Kentsel Mekanda Heykel Yerleştirmelerinin Değerlendirilmesi: Semiyotik Bir Model Önerisi

Volume: 44 Number: 2 March 14, 2016
TR

Kentsel Mekanda Heykel Yerleştirmelerinin Değerlendirilmesi: Semiyotik Bir Model Önerisi

Abstract

Sanat eseri olarak heykel; kendinden başka anlamları işaret ederek ve çağrıştırarak, kenti süsleyen bir unsur olmanın ötesinde sosyal ve kültürel yapının ifadesi, kent yaşamına canlılık katan, yaşantıyı anlamlandıran estetik bir değerdir. Fiziksel mekanda heykel; mekanın biçimlendirilmesi, tanımlanması, kullanımı ve anlamlandırılmasında etkili olur. Kentsel mekanda heykelin izleyici tarafından algılanmasında heykele ait unsurlar olduğu kadar yerleştirildiği alanın karakteri ve heykele fon olan kentsel mekan görüntüsünün etkili olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın konusu heykel aracılığıyla sanatçının iletmek istediği anlamların izleyiciye ulaşabilmesi için heykel yerleştirme alanının sahip olması gereken optimum karakterin saptanmasıdır. Bu amaçla Dewey’in estetik deneyim teorisi, Gestalt algı teorisi ve Pierce’in semiyotik modeli temelinde, heykelin anlamlandırılmasına ilişkin semiyotik bir model önerisi geliştirilmiş, model yardımıyla kentsel doku içindeki yerleştirme alanına ait özelliklerin anlamlandırma sürecindeki yeri ve sürece etkisi vurgulanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda Adana kentinde seçilen heykel alanlarında bir değerlendirme yapılmış, ulaşılan sonuçlar heykel yerleştirme alanının karakterinin heykellerinin algılanması ve anlamlandırılmasında etkili bir unsur olduğunu göstermiştir.

References

  1. Bacon, E. (1992). Design of cities. London: Thames and Hudson.
  2. Becker, C. (2013). Microutopias and pedagogies for the twenty-first century. In M. Ambrozic & A. Vettese (Eds.) Art as a Thinking Process, Visual Forms of Knowledge Production, pp.46-52. Berlin: Sternberg Press.
  3. Ching, F. (1996). Mimarlık, biçim, mekan ve düzen. Çeviren S. Lökçe. İstanbul: Yapı Endüstri Merkezi Yayını.
  4. Dewey, J. (1994). Art as experience. In S. D. Ross (Edt.), Art and its significance, an anthology of aesthetic theory, pp. 204-220. Albany: State University of New York Press.
  5. Donanım. (1983). Sanat Tarihi Ansiklopedisi 2: Görsel Güzel Sanatlar Ansiklopedisi. Görsel Yayınlar, p.404.
  6. Eraldemir, B., (2007). Kamusal alanda sanat çalışmaları ve heykel sempozyumları. Yayınlanmamış söyleşi metni. Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Ankara.
  7. Erman, O., (2004). The analysis of symbolic performance in mass housing settlements. Building and Environment, 39(4), 449-457.
  8. Fiske, J. (1990). Introduction to communication studies. NY: Routledge.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

March 14, 2016

Submission Date

February 18, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 44 Number: 2

APA
Erman, O., & Boran, B. (2016). Kentsel Mekanda Heykel Yerleştirmelerinin Değerlendirilmesi: Semiyotik Bir Model Önerisi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 44(2), 170-190. https://izlik.org/JA67LZ57ZU
AMA
1.Erman O, Boran B. Kentsel Mekanda Heykel Yerleştirmelerinin Değerlendirilmesi: Semiyotik Bir Model Önerisi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2016;44(2):170-190. https://izlik.org/JA67LZ57ZU
Chicago
Erman, Onur, and Belgin Boran. 2016. “Kentsel Mekanda Heykel Yerleştirmelerinin Değerlendirilmesi: Semiyotik Bir Model Önerisi”. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 44 (2): 170-90. https://izlik.org/JA67LZ57ZU.
EndNote
Erman O, Boran B (March 1, 2016) Kentsel Mekanda Heykel Yerleştirmelerinin Değerlendirilmesi: Semiyotik Bir Model Önerisi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 44 2 170–190.
IEEE
[1]O. Erman and B. Boran, “Kentsel Mekanda Heykel Yerleştirmelerinin Değerlendirilmesi: Semiyotik Bir Model Önerisi”, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 44, no. 2, pp. 170–190, Mar. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA67LZ57ZU
ISNAD
Erman, Onur - Boran, Belgin. “Kentsel Mekanda Heykel Yerleştirmelerinin Değerlendirilmesi: Semiyotik Bir Model Önerisi”. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 44/2 (March 1, 2016): 170-190. https://izlik.org/JA67LZ57ZU.
JAMA
1.Erman O, Boran B. Kentsel Mekanda Heykel Yerleştirmelerinin Değerlendirilmesi: Semiyotik Bir Model Önerisi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2016;44:170–190.
MLA
Erman, Onur, and Belgin Boran. “Kentsel Mekanda Heykel Yerleştirmelerinin Değerlendirilmesi: Semiyotik Bir Model Önerisi”. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 44, no. 2, Mar. 2016, pp. 170-9, https://izlik.org/JA67LZ57ZU.
Vancouver
1.Onur Erman, Belgin Boran. Kentsel Mekanda Heykel Yerleştirmelerinin Değerlendirilmesi: Semiyotik Bir Model Önerisi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi [Internet]. 2016 Mar. 1;44(2):170-9. Available from: https://izlik.org/JA67LZ57ZU

Copyright © 2011

Cukurova University Faculty of Education

All rights reserved