Research Article

Yurt Dışında Yapılan Din ve Yaşlanma Çalışmaları Üzerine Bir İnceleme

Volume: 26 Number: 1 June 15, 2022
EN TR

Yurt Dışında Yapılan Din ve Yaşlanma Çalışmaları Üzerine Bir İnceleme

Öz

1950’li yıllardan sonra yükselmeye başlayan nüfus artış hızı, sağlık alanındaki gelişmeler ve ölüm oranlarının azalmasıyla birlikte dünya genelinde özellikle 20. yüzyılın başında hızla artmaya devam etmiştir. Yaşlanan bireyin zamanla geçirdiği biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler yaşlılık döneminde çeşitli problemleri de beraberinde getirmektedir. Hem yaşlılığın anlamlandırılması hem de yaşlılıkta karşılaşılan problemlerle başa çıkma çabaları yaşlılık döneminde dinin önemli bir konuma gelmesine neden olmaktadır. Nitel araştırma desenlerinden derleme olarak tasarlanan çalışmada ülkemizdeki yaşlılık çalışmalarına ilham olması için yurt dışında din ve yaşlanma konusunda yapılan çalışmaların konu eğilimleri ve yöntemsel içeriklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ölçüt örnekleme tekniğiyle belirlenen Din, Maneviyat ve Yaşlanma Dergisinde son 10 yılda yayınlanan 203 çalışmalanın verileri doküman incelemesiyle elde edilmiştir. Elde edilen veriler bibliyometrik analiz ve içerik analizi yapılarak çeşitli başlıklar altında sınıflandırılmıştır. Sonuç olarak Din, Maneviyat ve Yaşlanma Dergisi’nde son 10 yılda yayınlanan makalelerin konu dağılımlarını tespit etmek için yapılan analizlerde çalışmaların en fazla (%12,8) doğrudan maneviyat konusunda yapıldığı ve en çok atıf alan konunun maneviyat olduğu tespit edilmiştir. Yöntemsel açıdan çalışmaların %35,5’i nitel, %23,6’sı nicel, %4’ü karma yöntemle yapıldığı ve %35,5’inin de teorik çalışma olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akçay, Cengiz. Yaşlılık ve Emekilik: Kavramlar, Kuramlar, Sorunlar. Ankara Pegem Akademi Yayınları, 1. Basım, 2015.
  2. Amarya, Shilpa, Kalyani Singh, and Manisha Sabharwal. "Changes during aging and their association with malnutrition." Journal of Clinical Gerontology and Geriatrics 6.3 (2015): 78-84.
  3. Argyle Micheal, Beıt-hallahmı, Benjamin. "Yaş ve Din". çev. Abdurrahman Kurt. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 4 / 1 (Ocak 1992), 319-331.
  4. Arslan, Mustafa. "Geleneksellik ve Yaşlı Dindarlığı: Taşrada Sosyal Hizmet Alamayan Yaşlıların Dindarlık Durumları Üzerine Uygulamalı Bir İnceleme". Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi 2/2 (2009), 112-125.
  5. Beşel, Furkan, Yardımcıoğlu, Fatih. "Maliye Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi: 2007-2016 Dönemi". Maliye Dergisi 172 (Ocak-Haziran 2017), 133-151.
  6. Carstensen, Laura L., et al. "Emotional experience improves with age: evidence based on over 10 years of experience sampling." Psychology and aging 26.1 (2011): 21.
  7. Çuhadar Gürsoy, Seyran, Lordoğlu, Kuvvet. "Ageıng And Related Problems In The Process Of Demographıc Transformatıon In Turkey". İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi 0 / 54 (Mart 2016): 63-80.
  8. Dahany, M-M., et al. "Factors associated with successful aging in persons aged 65 to 75 years." European Geriatric Medicine 5.6 (2014): 365-370.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Religious Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 15, 2022

Submission Date

January 1, 2022

Acceptance Date

June 3, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 26 Number: 1

ISNAD
Gürsu, Orhan. “Yurt Dışında Yapılan Din Ve Yaşlanma Çalışmaları Üzerine Bir İnceleme”. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 26/1 (June 1, 2022): 395-414. https://doi.org/10.18505/cuid.1052238.

Cited By