Research Article

THE EFFECT OF DEATH IN FINANCIAL RIGHTS ANT DEBTS IN ISLAMIC LAW

Volume: 9 Number: 1 June 15, 2005
  • HÜSEYİN Esen
TR EN

İSLAM HUKUKUNDA ÖLÜMÜN MÂLÎ HAK VE BORÇLARA ETKİSİ

Abstract

Bu çalışmanın amacı, ölümün kişinin malî hak ve borçlarına etkisi konusunu İslam hukuku açısından ele alıp ortaya koymaktır. Ölüm denilince akla ilk gelen tabiî ölüm olmakla birlikte hukukî ve takdirî ölüm çeşitleri de vardır. Canlı insan olma şartına bağlı olan ehliyet, zimmet ve teklif ilke olarak ölümle sona ermektedir. Ölenin hakları mâlî haklar, şahsî haklar ve karma haklar şeklinde üçe ayrılmış ve her bir gruba dâhil haklara yer verilerek bunların ölümle düşme veya vârislere intikal etme durumları belirtilmiştir. Ölenin borçları da zorunlu dinî-hukukî borçlar ve insanların hür iradeleriyle yaptıkları akitlerinden doğan borçlar şeklinde ikiye ayrılarak incelenmiş ve bu borçların ölümle düşüp düşmeyeceği hususu ortaya konulmuştur. 

Keywords

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

HÜSEYİN Esen This is me

Publication Date

June 15, 2005

Submission Date

February 11, 2005

Acceptance Date

March 13, 2005

Published in Issue

Year 2005 Volume: 9 Number: 1

APA
Esen, H. (2005). THE EFFECT OF DEATH IN FINANCIAL RIGHTS ANT DEBTS IN ISLAMIC LAW. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 9(1), 55-86. https://izlik.org/JA92SB47GG
AMA
1.Esen H. THE EFFECT OF DEATH IN FINANCIAL RIGHTS ANT DEBTS IN ISLAMIC LAW. CUID. 2005;9(1):55-86. https://izlik.org/JA92SB47GG
Chicago
Esen, HÜSEYİN. 2005. “THE EFFECT OF DEATH IN FINANCIAL RIGHTS ANT DEBTS IN ISLAMIC LAW”. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 9 (1): 55-86. https://izlik.org/JA92SB47GG.
EndNote
Esen H (June 1, 2005) THE EFFECT OF DEATH IN FINANCIAL RIGHTS ANT DEBTS IN ISLAMIC LAW. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 9 1 55–86.
IEEE
[1]H. Esen, “THE EFFECT OF DEATH IN FINANCIAL RIGHTS ANT DEBTS IN ISLAMIC LAW”, CUID, vol. 9, no. 1, pp. 55–86, June 2005, [Online]. Available: https://izlik.org/JA92SB47GG
ISNAD
Esen, HÜSEYİN. “THE EFFECT OF DEATH IN FINANCIAL RIGHTS ANT DEBTS IN ISLAMIC LAW”. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 9/1 (June 1, 2005): 55-86. https://izlik.org/JA92SB47GG.
JAMA
1.Esen H. THE EFFECT OF DEATH IN FINANCIAL RIGHTS ANT DEBTS IN ISLAMIC LAW. CUID. 2005;9:55–86.
MLA
Esen, HÜSEYİN. “THE EFFECT OF DEATH IN FINANCIAL RIGHTS ANT DEBTS IN ISLAMIC LAW”. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, vol. 9, no. 1, June 2005, pp. 55-86, https://izlik.org/JA92SB47GG.
Vancouver
1.HÜSEYİN Esen. THE EFFECT OF DEATH IN FINANCIAL RIGHTS ANT DEBTS IN ISLAMIC LAW. CUID [Internet]. 2005 Jun. 1;9(1):55-86. Available from: https://izlik.org/JA92SB47GG