Güneşle kurutma yönteminin dezavantajların ortadan kaldırılması için endüstriyel ortamda kurutma sistemleri geliştirilmiştir. PLC kontrollü kurutucu konve yör tasarımında, hiçbir elektriksel kaynak kullanılmadan tamamen çevreci bir şekilde gıdaların doğal güneş ışığını kullanarak kurutulması amaçlanmış ve sistem tasarlanmıştır. PLC kontrollü kurutucu konveyör sistemi, şeffaf bir materyalle üzeri kapatılmış dikdörtgen prizma şeklinde bir kurutma kabininden oluşmaktadır. Sisteme nem ve sıcaklık sensörleri ile ağırlık ölçer eklenmiş ve sistemin PLC ile kontrolü sağlanmıştır. Sistemde 1 saniyelik periyotlarda sıcaklık, nem ve kurutulan maddedeki ağırlık değişimleri algılanarak PLC hafızasına kaydedilmektedir. Tüm kurutma parametreleri algılayıcılar vasıtasıyla izlenip kaydedilerek cihazın kurutma performansı ve çevresel faktörlerdeki değişim, PLC hafızasında depolanan sayısal datalar vasıtasıyla PLC üzerinden grafiksel olarak izlenebilmektedir.
Drying systems have been developed for industrial applications in order to eliminate the disadvantages of the sun drying method. In the PLC controlled dryer conveyor design, it is aimed to dry foods using natural sunlight in a completely environmentally friendly way without using any electrical sources. Dryer conveyor system with PLC controlled consists of a rectangular prism shaped drying cabinet covered with a transparent material. Humidity and temperature sensors and a weight meter were added to the system and thus the system was controlled by PLC. In the system, temperature, humidity and weight changes in the dried material are detected and recorded in the PLC memory in 1 second periods. All drying parameters are monitored and recorded by sensors and saved in PLC memory. Drying performance of the device and the change in environmental factors can be graphically monitored via PLC with the help of recorded numerical data.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 10, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 36 Issue: 1 |