Purpose: To evaluate the visual acuity, fluorescein angiography, optic coherence tomography and life quality of patients diagnosed with exudative age-related macular degeneration and administered with intravitreal Ranibizumab injection.
Material and Methods: This study included of 48 different patients who were diagnosed as exudative age-related macular degeneration and administered with ranibizumab injection. In this study, demographic characteristics, pre- and post-injection corrected visual acuity, angiography, optic coherence tomography alteration and the scores of quality of life questionnaire were prospectively analyzed.
Results: The patients were followed up for 20±1 months on average. After ranibizumab injection, 12 patients (25%) gained ≥3 lines of visual acuity, 28 patients (58.3%) gained ≤3 lines of visual acuity, 6 patients (12.5%) lost ≤3 lines of visual acuity and 2 patients (4.2%) lost ≥3 lines of visual acuity. The increase in Early Treatment Diabetic Retinopathy Study was lower in patients with Hypertension and positive family history In this study, it was determined that The National Eye Institute Visual Function Questionnaire score increased in patients with improving visual acuity after ranibizumab injection and the difference was statistically significant.
Conclusion: Visual acuity was found to improve in patients with exudative age-related macular degeneration and treated with intravitreal ranibizumab injection. The National Eye Institute Visual Function Questionnaire provided reliable results in patients with age-related macular degeneration and the questionnaire score was determined to increase following the treatment.
Amaç: Eksudatif tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu saptanan ve intravitreal Ranibizumab enjeksiyonu yapılan hastalarda görme keskinlikleri, floresein anjiyografi, optik koherens tomografi ve yaşam kalitesi değişimini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma eksudatif tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu olan ve ranibizumab enjeksiyonu yapılan 48 hastayı içermektedir. Bu çalışmada hastaların demografik özellikleri, enjeksiyon öncesi ve sonrası düzeltilmiş görme keskinlikleri, anjiyografi, optik koherens tomografi değişiklikleri ve yaşam kalitesi anketi skorları prospektif olarak değerlendirildi.
Bulgular: Hastalar ortalama 20±1 ay süreyle takip edildi. Ranibizumab enjeksiyonu sonrası görme keskinliğinde, 3 sıra ve üzerinde kazanımı olan 12 hasta (%25), 3 sıradan az kazanımı olan 28 hasta (%58.3), 3 sıradan az kaybı olan 6 hasta (%12.5) ve 3 sıradan fazla kaybı olan 2 hasta (%4.2)’dır. Yüksek tansiyon ve aile hikayesi pozitif olan hastalarda Erken Tedavi Diyabetik Retinopati Çalışmasındaki artış daha düşük oldu. Bu çalışmada, ranibizumab enjeksiyonu sonrası görme keskinliği artan hastalarda Ulusal Göz Enstitüsü Görsel Fonksiyon Anketi yaşam kalitesi değerlerinin arttığı tespit edildi ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu.
Sonuç: İntravitreal ranibizumab enjeksiyonu ile tedavi edilen eksudatif tip yaşa bağlı makula dejenerasyonlu olguların görme keskinliğinde artış saptandı. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu olan hastalarda Ulusal Göz Enstitüsü Görsel Fonksiyon Anketi güvenilir sonuçlar verdi ve işlem sonrası ankette puan artışı saptandı.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | March 23, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 41 Issue: 1 |