EN
TR
Aileselci İktidar Teknolojisi: Türkiye’de Kadınların Ev ve Bakım Emeğinin Biyopolitik Bir Analizi
Abstract
Bu çalışma, Türkiye’de son dönemde yürürlüğe konulan aileselci sosyal politikaları, kadınların ücretsiz ev ve bakım emeği üzerinden şekillenen bir “iktidar teknolojisi” olarak teorik ve ampirik düzeyde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Esping-Andersen’in refah rejimleri tipolojisi ile Türkiye’deki feminist literatürde yürütülen tartışmaları sentezlemektedir. Analiz süreci; Michel Foucault’nun biyopolitika kavramı ile Jacques Donzelot, Nancy Fraser, Robert Castel ve Lucile Richard’ın teorik yaklaşımlarının yanı sıra Türkiye'deki bakım rejimi literatürünün eleştirel birikimine dayanmaktadır. Nitel araştırma yöntemi çerçevesinde konumlanan makale; evlilik kredisi desteği, esnek istihdam düzenlemeleri, “Dijital Aile” uygulaması, şartlı nakit transferleri, kamusal kreşlerin dönüşümü, “Üç Çocuk Destek Paketi” ve 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesine odaklanan yedi temel politikayı “doküman analizi” tekniğiyle mercek altına almaktadır. Çalışmanın temel iddiası, güncel aileselci dönüşümün muhafazakâr bir yönelimden ziyade, nüfusu ve bedeni hedefleyen stratejik bir “biyopolitik” denetim düzeneği niteliği taşıyabileceğidir. Elde edilen bulgular; devletin “sosyal mülkiyet” alanından çekilerek çocuk bakımını kadının fedakârca taşıması gereken “doğal” bir yük olarak kurgulama eğiliminde olduğuna işaret etmektedir. Bu süreç, kadını piyasaya bağımlı bir prekarya öznesine dönüştürme potansiyeli taşımakta ve kadın yoksulluğunu “proaktif aileselcilik” mekanizmalarıyla kurumsallaştırabilmektedir. Makalenin özgün değeri, Türkiye’deki bakım rejimini bütüncül bir yönetim tekniği olarak okumasında ve kadın emeğinin araçsallaştırılma biçimlerini ortaya çıkarmasında yatmaktadır.
Keywords
Supporting Institution
Destekleyen kurum bulunmamaktadır.
Ethical Statement
Bu çalışmada herhangi bir kurum veya kişi ile çıkar çatışması bulunmamaktadır.
References
- Abío, G., Patxot, C., Rentería, E., Souto, G. ve Istenič, T. (2024). The gender gap in paid and unpaid work along the life cycle: The role of household arrangements. UB Economics Working Papers, E24/464.
- Acar Savran, G. (2002). Kadınların emeğini görünür kılmak: Marx’tan Delphy’ye bir ufuk taraması. Praksis, 10, 159-210.
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. (2024). Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı (2024-2028). https://ulusaleylem.aile.gov.tr/media/m1garif1/ailenin-korunmasi-ve-gu-c- lendirilmesi-vizyon-belgesi-ve-eylem-plani.pdf
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. (2026a). Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi Sıkça Sorulan Sorular. Aile ve Gençlik Fonu.https://ailegenclikfonu.aile.gov.tr/sikca-sorulan-sorular
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. (2026b). Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından “Dijital Aile” Mobil Uygulaması. https://www.aile.gov.tr/sayfa/aile-ve-sosyal-hizmetler- bakanligindan-dijital-aile-mobil-uygulamasi/
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. (2026c). Yeni Doğum Yardımı. https://www.aile.gov.tr/sss/sosyal-yardimlar-genel- mudurlugu/yeni-dogum-yardimi/
- Akkan, B. (2018). “Türkiye’de Aileci Refah Rejiminin Dönüşen Çehresi: Engelli ve Yaşlı Bakımı Politikalarında Devamlılık ve Değişim”, O. Savaşkan ve M. Ertan (Der.), Türkiye’nin büyük dönüşümü: Ayşe Buğra’ya Armağan içinde (ss. 401-420). İletişim Yayınları.
- Akkan, B., Buğra, A., & Knijn, T. (2023). Gendered familialism in a mediterranean context: Women’s labor market participation and early childhood education and care in Turkey. New Perspectives on Turkey, 69, 111-127.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Nursing Services in Social Policy, Women's Studies
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
October 23, 2026
Submission Date
February 8, 2026
Acceptance Date
August 25, 2026
Published in Issue
Year 2026 Volume: 4 Number: 91
APA
Gültekin, M. (2026). Aileselci İktidar Teknolojisi: Türkiye’de Kadınların Ev ve Bakım Emeğinin Biyopolitik Bir Analizi. Çalışma Ve Toplum, 4(91), 2005-2044. https://doi.org/10.54752/ct.1884464
AMA
1.Gültekin M. Aileselci İktidar Teknolojisi: Türkiye’de Kadınların Ev ve Bakım Emeğinin Biyopolitik Bir Analizi. Çalışma ve Toplum. 2026;4(91):2005-2044. doi:10.54752/ct.1884464
Chicago
Gültekin, Mustafa. 2026. “Aileselci İktidar Teknolojisi: Türkiye’de Kadınların Ev Ve Bakım Emeğinin Biyopolitik Bir Analizi”. Çalışma Ve Toplum 4 (91): 2005-44. https://doi.org/10.54752/ct.1884464.
EndNote
Gültekin M (October 1, 2026) Aileselci İktidar Teknolojisi: Türkiye’de Kadınların Ev ve Bakım Emeğinin Biyopolitik Bir Analizi. Çalışma ve Toplum 4 91 2005–2044.
IEEE
[1]M. Gültekin, “Aileselci İktidar Teknolojisi: Türkiye’de Kadınların Ev ve Bakım Emeğinin Biyopolitik Bir Analizi”, Çalışma ve Toplum, vol. 4, no. 91, pp. 2005–2044, Oct. 2026, doi: 10.54752/ct.1884464.
ISNAD
Gültekin, Mustafa. “Aileselci İktidar Teknolojisi: Türkiye’de Kadınların Ev Ve Bakım Emeğinin Biyopolitik Bir Analizi”. Çalışma ve Toplum 4/91 (October 1, 2026): 2005-2044. https://doi.org/10.54752/ct.1884464.
JAMA
1.Gültekin M. Aileselci İktidar Teknolojisi: Türkiye’de Kadınların Ev ve Bakım Emeğinin Biyopolitik Bir Analizi. Çalışma ve Toplum. 2026;4:2005–2044.
MLA
Gültekin, Mustafa. “Aileselci İktidar Teknolojisi: Türkiye’de Kadınların Ev Ve Bakım Emeğinin Biyopolitik Bir Analizi”. Çalışma Ve Toplum, vol. 4, no. 91, Oct. 2026, pp. 2005-44, doi:10.54752/ct.1884464.
Vancouver
1.Mustafa Gültekin. Aileselci İktidar Teknolojisi: Türkiye’de Kadınların Ev ve Bakım Emeğinin Biyopolitik Bir Analizi. Çalışma ve Toplum. 2026 Oct. 1;4(91):2005-44. doi:10.54752/ct.1884464