Research Article

MİLLÎ MÜCADELE’DE BATI KAMUOYUNDA İSTANBUL’UN EGEMENLİĞİ TARTIŞMALARI

Volume: 23 Number: 46 July 21, 2023
  • Cengiz Mutlu
TR EN

MİLLÎ MÜCADELE’DE BATI KAMUOYUNDA İSTANBUL’UN EGEMENLİĞİ TARTIŞMALARI

Öz

İstanbul’un Türkler tarafından fethi, Hristiyan dünya açısından doğuya karşı dikkatlerin odaklanmasına sebebiyet vermiştir. Zira İstanbul uzun süre Osmanlı Devleti ile Batı arasında bir tampon bölge, adeta fren vazifesi görmüştür. İstanbul’un fethi sadece boğazların egemenliğini Türklere bırakmamış, doğu sorununda yeni bir sayfa açmıştır. Nitekim, Batılı güçlerin Osmanlı Devleti’nin topraklarına el koyma amacıyla aralarında yürüttüğü diplomasi mücadelesinin bir başka ayağını İstanbul oluşturmuştur. Batı açısından adeta bir kızıl elma olan İstanbul yüzlerce yıl gizli paylaşım antlaşmalarının hedefinde olmuştu. Fakat Batılı devletlerin aralarındaki rekabet, İstanbul özelinde Türkiye’nin paylaşım masasına gelmesini sürekli ertelemiştir. Batı bir taraftan İstanbul’un Türklerin elinde olmasını hazmedemezken, diğer taraftan Türkiye’de yaşayan gayrimüslimlerin Türk egemenliğinde kalmasını asla kabullenememiştir. 20.yüzyıla kadar İstanbul’a sahip olma isteği Fransa, Yunanistan, Rusya ve hatta Bulgaristan tarafından sıklıkla açığa vurulmuştur. Özellikle İstanbul’un geleceği Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasıyla Batı başkentlerindeki siyasiler nezdinde en önemli tartışma konularından biri olmuştur. Sürekli düşman devletlerin hırslarının hedefinde olan İstanbul’u ele geçirme hususunda İngilizler Fransızlarla ters düşmüştür. İngilizlerce silah ve mühimmatça desteklenen Yunanistan, kendini Roma imparatorluğunun mirasçısı olarak gördüğünden İstanbul üzerinde hak iddia etmiştir. Fakat Yunanistan’ın hırslarına gem vuran devletlerden biri İtalya olmuştu. Millî Mücadele’de İtalya Türkiye ile yakınlaşırken İtalyan Hükümetini tüm olanaklarıyla destekleyen tek devlet Vatikan’dı. Millî Mücadele yıllarında İstanbul hakkında öne sürülen görüşlerden biri de, kentin uluslararası bir statüye sokulmak istenmesiydi. Bu çalışmada Millî Mücadele’de Batı kamuoyundaki İstanbul’un geleceği tartışmalarına değinilecektir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Başkanlık Osmanlı Arşivi (BOA), Dahiliye Nezareti İdare-i Umumiye (DH.İ.UM)
  2. BEYDİLLİ, Kemal, Rusya, DİA, İstanbul 2008, C.35.
  3. BIYIKLIOĞLU, Tevfik, Trakya’da Millî Mücadele I, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 1955.
  4. Bürokrat Tevfik Biren’in II. Abdülhamit, Meşrutiyet ve Mütareke Hatıraları, (Haz. Fatma Rezan Hürmen), Pınar Yayınları, İstanbul 2006.
  5. ÇELEBİ, Mevlüt, Millî Mücadele Döneminde Türk-İtalyan İlişkileri, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara 2002.
  6. DJUVARA, Trandafir G., Türkiye’nin Paylaşılması Hakkında Yüz Proje, (Çev. Pulat Tacar), Gündoğan Yayınları, Ankara 1999.
  7. ERİM, Nihat, Devletlerarası Hukuk ve Siyasi Tarih Metinleri (Osmanlı İmparatorluğu Antlaşmaları), Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları, I, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 1953.
  8. EVANS, Laurance, Türkiye’nin Parçalanması ve ABD Politikası, Örgün Yayınevi, İstanbul 2004

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

History of The Republic of Turkiye

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

July 21, 2023

Submission Date

November 19, 2022

Acceptance Date

July 21, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 23 Number: 46

Chicago
Mutlu, Cengiz. 2023. “MİLLÎ MÜCADELE’DE BATI KAMUOYUNDA İSTANBUL’UN EGEMENLİĞİ TARTIŞMALARI”. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi 23 (46): 125-50. https://izlik.org/JA62RW98DC.