Research Article

Anonim Şirketlerde Kâr Payı Hakkının Talep Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi

Number: Advanced Online Publication Early Pub Date: June 28, 2026
EN TR

Anonim Şirketlerde Kâr Payı Hakkının Talep Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi

Abstract

Kâr payı hakkı anonim şirket ortaklarının en temel mali nitelikteki hakkı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kâr payı, şirket genel kurul kararıyla ortaklara dağıtılan bir tutar olup, genel olarak TTK madde 507 ve devamı hükümlerinde düzenleme altına alınmıştır. Kâr payı hakkı şarta bağlı bir hak olup bu hakkın doğumu birtakım koşullara bağlanmıştır. Kâr payı hakkı bu koşulların gerçekleşmesiyle birlikte alacak hakkı niteliği kazanır ve muaccel olduktan sonra da talep edilebilir hale gelir. Ancak uygulamada anonim şirketlerin kâr elde etmedikleri gerekçesiyle kâr payı hakkını hiç dağıtmadığı veya çok az dağıttığı görülmektedir. Anonim şirketlerin kâr payı dağıtımına ilişkin bu yaklaşımı karşısında, ortakların kâr payı hakkı için başvurabilecekleri hukuki yollar ve bu hukuki yolların sonuçları önem kazanmaktadır. Çalışmamızda bu hususlar TTK’da yer alan düzenlemeler ve yüksek mahkeme kararları çerçevesinde ele alınarak değerlendirilmiştir.

Keywords

References

  1. AKINCI ALBAYRAK, Ö. (2022). Anonim Şirketler Hukukunda Şirket Malvarlığının Korunması. İstanbul.
  2. AKSU, R. (2023). Anonim Şirkette Haksız Yere ve Kötüniyetle Alınan Kâr Payının İadesi Üzerine Bir İnceleme. içinde Prof. Dr. Hasan Pulaşlı’ya Armağan, (Cilt 1), (Ö. KORKUT, M. F. CENGİL, S. BAŞ, İ. N. GÜRBÜZ GÖKBERK, M. Z. DOĞANAY, Düzenleyenler), 619-660.
  3. ARSLANLI, H. (1960). Anonim Şirketler I Umumi Hükümler. İstanbul.
  4. ATEŞAĞAOĞLU, E. (2012). Vergi Hukuku Bakımından Anonim Şirketlerde Kâr Payı Dağıtımı. İstanbul.
  5. AYDOĞAN, F. (2018). Anonim Şirketlerde Kâr Payının Ödenmesine Mahkemece Karar Verilip Verilemeyeceği Meselesi. Yürürlüğünün 5. Yılında ve Yargıtay Kararları Işığında Türk Ticaret Kanunu Sempozyumu (Tebliğler ve Tartışmalar). İstanbul.
  6. AYHAN, R. (2016). Anonim Şirketlerde Haksız ve Kötüniyetle Alınan Kâr ve Kazanç Paylarının İadesi. Ankara.
  7. AYHAN, R., ÇAĞLAR, H., ÖZDAMAR, M. (2023). Şirketler Hukuku Genel Esaslar. Ankara.
  8. AYOĞLU, T. (2013). Anonim Ortaklıkların Haklı Nedenle Feshi. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 12 (2), 219-252.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Corporations and Associations Law

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

June 28, 2026

Publication Date

-

Submission Date

February 4, 2026

Acceptance Date

June 12, 2026

Published in Issue

Year 2026 Number: Advanced Online Publication

APA
Çıplak, D., & Serder, S. (2026). Anonim Şirketlerde Kâr Payı Hakkının Talep Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, Advanced Online Publication, 43-75. https://doi.org/10.59399/cuhad.1882005
AMA
1.Çıplak D, Serder S. Anonim Şirketlerde Kâr Payı Hakkının Talep Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi. CUHAD. 2026;(Advanced Online Publication):43-75. doi:10.59399/cuhad.1882005
Chicago
Çıplak, Dilara, and Selen Serder. 2026. “Anonim Şirketlerde Kâr Payı Hakkının Talep Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, no. Advanced Online Publication: 43-75. https://doi.org/10.59399/cuhad.1882005.
EndNote
Çıplak D, Serder S (June 1, 2026) Anonim Şirketlerde Kâr Payı Hakkının Talep Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi Advanced Online Publication 43–75.
IEEE
[1]D. Çıplak and S. Serder, “Anonim Şirketlerde Kâr Payı Hakkının Talep Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi”, CUHAD, no. Advanced Online Publication, pp. 43–75, June 2026, doi: 10.59399/cuhad.1882005.
ISNAD
Çıplak, Dilara - Serder, Selen. “Anonim Şirketlerde Kâr Payı Hakkının Talep Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. Advanced Online Publication (June 1, 2026): 43-75. https://doi.org/10.59399/cuhad.1882005.
JAMA
1.Çıplak D, Serder S. Anonim Şirketlerde Kâr Payı Hakkının Talep Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi. CUHAD. 2026;:43–75.
MLA
Çıplak, Dilara, and Selen Serder. “Anonim Şirketlerde Kâr Payı Hakkının Talep Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, no. Advanced Online Publication, June 2026, pp. 43-75, doi:10.59399/cuhad.1882005.
Vancouver
1.Dilara Çıplak, Selen Serder. Anonim Şirketlerde Kâr Payı Hakkının Talep Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi. CUHAD. 2026 Jun. 1;(Advanced Online Publication):43-75. doi:10.59399/cuhad.1882005