article

Yahudilikte Ahit Anlayışı

Volume: 1 Number: 2 October 31, 2022
  • Eldar Hasanoğlu *

Yahudilikte Ahit Anlayışı

Abstract

Yahudilikte Tanrı ile insan arasındaki irtibat ve din algısı ahit olgusu ile şekillenmektedir. Bu anlayışa göre ilk insandan itibaren Tanrı ile insan arasında ahit bağı olmuştur. Ahit çerçevesinde Tanrı ken- disini insanlara tanıtmış, onlara birtakım hükümler vermiştir. Zamanla ahdin niteliği değiştiği gibi hükümlerin de sayısı değişmiştir. Yahudiliğe göre toplamda dört temel ahit bulunmaktadır. Bun- lardan ikisi genel ve evrensel ahitler olup tüm insanlık bu ahdin tarafıdır. İlk ahit, aynı zamanda ilk insan ve insanlığın ilk atası olan Hz. Âdem ile yapılmış, bu ahit çerçevesinde altı hüküm verilmiştir. İnsanların günahlarını Nuh Tufanı ile cezalandıran Tanrı, tufandan sonra insanlığın ikinci atası olan Hz. Nuh ile ahit yapmış, daha önce verdiği hükümlere birini daha eklemiştir. Bu hükümler Nuh Kanunları adıyla bilinir. Tevrat bu ahdin ebedi olacağını belirtmiştir. Sonraki iki ahit ise özel ahitler olup sadece İbranileri/Yahudileri muhatap almıştır. İlk özel ahit Hz. İbrahim ile yapılmış, ona birtakım vaatlerde bulunmuştur. Bu ahitle birlikte Yahudiliğin temeli atılmıştır. Sina ahdi Hz. Musa vasıtasıyla İsrailoğul- ları ile yapılmış ve bu, ahit geleneğinde kemal noktasını teşkil etmiştir. Burada Tanrı On Emir’i vermiş, İsrailoğulları’ndan orada olanlarla ve sonraki kuşak tüm Yahudilerle ahitleşmiştir. Bu ahit vasıtasıyla Yahudiler bir daha kopmamak üzere Tanrı’ya bağlanmışlardır. Günah işleseler dahi Tanrı’nın onlarla ahdinden asla vazgeçmeyeceği, ahdini ilelebet sürdüreceği kabul edilmiştir.

Keywords

References

  1. Adam, Baki, “Yahudiliğin Hıristiyanlığa ve İslam’a bakışı”, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 37 (1997), 333-358.
  2. Adam, Baki, “Yahudilikte Din Kavramı ve Din Anlayışı”, Dinler Tarihi Araştırmaları, Ankara: Dinler Tarihi Derneği, 2000, II, 129-134.
  3. Atlas, Samuel, Netivim ba-mişpat ha-İvri, Nyu York: ha-Akademiyah ha-Amerikanit le-madaey ha-Yahadut, 1978.
  4. Avery-Peck, Alan J., “Covenant”, The Encyclopaedia of Judaism, [ed. J. Neusner, A.J. Avery-Peck, W.S. Green], I, 136-151.
  5. Bindman, Yirmeyahu, Torah ethics for non-Jews: the seven colors of the rainbow, San Jose: Resource Publications, 1995.
  6. Braude, William G., Jewish proselytizing in the first five centuries of the common era: the age of the Tannaim and Amoraim, Providence: Brown UP, 1940.
  7. Dallen, Michael Ellias, The Rainbow Covenant: Torah and the seven universal law, Springdale: Lightcatcher Books, 2003.
  8. Davies, William David, Paul and Rabbinic Judaism: some rabbinic elements in Pauline theology, New York: Harper and Row, 1967.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sociology of Religion

Journal Section

Research Article

Authors

Eldar Hasanoğlu * This is me
Türkiye

Publication Date

October 31, 2022

Submission Date

May 27, 2022

Acceptance Date

September 11, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 1 Number: 2

APA
Hasanoğlu, E. (2022). Yahudilikte Ahit Anlayışı. Cihannüma Sosyal Bilimler Akademi Dergisi, 1(2), 41-68. https://izlik.org/JA76PC42HC
AMA
1.Hasanoğlu E. Yahudilikte Ahit Anlayışı. JOCSOSA. 2022;1(2):41-68. https://izlik.org/JA76PC42HC
Chicago
Hasanoğlu, Eldar. 2022. “Yahudilikte Ahit Anlayışı”. Cihannüma Sosyal Bilimler Akademi Dergisi 1 (2): 41-68. https://izlik.org/JA76PC42HC.
EndNote
Hasanoğlu E (October 1, 2022) Yahudilikte Ahit Anlayışı. Cihannüma Sosyal Bilimler Akademi Dergisi 1 2 41–68.
IEEE
[1]E. Hasanoğlu, “Yahudilikte Ahit Anlayışı”, JOCSOSA, vol. 1, no. 2, pp. 41–68, Oct. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA76PC42HC
ISNAD
Hasanoğlu, Eldar. “Yahudilikte Ahit Anlayışı”. Cihannüma Sosyal Bilimler Akademi Dergisi 1/2 (October 1, 2022): 41-68. https://izlik.org/JA76PC42HC.
JAMA
1.Hasanoğlu E. Yahudilikte Ahit Anlayışı. JOCSOSA. 2022;1:41–68.
MLA
Hasanoğlu, Eldar. “Yahudilikte Ahit Anlayışı”. Cihannüma Sosyal Bilimler Akademi Dergisi, vol. 1, no. 2, Oct. 2022, pp. 41-68, https://izlik.org/JA76PC42HC.
Vancouver
1.Eldar Hasanoğlu. Yahudilikte Ahit Anlayışı. JOCSOSA [Internet]. 2022 Oct. 1;1(2):41-68. Available from: https://izlik.org/JA76PC42HC

30066


All articles published on JOCSOSA are licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License. This license grants you the right to reproduce, share and disseminate data mining applications, search engines, websites, blogs, and all other platforms, provided that all published articles, data sets, graphics and attachments are cited. Open access is an approach that facilitates interdisciplinary communication and encourages different disciplines to work with each other.