TR
EN
İbadetlerde Niyetin Ahlaki Gelişim Düzeyi ile İlişkisi
Öz
İnsanın farklı gelişim boyutları birbirinden bağımsız değildir. Bu nedenle dinî gelişimi de diğer psikolojik ve sosyal gelişim boyutlarından ayrı düşünmek mümkün değildir. Bu makalede, ibadetlerde ön şart olan ve ibadetin önemini belirleyen niyet ile ahlakî gelişim düzeyi arasındaki ilişki gösterilmeye çalışılmıştır. Ahlâkî gelişimde, gelişimin düzeyini belirleyen yargının ve davranışların ne olduğundan ziyade bu karar veya davranışlarda ileri sürülen gerekçenin, kişinin ahlâkî gelişim düzeyini gösterdiği gibi, bir ibadetin değeri de o ibadetin niceliksel yapısına değil niyetin saflığına bağlıdır. Bu nedenle bu makalede bir bireyin bir ibadet için niyetinin o kişinin ahlâkî gelişim düzeyi ile yakın bir ilişkisinin olduğunun teorik temelleri tartışılacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- AKSEKİ, A. Hamdi, İslam Dinî: İtikat, İbadet, Ahlak, DİB Yayınları, Ankara, 1976.
- ALLPORT, Gordon W., Birey ve Dinî, (Çev. Bilal Sambur), Elis Yayınları, Ankara, 2004.
- ATKINSON, Rita L., Richard C. Atkinson ve Ernest R. Hilgard, Psikolojiye Giriş I, (Çev. Kemal Atakay, Mustafa Atakay, Aysun Yavuz), Sosyal Yayınları, İstanbul, 1995.
- BATSON, C. Daniel; Patricia Schoenrade; W. Larry Ventis, Religion and Individual: A Social-Psycahological Perspective, Oxford University Press, New York, 1993.
- BEYHAKÎ, Ahmet b. El-Huseyn b. Ali b. Musa, Şuabü’l İman (thk. Muhammed İdris), Dâru’l Hikme, Beyrut, h.1415.
- BEZZÂR, Ebu Bekir Ahmet b. Amr, Müsned (thk. Mahfuzu’r Rahman Zeynullah), Mektebetü’l Ulûm ve’l-Hikem, Medine, 2009.
- BUHARİ, Muhammed b. İsmail, Sahih, Çağrı Yayınları, İstanbul, 1992.
- CÜCELOĞLU, Doğan, Savaşcı, Sistem Yayıncılık, İstanbul 1999.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi
29 Kasım 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2012 Cilt: 12 Sayı: 2
APA
Kuşat, A. (2012). İbadetlerde Niyetin Ahlaki Gelişim Düzeyi ile İlişkisi. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), 12(2), 5-31. https://izlik.org/JA87YH35HG
AMA
1.Kuşat A. İbadetlerde Niyetin Ahlaki Gelişim Düzeyi ile İlişkisi. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). 2012;12(2):5-31. https://izlik.org/JA87YH35HG
Chicago
Kuşat, Ali. 2012. “İbadetlerde Niyetin Ahlaki Gelişim Düzeyi ile İlişkisi”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 12 (2): 5-31. https://izlik.org/JA87YH35HG.
EndNote
Kuşat A (01 Haziran 2012) İbadetlerde Niyetin Ahlaki Gelişim Düzeyi ile İlişkisi. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 12 2 5–31.
IEEE
[1]A. Kuşat, “İbadetlerde Niyetin Ahlaki Gelişim Düzeyi ile İlişkisi”, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), c. 12, sy 2, ss. 5–31, Haz. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87YH35HG
ISNAD
Kuşat, Ali. “İbadetlerde Niyetin Ahlaki Gelişim Düzeyi ile İlişkisi”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 12/2 (01 Haziran 2012): 5-31. https://izlik.org/JA87YH35HG.
JAMA
1.Kuşat A. İbadetlerde Niyetin Ahlaki Gelişim Düzeyi ile İlişkisi. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). 2012;12:5–31.
MLA
Kuşat, Ali. “İbadetlerde Niyetin Ahlaki Gelişim Düzeyi ile İlişkisi”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), c. 12, sy 2, Haziran 2012, ss. 5-31, https://izlik.org/JA87YH35HG.
Vancouver
1.Ali Kuşat. İbadetlerde Niyetin Ahlaki Gelişim Düzeyi ile İlişkisi. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) [Internet]. 01 Haziran 2012;12(2):5-31. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87YH35HG