Research Article
BibTex RIS Cite

Aile İşletmelerinde Aile Değerleri Kurumsallaşmayı Engeller mi?

Year 2012, Volume: 16 Issue: 1, 119 - 134, 01.06.2012

Abstract

Bu çalışmada, aile işletmeleri sahiplerinin aile değerleri ile kurumsallaşma arasındaki ilişki araştırılmıştır. Yönetim fonksiyonlarının aile bireyleri tarafından yerine getirilmesi sürecinde profesyonel yönetimin gerekleri ile aile değerleri arasında bir uyumsuzluğun olabileceği varsayımı, araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Ayrıca araştırma bulgularına göre bu alanda çalışma yapan araştırmacılara ve özellikle uygulayıcılara veri sağlamak, bu araştırmanın diğer bir amacıdır. Araştırma Sakarya Birinci ve İkinci Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan aile işletmelerinde yapılmıştır. Bu amaçla örnekleme kurumsallaşma ve aile değerleri anketi dağıtılarak veriler toplanmış ve toplanan veriler çeşitli istatistiksel teknik ve yöntemlere göre test edilerek bulgular analiz edilerek yorumlanmıştır.

The Family Business Family Values Institutionalization Interfere?

Year 2012, Volume: 16 Issue: 1, 119 - 134, 01.06.2012

Abstract

In this study, we investigated the relationship between the institutionalization of family values, owners of family businesses. Management functions to be fulfilled by family members with the requirements of professional management in the process may be a mismatch between the assumption of family values, constitute the aim of the study. In addition, according to research findings to practitioners working in this field to provide data to researchers and, in particular, is still object of this research. Research Sakarya family businesses operating in the first and the second was the Organized Industrial Zone. For this purpose, the sampling of institutionalization and family values and collected survey data collected from distributed data were tested by various statistical techniques and methods are analyzed and interpreted the findings. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Gültekin Yıldız This is me

Hasan Tutar This is me

Aydın Yılmazer This is me

Publication Date June 1, 2012
Submission Date August 11, 2015
Published in Issue Year 2012 Volume: 16 Issue: 1

Cite

APA Yıldız, G., Tutar, H., & Yılmazer, A. (2012). Aile İşletmelerinde Aile Değerleri Kurumsallaşmayı Engeller mi?. Çukurova Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(1), 119-134.