Translation
BibTex RIS Cite

Karahanlılar Devri’ndeki Uygurların Yeme İçme Kültürü Hakkında

Year 2024, Issue: 5, 41 - 44, 30.05.2024
https://doi.org/10.5281/zenodo.11372389

Abstract

Karahanlılar Devri’nde Uygurlar, daha önce dağınık kabile hayatından yerleşik hayata geçerek çiftçilik yapmış, medeniyet yönünden oldukça önemli ilerlemeler katetmiştir. Karahanlılar Devri’ndeki Uygurların yeme içme kültürü, bu devirdeki Uygurlar tarafından yaratılan kültür içinde en renkli ve en çekici kültür olarak kabul edilir. Makalede yazar, Divanü Lügat’it-Türk’te yer alan yeme içmeye ait bilgilerden faydalanarak o devirdeki Uygurların yeme içme kültürlerinden kısaca bahseder.

About the Food and Drink Culture of the Uyhurs in the Karakhanid Period

Year 2024, Issue: 5, 41 - 44, 30.05.2024
https://doi.org/10.5281/zenodo.11372389

Abstract

During the Karakhanid Period, Uyghurs switched from a scattered tribal life to a settled life, engaged in farming, and made significant progress in terms of civilization. The eating and drinking culture of the Uyghurs in the Karakhanid Period is considered the most colorful and attractive culture among the cultures created by the Uyghurs of this period. In the article, the author briefly talks about the food and drink culture of the Uyghurs of that period, using the information about food and drink in Divanü Lügat'it-Türk.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Literary Studies (Other)
Journal Section Çeviri
Authors

Esra Emet

Early Pub Date May 30, 2024
Publication Date May 30, 2024
Submission Date April 7, 2024
Acceptance Date May 27, 2024
Published in Issue Year 2024 Issue: 5

Cite

APA Emet, E. (2024). Karahanlılar Devri’ndeki Uygurların Yeme İçme Kültürü Hakkında. Comparative Turkish Dialects and Literatures(5), 41-44. https://doi.org/10.5281/zenodo.11372389