In this study, surface areas and porosities of caustic calcined magnesites were determined by calcining magnesite ore at temperatures between 650 oC and 850 oC. According to the results of the chemical analysis, the magnesite sample is 97,02% magnesium carbonate. Along with the release of carbon dioxide gas during calcination, the BET surface area of the magnesite ore increased from 2,71 m2/g to 70,49 m2/g, the Langmuir surface area increased from 3,45 m2/g to 91,29 m2/g. The total pore volume increased from 5,89 mm3/g to 172,70 mm3/g with an increase of about 25 times in the surface area. Parameters affecting the quality of caustic calcined magnesite are; The calcination duration and temperature, the chemical purity of the crude ore, and the surface area of the obtained caustic calcined magnesite. As the surface area increases, the quality of caustic calcined magnesite increases. In the study, caustic calcined magnesites with the highest surface area were obtained at 750 oC.
Bu çalıĢmada, manyezit cevherinin 650 oC ile 850 oC arasındaki sıcaklıklarda kalsine edilmesi ile elde edilen kostik kalsine manyezitlerin yüzey alanları ve poroziteleri belirlenmiĢtir. Kimyasal analiz sonuçlarına göre, manyezit örneği %97,02 oranında magnezyum karbonattan oluĢmaktadır. Kalsinasyon sırasında karbondioksit gazının çıkıĢı ile birlikte, manyezit cevherinin BET yüzey alanı 2,71 m2/g’den 70,49 m2/g’a, Langmuir yüzey alanı ise 3,45 m2/g’dan 91,29 m2/g’a yükselmiĢtir. Yüzey alanındaki yaklaĢık 25 kat artıĢla birlikte, toplam gözenek hacmi 5,89 mm3/g’dan 172,70 mm3/g’a çıkmıĢtır. Kostik kalsine manyezitin kalitesini etkileyen parametreler; kalsinasyon süresi ve sıcaklığı, ham cevherin kimyasal saflığı ve elde edilen kostik kalsine manyezitin yüzey alanıdır. Yüzey alanı arttıkça, kostik kalsine manyezitin kalitesi artmaktadır. ÇalıĢmada, en yüksek yüzey alanına sahip kostik kalsine manyezitler 750 oC’de elde edilmiĢtir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | September 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 32 Issue: 3 |